Revin din nou la sondajul CCSB pentru că el oferă informaţii interesante despre structura votanţilor. Interesant că nu am văzut nici o analiză pe slide-ul 17, toată lumea oprindu-se la cel referitor la turul doi. Am să încep direct cu concluzia: Traian Băsescu nu are nici o şansă în turul II.
- Cea mai importantă surpriză este cea despre care deja am vorbit, şi anume că Traian Băsescu mai este votat doar de 61% din alegătorii PD. La modul teoretic, stă cel mai bine dintre ceilalţi candidaţi, care au doar 50 sau, respectiv, 49%. Observaţia este corectă numai că Traian Băsescu a ajuns la 60% de la peste 80%, deci scade, în vreme ce Crin Antonescu are doar câteva luni în fruntea PNL şi nu a fost încă acceptat de întreg partidul. Geoană se află, într-adevăr, de 4 ani în fruntea PSD, însă nici el nu a fost întru totul acceptat, iar decizia de a intra la guvernare alături de „duşmanul de moarte” a supărat o bună parte din „talibanii” PSD. Pe lângă asta, mai este şi confuzia legată de candidatura lui Oprescu. Asta face ca şi Geoană, şi Antonescu să aibă suficient spaţiu de creştere în chiar interiorul propriului partid.
- În „economia” voturilor, Traian Băsescu are 60% din partea PDL. Acestea sunt ceea ce se poate numi „voturi sigure” pentru turul II. Electoratul altor partide (sau nehotărâţii) este volatil, motivaţia fiind mai scăzută şi şansele unei prezenţe în turul II sunt reduse. În perspectiva din ce în ce mai certă a unui viitor guvern PSD-PNL şansele ca alegătorii celor două partide să mai îi acorde votul lui Traian Băsescu scad considerabil. De asemenea, Traian Băsescu are cel mai mare procent de voturi din rândul „nehotărâţilor”, 13%, de asemenea voturi volatile care depind foarte mult de motivaţia în ziua votului. În fine, în eventualitatea cooptării UDMR în guvernul PSD-PNL, TB nu va putea conta prea mult pe voturile UDMR. Overall, Traian Băsescu poate avea o pierdere de 10-15% din electorat pentru turul II.
- Din acest punct de vedere, Mircea Geoană stă cel mai bine, grosul voturilor sale provenind de la PSD, deci voturi sigure. În lumina noilor evoluţii, Mircea Geoană are şanse mai mari de a mobiliza din restul de 51% de alegători PSD care au alte opţiuni sau sunt încă nehotărâţi astfel încât să-şi crească bazinul în turul II. Întrucât eu consider că în turul II votul va fi decis de electoratul „sigur” şi nu de nehotărâţi sau de simpatizanţii partidelor celorlalţi candidaţi, Mircea Geoană este cel mai bine plasat . În plus, el beneficiază de o bază de alegători deja mai mare 33% vs. 30% cât mai are PD-ul (şi de unde probabil vor mai pierde 1-2 procente până la alegeri). Şi, în general, motivaţia pentru schimbare este mai mare decât cea pentru status-quo, el poate atrage şi voturile PNL prin anunţarea fermă a unui guvern PSD-PNL.
- Crin Antonescu este în aceeaşi situaţie cu Mircea Geoană de a nu-şi putea convinge propriul electorat. Spre deosebire de acesta, însă, beneficiază de o bază redusă (21% vs. 33%), de un aparat de partid slăbuţ şi de o prezenţă discretă în zona rurală. Într-un eventual tur II el nu va putea miza pe mobilizarea aparatului PSD, în schimb, o parte din electoratul PNL poate fi motivat să voteze pentru înlăturarea lui Traian Băsescu şi revenirea PNL la guvernare.
- Un aspect interesant îl reprezintă distribuţia voturilor PRM şi PNG care, prin definiţie, erau aruncate la Traian Băsescu. Numai că aproape 30% din voturile PRM merg la Sorin Oprescu iar 30% din voturile PNG la… Vadim (şi 16% la Antonescu). În totalul voturilor lui Traian Băsescu PNG şi PRM sunt sub 2%, deci şansele de a mai lua ceva în turul II sunt mici.
