Weekendul clarificărilor

O dată cu anunţul lui Traian Băsescu şi cel de azi (probabil) al lui Sorin Oprescu, grila de start este gata pentru prezidenţiale. Ce se poate observa:

  • O presiune crescândă de tip secesionist asupra PSD, o repetare a scenariul PNL. Avem, pe de-o parte, mişcarea Cozmâncă-Oprescu, încurajată frenetic sâmbătă de Sebastian Lăzăroiu (asta ca să fie clar în ce echipă joacă Oprescu), pe de altă parte deşteptarea cuplului de la Cluj. Dacă declaraţiile lui Rus mai au o urmă de decenţă, cele ale lui Dâncu sunt de o nesimţire crasă. Credeam că, după ce se întâmplase, candidatura lui Oprescu nu se mai justifică – pornind de la premisa că el ar fi fost împins în spate de PSD care căuta un candidat (ipoteză asupra căreia exprimasem deja unele îndoieli). Peste weekend, apăruse şi informaţia că Octavian Cozmâncă se retrage, dar şi declaraţiile lui Lăzăroiu despre succesul lui Oprescu. Dacă Sorin Oprescu ar fi fost al PSD, în circumstanţele actuale candidatura sa nu se mai justifica şi ar fi trebuit să renunţe. Aşa însă, candidatura lui se justifică prin tentativa de a bloca intrarea lui Geoană în turul doi, Crin Antonescu fiind un adversar mult mai comod pentru Traian Băsescu.
  • Insinuarea ideii că PSD se află în degringoladă. O altă chestie ilogică. Din moment ce la putere se află un guvern fără susţinere parlamentară şi PSD poate face oricând o nouă majoritate parlamentară cu PNL – indiferent de rezultatul alegerilor – de unde până unde degringoladă. Mai ales că stilul „termită” al PD îi ajută enorm în campania electorală. Din contră, pesediştii din Teleorman au făcut chef când Blaga la numit pe Niţulescu prefect. Probabil că Dragnea va scoate 80% pentru Mircea Geoană.
  • Cele de mai sus arată că adversarul real al lui Traian Băsescu este Mircea Geoană şi PSD-ul. Sorin Oprescu şi Crin Antonescu sunt politicieni fără organizaţii puternice în spate, deci uşor de utilizat de un mamut ca PD-ul. Nu exclud ca în viitor Sorin Oprescu să fie apropriat de PD ca lider post-Băsescu.
  • Pe piaţă a apărut un sondaj interesant cu Traia Băsescu la 31, Antonescu la 21, Geoană la 20 şi Oprescu la 19 (rotunjind). Procentele lui Traian Băsescu şi Mircea Geoană mi se par prea mici, al lui Antonescu un pic cam mare, iar al lui Oprescu exagerat. Sorin Oprescu nu are o notorietate la nivel naţional ca să justifice aproape 20 de procente şi oricum este aproape dublu faţă de media celorlalte sondaje. Cel mai probabil, Traian Băsescu va obţine între 33-35, Mircea Geoană 28-30, Crin Antonescu 18-20, Oprescu împărţind resturile cu Vadim şi Becali.
  • Este de văzut cum va reacţiona „poporul pedist” după ce euforia rămânerii singur la guvernare va trece şi vor realiza cât îi va costa asta electoral.

5 Comments

  1. Oare faptul ca PSD care se retrage de la guvernare nu face nimic astfel incat sa blocheze macar guvernul PDL, daca nu sa-l dea jos, nu se poate incadra la capitolul degringolada?
    O alta remarca: nici macar in sondajele comandate de PSD nu mi s-a intamplat sa-l vad vreodata pe Geoana la 30%…
    Trecand peste asta, in continuare nu vad legatura dintre premise – in mare parte corecte – si concluzia cum ca Mircea Geoana ar putea fi un contracandidat care sa aiba cat de cat sanse in fata lui Basescu.
    Mie mi se pare mai mult decat evident ca majoritatea celor care voteaza Crin sau Oprescu nu se vor indrepta spre Geoana in turul doi nici picati cu ceara, invers insa da. Cred ca niste interviuri sau focus-grupuri ne vor arata cu usurinta aceasta concluzie.

  2. 1) Nu poate fi interpretat. În primul rând fiindcă a ieşit de la guvernare doar de 3-4 zile, în al doilea rând, are tot interesul ca PD să-şi dea cu stângul în dreptul.
    2) Nu am spus că este, ci că va ajunge. El a pierdut foarte mult din cauza ambiguităţii – dar nu cred că are sub 20 – probabil la electoratul „taliban” care nu vedea cu ochi buni participarea la guvernare.
    3) Mircea Geoană este singurul contracandidat care are la dispoziţie o maşinărie de partid similară cu a PD. După cum se poate observa, tendinţa lui Băsescu este de a se apropia de bazinul electoral al democraţilor, prin scădere, iar Mircea Geoană se apropie de bazinul electoral PSD prin creştere. În turul 2, probabil că 90% din alegători vor fi cei din bazinele electorale PD, respectiv PSD. Cum am spus într-un articol anterior, Geoană poate aduce la vot nehotărâţi sau chiar de la PNL prin anunţarea unui guvern PSD-PNL(+UDMR). Oricum, Geoană îl poate învinge în turul doi doar dacă s-a creat masa critică necesară înlocuirii lui Traian Băsescu. Şi după cum arată preumblările sale prin ţară s-a creat. Înainte, unde se ducea el se crea o mulţime entuziastă. Acum, se duce numai unde există deja o mulţime strânsă pentru altceva, iar entuziasmul este înlocuit mai degrabă de curiozitate.
    Sorin Oprescu nu mai sare de 10% iar Crin Antonescu nu poate sări din bazinul PNL – 16-18%. Nici unul, nici celălalt nu au priză în mediul rural şi nici organizaţii care să-i sprijine consistent în turul doi, de aceea sunt mult mai uşor de învins.

    • Na, că Geoană anunţă că sprijină moţiunea de cenzură şi „caută sprijin la celelalte partide pentru un nou guvern”.

  3. Pai tocmai, iata inca o dovada a degringoladei din PSD, si-au dat seama cu greutate de ceea ce era evident, si s-au contrazis din nou relativ la ce au declarat zilele trecute (vezi de exemplu Banicioiu pe care eu l-am auzit spunand explicit ca nu vor sustine motiunea si ca PNL face o mare greseala, ca arunca tara in haos)

  4. Bănicioiu? Cine este Bănicioiu? Asta una.
    Apoi, orice organizaţie mare se mişcă mai lent şi durează până când sunt armonizate toate punctele de vedere din interior. Cu cât este mai mare şi cu mai mulţi centri de infliuenţă, cu atât mai lent.

Comments are closed