Anticipate doreşte domnu’? Anticipate servim! Azi şi Crin Antonescu, şi Viorel Hrebenciu au acceptat miza lui Traian Băsescu, anunţând că PNL, respectiv, PSD sunt gata pentru alegeri anticipate. Bănuiesc că UDMR nu are nimic împotrivă, mai ales că ei sunt cei mai avantajaţi, având un electorat stabil. Asta arată că adversarii lui Traian Băsescu sunt dispuşi să meargă până la capăt.În plus, UDMR a reiterat azi în cadru oficial susţinerea pentru Johannis.
Alegerile anticipate sunt un fel de arma nucleară. Nimeni nu are interesul real de a le folosi, dar speră ca adversarul să se lase convins de ameninţare. În momentul de faţă, şi Traian Băsescu, şi PD sunt dezavantajaţi de alegeri anticipate. Primul deoarece intră în campanie cu ideea că „Dacă mă votaţi pe mine, criza politică va continua!”, ceilalţi fiindcă, după ce că îşi vor pierde locurile, vor trebui să mai contribuie financiar la o campanie electorală. Măcar PSD şi PNL cotizează cu speranţa că ajung la putere şi vor avea mai multe locuri. În plus, acum PD este pe la vreo 28% şi scade, ceea ce înseamnă că 15-20% din actualii parlamentari nu vor mai avea loc, asta ca să nu mai vorbim de traseiştii adunaţi între timp.
Plătind miza ridicată de preşedinte, PNL şi PSD reuşesc astfel:
- Să limiteze, dacă nu chiar să oprească, eventualele dezertări, căci cine e atât de nebun să plece acum în condiţiile în care pot fi alegeri anticipate.
- Să provoace nelinişte în rândurile PD.
- Să arate preşedintelui că nici ei nu glumesc.
- Să facă un al doilea candidat la postul de premier să se gândească mai bine înainte de a accepta. Personal, am dubii că Monica Macovei ar accepta să se lase umilită folosită chiar în halul acesta, iar PD-ul nu mai dispune de altcineva serios.
În momentul de faţă, PNL şi PSD mai au o singură temă de demontat (cea mai josnică dintre toate cele folosite de preşedinte) şi anume ideea că FMI şi CE nu vor mai da banii şi nu se vor mai plăti pensiile şi salariile. Este o temă de impact imediat şi mă surprinde că nimeni de la PSD şi PNL nu a atacat-o încă, lăsând timp preşedintelui să o impună în mintea electoratului. Pe de altă parte, însă, va fi şi mai uşor de demontat după minciuna cu „dizolvarea parlamentului”.
Părerea mea este că preşedintele a mers prea departe pentru a mai da înapoi aşa că nu poate decât să meargă înainte. Însă, o va face din ce în ce mai singur.
Evident ca in actuala situatie PND-PSD-UDMR nu pot face decat sa pluseze si sa declare ca nu se tem de anticipate. Ramane de vazut cat va rezista coeziunea acestei grupari, cam de stransura si fara multe afinitati.
Aici e si avantajul lui Basescu – in vreme ce adversarii lui sunt o formatie heteroclita, el alcatuieste alaturi de PDL un monolit greu de dislocat, chiar daca vor fi existand si unii pedelisti care mai cracnesc.
E, desigur, un razboi al nervilor, iar cel pe care il lasa primul nervii poate sa-si ia adio de la castigarea alegerilor prezidentiale. Desigur, prin prisma asta UDMR poate fi mai relaxat si poate bascula intr-o parte sau alta, deoarece nu-si propune la modul serios impunerea lui Kelemen ca sef al statului.
Ştii ce se întâmplă, ed principiul numărul unu din fizica newtoniană: o forţă exercitată asupra unui obiect generează o forţă opusă similară, dar de sens contrar. Pentru a-l da jos pe Năstase şi PSD-ul s-au coalizat două partide destul de eterogene (culmea, tot unul de stânga şi unul de dreapta). Faţă de Traian Băsescu şi PD, gruparea PNL-PSD:
– simte puterea, ei cresc, TB şi PD scade;
– au dat de mirosul sângelui (l-au dat jos pe Boc), repurtând o victorie pe care nici ei nu o credeau posibilă;
– coaliţia a rezistat primelor provocări;
– adversarul dă semne vizibile de slăbiciune (declaraţia lui TB cu privire la suspendarea Parlamentului, reluarea unor teme arhi-utilizate sau uşor de demontat – Voiculescu e un personaj secundar, neplata salariilor este uşor de respins).
Aveti dreptate in cele mai multe din observatiile dvs.
Cu toate astea – si e un argument de o banalitate extrema, de altfel – marea necunoscuta in acest proces este electoratul (nu vreau sa folosesc termenul ‘romanii’, utilizat ad nauseam de Basescu & Boc).
In ce masura se va arata deci sensibil electoratul la argumentele pur populiste (dar din acest motiv foarte accesibile masei) la care recurge in forta Basescu in aceste zile?
Culmea e ca aceasta intrebare pare retorica si totusi nu e 🙂
Va contrazic cu tot respectul: principiul la care va referiti este nu primul, ci al treilea din mecanica (de fapt dinamica) lui Newton.
Primul este cel al inertiei, al doilea, al acceleratiei, abia al treilea este cel utilizat de dvs., adica principiul actiunii si reactiunii.
Astea fiind zise, mai intra in joc si impactul pe care populismele lui Basescu (cum ar fi amenintarile cu bau-baul FMI sau al neplatii salariilor) au ecou in electorat. Ca daca n-au, Basescu e terminat.
He, a trecut ceva vreme de când am făcut fizică, dar lasă că nu mai e mult şi începe fi-meu 🙂
Sincer, nu ştiu ce ecou au la baza electoratului. Cred că mai degrabă au atâta efect câtă influenţă au agenţii de lămurire („sacoşa”).
Intuiţia mea este că va genera o decizie în rândul celor „nehotărâţi” (acum politica a ajuns aproape exclusiv la nivelul „galeriilor”) care să voteze contra sa pe ideea că „a înnebunit lupuî”. Chiar am am auzit pe stradă sau la cunoscuţi neimplicaţi politic întrebarea „ăsta a înnebunit?”.
Încă o chestie pe care nu am pus-o în articol este că Opoziţia a reuşit să transforme o dispută Băsescu-Parlament în care acesta ar fi putut avea succes, într-o dispută Băsescu-Johannis, în care are şansa a doua. Este clar că TB pornise pe o strategie de atac a Parlamentului pe ideea 322, care avea doi piloni, amândoi foarte slabi: „pensiile nesimţite” ale parlamentarilor, un pilon slab, uşor de demontat, şi „coaliţia ruşinii” care a demis „guvernul care a avut curajul să facă în 9 luni mai multe reforme decât în 20 de ani”, ceea ce este de-a dreptul ridicol, guvernul Boc fiind perceput de departe ca cel mai prost guvern post-decembrist. Iar când textele acestea ţi le recită o Elena Udrea… Medium is the message 🙂
Pingback: Opriţi-l! « Blogul lui Teacă