Pe lângă informaţiile din sondaj, există şi elemente care indică probleme pentru Traian Băsescu:
- Mircea Geoană şi Crin Antonescu au avantajul de a se putea prezenta în turul doi cu o majoritate şi cu un guvern nou, iar noul preşedinte să se înfăţişeze ca un factor de stabilitate.
- PNL şi PSD au reuşit în momentul de faţă să scoată de pe agendă discuţia despre Parlament. Urmează discuţia despre moţiunea de cenzură, care aduce în prim plan prestaţia guvernului Boc, apoi va fi discuţia despre variante de guvern (chiar şi în eventualitatea în care guvernul Boc mai rămâne în funcţie) ş.a.m.d. Prestaţiile lui Boc şi a Robertei Anastase au subminat serios tentativa democraţilor de a face din Parlament un bau-bau. Colac peste pupăză, Codruţa Koveşi recunoaşte senină că îl hărţuieşte aiurea pe Adrian Năstase. Exact ce trebuia pentru confirmarea ideii de „dictatorul Băsescu” şi „poliţia politică”.
- Emil Boc a rămas să plătească toate neîmplinirile guvernării, ideea asumării răspunderii pe tema pensiilor fiind o găselniţă care nu păcăleşte pe nimeni.
Overall, cele mai mari şanse la turul II le are Mircea Geoană deoarece:
- are un bazin electoral potenţial mai mare şi mai uşor de mobilizat de activul de partid;
- are argumente pentru a convinge electoratul PNL să-l susţină (prezenţa PNL într-un viitor guvern).
Ultimul punct e fals. Rau.
We shall see about that.
Distinctie intre electorat si activul de partid: Activul de partid ar putea vota cu Geoana desi chiar si asa it’s a long shot, electoratul adica o varianta foarte extinsa a activului nu va vota cu Geoana in vecii vecilor. Turul 2 ori: absenteism din partea lor, ori cred ca mai degraba il voteaza pe Base. Orice oferta de guvernare, in opinia mea va fi refuzata de PNL, istoric ei si-au ales cu precadere guvernari usoare. Si cred ca putem fi de accord ca in urmatorul an nu va fi o guvernare deloc usoara. Dar ramane de vazut…
Distincţia e clară.
La turul doi eu zic exact invers: absenteism sau CONTRA lui Băsescu. De altfel, la primul tur sunt destul de puţini care votează cu Băsescu (mă rog, mai mulţi decât cei care votează cu Geoană, ).
Sunt de acord că nu va fi un an uşor dar nu cred că PNL nu se va implica. Fie direct, fie sprijinind un guvern PSD, fie sprijinind un guvern de tehnocraţi (nu cred în această soluţie).
De ce o sa piarda Basel alegerile? Pai cine a vazut emisiunea de aseara cu Gadea si consilierul psihopat Catalin Avramescu intelege…
Analiza corecta. Singura necunoscuta este corectitudinea sondajului. El a fost comandat de Alin Teodorescu (IMAS), unui institut de buzunar, ca sa nu si-l comande singur. Sondajul este platit de campania lui Sorin Oprescu (si sondajele platite de PD il scot pe Basescu castigator detasat).
In plus, ALin Teodorescu stie foarte bine campania sondajelor otravite declansate de PSD inainte de alegerile din 2000 si nu cred ca are imaginatie ca sa inventeze altceva. Este posibil ca sondajul sa fie o intocsicare sau sa fi fost alterat.
Cunoscându-l pe Turanbar, nu cred că sondajul este „mânărit”. În general, sondajele CCSB au fost rezonabil de aproape. În mod evident la Traian Băsescu e ceva mai puţin şi la Sorin Oprescu mai mult, dar „în marja de eroare” ;).
Tz tz tz…
:/ 🙁