O lovitură pentru Băsescu

Apariţia expertizei tehnice în dosarul flota şi concluzia ei că nu există nici un prejudiciu pică într-un moment extrem de prost pentru Traian Băsescu, în plină discuţie privind manipularea justiţiei şi a procurorilor DNA de către preşedinte. Pentru „prietenii” preşedintelului, această dovadă este sfântul Graal, dovada supremă de care aveau nevoie pentru a demonstra oricui că DNA-ul face sluj în faţa preşedintelui.

După ce vreme de 15 ani opinia publică a fost învăţată că Traian Băsescu are o bubă serioasă în acest dosar, a veni acuma să susţii contrariu stârneşte normale suspiciuni, amplificate şi de predilecţia DNA-ului pentru dosarele adversarilor politici ai preşedintelui în vreme ce alte dosare fierbinţi sunt uitate prin sertare. În vreme ce cazul Remeş devine din ce în ce mai înceţoşat, cazul Băsescu este din ce în ce mai clar.

Citind expertiza în dosarul flota, altfel plauzibilă, rămâne o problemă de logică managerială: am o Dacie 1300 ruginită, cu motor vai de steaua ei. Fac credit la bancă şi o repar, după care o vând la un preţ care îmi acoperă costul creditului. Care este logica efortului?

Faptul că această expertiză nu este credibilă este o consecinţă a acţiunilor prezidenţiale şi ale Monicăi Macovei care acţionat în sensul politizării şi controlării justiţiei astfel că în momentul de faţă nu există nici o persoană credibilă care să fie port-drapelul luptei împotriva corupţiei. Şi asta nu neapărat din cauza campaniilor mediatice împotriva unuia sau altuia, ci a simplei realităţi că, de exemplu, cetăţeanul Băsescu a primit o casă de la primarul Băsescu, că domnul Ţuluş nu dă doi bani pe proceduri şi în plus piteşte dosare, că domnul Morar respectă întocmai şi la timp agenda prezidenţială, că Monica Macovei a mimat excelent lupta împotriva corupţiei bramburind legile, că serviciile secrete sunt preocupate în mod predilect de anumite pertide ş.a.m.d.

Practic, Traian Băsescu rămâne fără principalul său atu – lupta împotriva corupţiei – singurul care făcea diferenţa şi sunt convins că asta va afecta serios scorul său electoral. El a reuşit să enerveze şi acea parte a electoratului său care îl susţinea din pragmatism acceptându-i restul defectelor. Au fost trei ani de circ continuu, de fumigene lansate în ritm de 2-3 pe săptămână care au condus la un dezinteres din ce în ce mai mare faţă de politică. În momentul în care Traian Băsescu apare ca „atotputernic” există tentaţia din ce în ce mai mare de a se crea o contra-forţă „din pământ, din iarbă verde”. PSD-ul omni-potent din 2004 a fost contrat de Alianţa D.A., altfel destul de subţire şi destul de slabă, care însă a obţinut un scor electoral nesperat. Fără anticorupţie, Traian Băsescu intră în rândul celorlalţi politicieni mediocri, lipsiţi de viziune, de soluţii şi de competenţe reale. Pentru că, dincolo de circul zilnic lansat prin agenţii săi de influenţă, preşedintele nu a propus nimic, iar PD-ul este cel puţin la fel de plin de incompetenţi ca şi PNL sau PSD. Să amintesc de „blonda de la integrare”, de Ene Dinga, de Videanu, de Mantale? De circul de acum trei ani când s-au chinuit jumătate de an să numească nişte (sub)secretari de stat?

OK, Adrian Năstase, Dinu Patriciu, Remeş & comp sunt cel mai probabil vinovaţi şi faptul că au ajuns în justiţie este salutar. Dar nu totdeauna scopul scuză mijloacele, ci le poate compromite. Din aceste cauze, ceea ce trebuia să fie ceva banal se transformă într-un circ penibil iar efectele sunt contrare. Chiar trebuia Patriciu ridicat cu mascaţi în miez de noapte? Sau Mureşan, sâmbătă seara?

Până la urmă, pâinea s-ar putea să învingă circul. Realitatea este că românii trăiesc mai bine decât acum patru ani. Cu burta plină poţi gusta spectacolul de circ o perioadă dar nu la nesfârşit. De la un moment dat încolo mai vrei şi altceva.

3 Comments

  1. Notarul anonim al regelui Bela

    Hehe, ca fapt, divers, nu cred ca Patriciu e vinovat :D.
    Remes probabil ca da.

    „am o Dacie 1300 ruginită, cu motor vai de steaua ei. Fac credit la bancă şi o repar, după care o vând la un preţ care îmi acoperă costul creditului. Care este logica efortului?”
    Nu prea sunt pe faza cu dosarul Flota.. Dar fraza de mai sus m-a facut sa ma gandesc la toate eforturile de „restructurare” din ultimii 17 care se bazau pe o gandire de genul asta, asa ca nu ar fi ceva surprinzator. Dar nu stiu la ce te referi concret…

  2. Explicaţia expertizei: „Transferul de proprietate, susţin experţii, a fost impus de băncile finanţatoare în vederea acordării unui credit pentru reparaţii şi retehnologizări la 15 nave, plus finalizarea construcţiei 22 Decembrie. Conform documentul citat, documentele „bill of sale” nu presupun vânzarea navelor, ci doar „transferul lor”, ele rămânând, ipotecate însă către liberieni, în patrimoniul Petromin. Experţii concluzionează, într-un final, că „transferul de proprietate asupra navelor către filialele liberiene ale CNM Petromin SA a fost efectuat legal din punct de vedere al legislaţiei maritime engleze, aplicată şi de statul liberian”.
    Ulterior, navele au fost vândute şi s-a plătit creditul.

  3. Adica cu alte cuvinte au fost vandute pe 1 dolar si propietarul a platit reparatiile.

Comments are closed