În urmă cu o lună şi mai bine scriam un articol în care îmi puneam întrebarea ce se întâmplă cu preşedintele care, după victoria de la referendum, a avut o serie de gafe care i-au făcut până şi pe cei mai înfocaţi partizani ai săi să facă un pas în spate. Desigur, Traian Băsescu este încă văzut ca alternativa solitară la „un sistem politic corupt până în măduva oaselor”.
Mă surprinde încă uşurinţa ocultării problemei „Flota”, „Casa din Mihăileanu”, afacerile (nu numai) imobiliare lăsate pe umerii lui Videanu, ascensiunea Elenei Udrea, gafele de politică externă (unde săracul Cioroianu este executat fără milă şi de multe ori fără vină), minciunile sfruntate (dintre care ultima, cea cu prezenţa în piaţă în luna iulie frizează deja penibilul).
În ultimele zile ale săptămânii trecute preşedintele a făcut din nou o serie de gafe majore, gafe neprovocate, încât stai şi te întrebi dacă nu cumva capacităţile politice ale lui Traian Băsescu sunt în realitate foarte limitate. Dacă datul cu părerea despre ce ar trebui să facă partidele parlamentare nu este chiar ceva ieşit din tiparul său, îmi este greu să înţeleg gafa cu ieşitul în Piaţa Universităţii, gafă speculată prompt de mass-media, până şi ziarele altfel prietene taxându-l.
Apropo de ziare prietene, am impresia că se întâmplă ceva cu trustul lui Sorin Ovidiu Vântu. Vineri Cotidianul a publicat un articol amplu în deschidere despre încălcarea Constituţiei de către preşedinte în ultimele două interviuri (practic, acum, cei de la Cotidianul repetă ceea ce au spus cei de la PNL şi PSD când cu suspendarea, la vremea respectivă Cotidianul susţinând contrariul), iar sâmbătă Realitatea a accentuat cât mai mult cu putinţă penibilul situaţiei, plasând microfoanele de fond lângă grupul de ţărănişti astfel că preşedintele a fost acoperit cu huiduieli, comentatorii din studio au fost în totalitate jurnalişti anti-prezidenţiali… Efectiv, parcă asistam la o emisiune a lui Mihai Gâdea ;). Celelalte ziare pro-prezidenţiale au preferat să pună batista pe ţambal cu relatări seci şi scurte despre eveniment.
Devine vizibilă o oarecare repoziţionare în tabăra prezidenţială din mass-media, intrată într-un stand-by până la lămurirea apelor. Sunt curios cum vor reflecta guvernul PD-PSD sprijinit de PRM şi PC, îmbrăcat în hainele transparente de „guvern de uniune naţională”. Un guvern care le va permite tuturor să susţină că sunt… în opoziţie. PD-ul va putea spune că nu colaborează cu PSD-ul, PSD-ul că nu colaborează cu PD-ul, toţi că se sacrifică pentru interesul naţional.
Sa treaca mai intai motiunea si vedem pe urma cum se duc si vind guvernele…
După ce a anunţat Vadim că votează moţiunea mai ai emoţii?
Toate intervenţiile preşedintelui de săptămâna trecută au avut darul de a pregăti terenul pentru un guvern „de uniune naţională” PD-PSD.