Se pot micşora salariile bugetarilor

Am văzut unele opinii că nu s-ar putea micşora salariile bugetarilor, că s-ar ajunge la procese şi că statul al pierde. Codul Muncii spune altceva:

(1) Salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi sau reprezentanţi ai acestora.
(2) Sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale se stabileşte prin lege, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative.

Deci, prin „negociere” şi prin amendarea legilor salariile pot fi diminuate. În cazul profesorilor este o altă speţă.

7 Comments

  1. Mihai

    Sa vad care medic mai e bou sa stea in tara asta…

  2. Care negocieri? Chioru’ a decis de unul singur! Astept luna decembrie….

  3. Sigur ca se pot micsora salariile. Cat despre ‘consultarea’ sindicatelor, se stie bine cum decurg la noi lucrurile astea („Consider ca v-am consultat, ha, ha, ha”). Oricum, sindicatele nu (mai) reprezinta mare lucru si, gratie liderilor, joaca cam cum le canta puterea, asa ca…

  4. Darth-Claudiu

    @Mihai
    Stai linistit ca nu pleaca medicii chiar asa usor. Ma refer la aia care apuca sa profeseze, ca problema abandonului profesional e alta chestiune.
    Ca sa pleci sa profesezi afara trebuie sa muncesti pe rupte si spagi ioc (venituri scutite de taxe).
    Oricum salariul e ciubuc pentru foarte multi medici si ciubucul e salariu.
    Mai intai trebuie sa se termine se s-a inceput cu Bradisteanu, apoi continuat cu alte cateva mii si apoi discutam despre salariile medicilor.
    Nu ma intelege gresit, sunt pentru remunerarea corespunzatoare a medicilor dar sunt impotriva spagii…

  5. un contribuabil

    Astept si explicatia cum poti reduce in mod legal (cu 15%) TOATE pensiile ?
    Nu trebuie sa se faca printr-o lege / act normativ ?
    In conditiile astea, cum carcacterizam un stat de drept ?
    Miine, poimiine o sa apara unul si sa ne spuna ca trebuie sa platesti chirie ca stai in casa ta ? poate chiar si chirie pentru utilizarea masinii tale …
    In aceste conditii, proprietatea privata mai are un sens ?
    Faptul ca ai gestionat foarte prost o situatie de criza si nu mai sunt resurse, e alta situatie …
    Te declari neputincios, arunci prosopul, stare de faliment … (de bun simt il citezi pe Emil [Bobu] : „am fost un dobitoc”…)
    Guvernul pleaca, alegeri generale …
    Dar nu imi vorbi de situatie speciala si de solidaritate, cind faci cheltuieli de miliarde
    cu avioane („tara arde si baba se piaptana”…), administratia prezidentila are un buget enorm (mai mare ca ala Senatului) si cheltuiesti cu serviciile secrete cit incape …
    Daca mai adaugi si gasca de partid si de stat care fura din banul public, putin si amarit cit e el, am cam completat tabloul …

    • Din câte ştiu eu, punctul de pensie se stabileşte prin lege, deci nu este foarte greu. Nu înţeleg ce legătură are faza cu chiria. De asemenea, nu cred că este momentul pentru alegeri anticipate. Tocmai ce-am avut vreo 5 rânduri alegeri în doar 2 ani, cu rezultatele cunoscute.

  6. un contribuabil

    „Punctul de pensie se stabileste prin pensie”, dar asta e valabil pentru pensiile stabilite pe baza Legii 19; pentru celelalte nu se ia in considerare valoarea punctului de pensie, de exemplu pentru pensiile speciale.
    Iar daca si astea se pot stabili prin lege (cum se pare ca incearca sa faca viitoarea lege unitara a pensiilor, prin recalculare – dar in termen de 5-6 luni de la intrarea in vigoare a legii), atunci intrebarea de bun simt este de ce nu s-a facut acest lucru pina cum si s-a tot insistat (eu zic – in mod populist) cu „pensiile nesimtite” ?!…
    Practic, reducerea cu 15% a tuturor pensiilor inseamna aplicarea unui impozit / taxe asupra tuturor pensiilor, desi cele de peste 1000 lei sunt deja impozitate.
    Sa tinem cont de faptul ca 60% din pensii sunt sub 700 lei/luna !…
    In conditiile astea, chiar pare o mare reusita cota de impozitare unica ?… Nu ar fi mai logic si mai corect sa intoduci acesta „curba de sacrificiu” in mod diferentiat ?…

Comments are closed