Puncte-puncte 10

PSD, PNL, PD, Băsescu, Becali, Steaua…

  • În ciuda diversiunilor, PSD merge înainte cu moţiunea de cenzură. Rămân însă valabile întrebările de ieri: va reuşi Mircea Geoană să îi elimine din PSD pe cei patru? Năstase, Mitrea şi Ion Iliescu au deja dosare şi cred că deja sunt inofensivi. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Hrebenciuc.
  • Aşa cum observa şi Moromete, PSD a renunţat la rolul de partid mare apropriindu-şi-l pe cel de „soluţie imorală”. Se pare că negocierile cu Traian Băsescu i-au adus lui Mircea Geoană un nou deadline pentru curăţenie şi anume până în vara lui 2008. Vom avea „guvern de tehnocraţi” – probabil un premier-surpriză – până l alegeri, după care, dacă Mircea Geoană îşi rezolvă partea sa de treabă, o colaborare PD-PSD pentru alegerile următoare.
  • Nu ştiu dacă cele două partide se vor uni – cel puţin pe termen mediu este mai rentabil pentru amândouă să rămână separate, atât din considerente de reprezentare externă, cât şi din punct de vedere pragmatic: două partide înseamnă 2 seturi de funcţii care altfel s-ar reduce.
  • Ceea ce vor pierde cele două partide din punct de vedere electoral pot recupera pe seama PRM şi PN(ea)G(igi) Becali care, după ce i-a făcut lui Hagi şi coroborat cu prestaţia mediocră a Stelei, are toate şansele să-şi disperseze electoratul.
  • Pentru PNL este foarte important în momentul de faţă să nu cadă pradă disputelor interne, deoarece chiar se pot revigora electoral preluând electoratul taliban al lui Băsescu – cel care refuză colaborarea cu PSD şi care condamna PNL tocmai din cauza asta. „Împotriva FSN” poate fi o slogan destul de bun care poate atrage electoratul de dreapta şi poate asigura PNL un scor chiar spre 30%, mai ales că până la alegeri lumea a avea timp să uite prestaţia mediocră a unor miniştri.
  • Lista PNL pentru Parlamentul European este, până acum, cea mai consistentă listă relativ la activitatea din PE.

8 Comments

  1. razvan

    Lista PNL este de departe….de departe cea mai buna…dar…fanaticii nu gandesc la vot.

    asta-i problema

  2. Da, dar cel puţin PNL nu-şi dezamăgeşte propriul electorat, ceea ce reprezintă un pas înainte şi poate aduce o mobilizare mai bună a electoratului său, implicit un scor mai bun.

  3. alo, alo..baieti, lista PNL e plina de non-nume, doar primi doi candidati sunt cat de cat cunoscuti, restul „nu exista”. Iar mireasa Mihai R Ungureanu care s-a lasat curtata luni de zile, ca ma apoi sa refuze oferta nu li avantajeaza deloc pe bietii liberali…
    si apropo..de ce nu au inceput lista cu Cristian Adormitei, asa ca sa-si asigure un 4 % 🙂

  4. Eu zic să temai informezi despre Adina Vălean, de exemplu, şi chiar Ramona Mănescu.

  5. nimeni

    Domnule Banu, aţi putea să vă expuneţi la un moment dat principiile, intenţiile şi gradul de implicare liberală? Ca să ştim şi cei care vă citim cu cine avem de-a face, nu de alta, dar exprimări ca „Pentru PNL este foarte important în momentul de faţă să nu cadă pradă disputelor interne […] până la alegeri lumea a avea timp să uite prestaţia mediocră a unor miniştri” sugereaza fie fanatism politic, fie moralitate dubioasă sau beneficii directe de pe urma PNL-ului.

  6. De ce tocmai astea trei? Mai sunt şi altele… De exemplu pragmatismul.

  7. nimeni

    E nevoie de prea mult pragmatism pentru a spune „nu contează că PNL-ul face numai tâmpenii, important e să cadă în picioare”.

  8. nimeni, eu nu am spus că nu contează ce face PNL, ba chiar am criticat aici toate greşelile miniştrilor săi (sau pe cele ale lui Tăriceanu). Atâta timp cât greşelile sunt cauzate pur şi simplu de prostie, cazul lui Nicolăescu sau Vosganian, de pildă, atunci „pedeapsa” suficientă este nenominalizarea lor ca miniştri într-un viitor guvern. Acolo unde există indicii că este vorba de altceva, atunci legea trebuie să-şi facă datoria.
    În nici un caz nu trebuie confundat un partid cu doi-trei idioţi.

Comments are closed