Precipitarea lucrurilor în Grecia şi creşterea presiunii FMI, dimpreună cu agravarea situaţiei economiei interne pe primul trimestru poate forţa o schimbare majoră în PD. Arătam aici că faptul că Emil Boc este şi şef al guvernului şi şef al partidului creează acum PD probleme serioase de imagine. Introducerea de teme colaterale în discuţie face ca problemele să se acutizeze, amânările nemaifiind posibile.
Calculul PD fusese unul foarte simplu. Aşa cum a anunţat în câteva rânduri Traian Băsescu, democraţii „nu şi-au propus să scoată ţara din criză”. Doar să tragă de timp în speranţa că economia îşi va reveni de la sine (sau cu ajutorul banilor de la FMI). Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat. Din contră, economia se deteriorează continuu, economia mondială îşi revine foarte greu, iar situaţia grea în care se află ţări ca Grecia, Spania, Irlanda sau Portugalia (dar şi Italia sau Marea Britanie – aceasta din urmă fiind, în opinia mea, ţinta viitorului atac speculativ). Pe lângă asta, democraţii plătesc foarte scump (atât financiar, cât şi politic) lipsa de majoritate.
Presiunea FMI pare să devină din ce în ce mai puternică, presiunea din interiorul partidului creşte, costurile politice cresc şi ele, astfel că democraţii trebuie să „rupă pisica”. Aşa cum se arată lucrurile, înclin să cred că vom avea cât de curând un nou guvern. Cel mai probabil, moţiunea de cenzură PNL-PSD va trece cu sprijin PD („aripa” preşedintelui). Astfel, Traian Băsescu va ajunge din nou în postura de „jucător” şi va face cărţile în vederea congresului PD din vară. Cel mai probabil Lucian Croitoru (care deja este scos la încălzire) va prelua guvernul şi Cristian Preda partidul (deja sunt numeroase insinuări în acest sens din partea intelectualilor apropiaţi partidului). Emile, eşti cel mai bun!
Oricat ar fi de „albastra” situatia internationala, nu scuza performanta execrabila a acestui guvern la materia principala de examen – „masuri anti-criza” (vezi si aici: http://rational-idealist.blogspot.com/2010/04/deja-vu-crestere-zero-ro.html). Estimari si previziuni aiurea, politici haotice, masuri de panica… in conditiile in care Romania a avut finantare externa. Mai toate tarile din zona noastra („noua Europa”) au iesit deja din recesiune, unele in conditii mult mai vitrege.
Radacina problemei nu este incompetenta guvernului Boc – asta e doar un simptom. Cred ca raul se trage de la ilegitimitatea politica a acestui guvern, facut cu o majoritate de stransura care distorsioneaza rezultatul alegerilor (PSD+PNL reprezentau peste 50% din parlamentul rezultat din alegerile din 2008, acum sunt amandoua in opozitie), cu „solutii imorale” gen UNPR, cu un presedinte care vrea sa centreze si sa dea cu capul pe langa rolul constitutional de arbitru. Sa ne amintim ca a existat o larga majoritate in parlament (toate partidele minus PD), pentru un guvern condus de Klaus Johannis – dar presedintele avea alt plan (si, dupa parerea mea, a incalcat clar Constitutia impiedicand o majoritate parlamentara sa formeze guvernul, sub tot felul de pretexte absurde). Acum culegem roadele. Nu ca Johannis ar fi fost perfect (de fapt nu persoana conta atat de mult, putea fi altcineva, ideea era de suport politic majoritar si transparent – am scris pe larg despre asta pe blogul meu), dar cand joci in afara regulilor deschizi o cutie a Pandorei si orice devine posibil.
Ce vreau sa spun? Ca nu cred nici in alte solutii pe care le-ar mai putea scoate Basescu din maneca acum. S-a mers mult prea departe in subrezirea institutiilor si a cadrului constitutional ca sa se poata repara acum printr-un simplu „reset la rece”.
Cristian Preda e o solutie pe care cred ca o vad doar analistii. Daca ajunge vicepresedinte sa zica saru-mana.
In privinta lui Boc, pare ca se intampla minunea. Dupa ce am vazut declaratia lui Tanasescu, tind sa cred ca i se pregateste ceva, in toamna insa, dupa Congres. As miza mai degraba pe Tanasescu decat pe Croitoru.
@Phaim, PD nu se poate prezenta la alegeri tot cu Boc preşedinte. Deci, debarcările trebuie făcute până la Congres.
@Raţional Idealist,
oarecum de acord că una dintre cauzele principale este absenţa legitimităţii, dar aceasta nu exclude competenţa (adică poţi să nu fii legitim, dar să fii competent). Putem să-i spunem circumstanţă agravantă.
Iată că Lăzăroiu confirmă ce spuneam mai sus:
Cristian, asta cu „Emile, eşti cel mai bun!”, face toţi banii. Puteai să postezi doar atît.