Traian Băsescu, încotro?

Spuneam într-un articol mai vechi că Traian Băsescu se străduie să nu mai lase oamenilor inteligenţi şi decenţi nici un motiv pentru a-l mai vota. Practic, de la referendum, preşedintele o ţine tot în greşeli, semn că are o echipă foarte proastă de consilieri. Desigur, preşedintele şi PD-ul sunt încă sus în sondaje, dar aşa era şi George Becali (mă rog, în cazul lui cred că era mult umflat artificial, mult mai mult decâ ajustările favorabile preşedintelui).

Zvonul că democraţii îl vor adopta pe Mitică Dragomir a prilejuit până şi Evenimentului Zilei, un ziar altfel preş la picioarele prezidenţiale să aibă două materiale critice. Chiar şi Tolontan, altfel constant pro-prezidenţial, a scris un material pe tema aceasta. Subiectul a readus în discuţie cei peste 100 de primari racolaţi de PD, parlamentarii preluaţi de la PRM, mulţi dintre ei cu serioase probleme (William Brânză, Puzdrea…).

Este apoi scandalul „caltaboşul”, care dincolo de problemele de imagine cauzate liberalilor creează stârneşte indignarea inclusiv a membrilor PD. Sigur, dincolo de ironiile de tipul „să respectăm dreptul infractorilor de a lua şpagă” rămâne faptul că 50% din români cred că DNA este poliţie politică şi izolarea politică a lui Traian Băsescu şi a PD-ului. Faptul că inclusiv pediştii au ajuns să se teamă să mai vorbească la telefoane este unul extrem de periculos pentru democraţia românească şi induce ideea că toţi cei din jurul preşedintelui sunt subiect de şantaj. S-a uitat cam repede cazul Anghelescu, dar recentele evenimente îl pot readuce în prim-plan. Colac peste pupăză, DNA-ul a venit şi cu expertiza care îl scoate basma curată pe Traian Băsescu. Sigur, că este foarte posibil ca această expertiză să fie corectă şi cea anterioară să fi fost, de fapt, poliţie politică, dar cum vom şti? Putem să credem DNA-ul în contextul actual?

Recenta implicare pe faţă în subiectul moţiunii de cenzură este iar un element de natură să bulverseze electoratul „superior” al lui Traian Băsescu care nu prea înţelege cum poţi pactiza cu PSD-ul şi croi planuri de guvernare împreună după ce atâta vreme l-ai demonizat excesiv. Până şi cei de la Cotidianul au titrat că Traian Băsescu a încălcat Constituţia. Ce să mai spunem acum de participarea la lansarea candidaţilor PD la alegerile euro-parlamentare şi la toate chermezele de lansare prin judeţe?

În plus, dacă va merge pe ideea referendumului în condiţiile în care guvernul îşi va asuma răspunderea îşi va bulversa complet electoratul şi va întări ideea că, de fapt, este împotriva votului uninominal pe care îl utilizează doar în scop politicianist. Va fi foarte greu să mai explice de ce organizează referendumul şi va ajuta PNL-ul să-l atace arătând „cine blochează, de fapt” uninominalul. Nu-l va crede nimeni că nu urmăreşte altceva decât să facă legal propagandă pentru PD (deşi realitatea este că acesta este doar indirect un motiv, adevăratul motiv fiind dorinţa de a asigura o prezenţă cât mai mare la vot, care ar avantaja PD-ul, altfel electoratul său fiind greu de mobilizat la urne pe subiecte europene, în ciuda eforturilor democraţilor de a-şi concetra discursul pe atacarea guvernului Tăriceanu).

Traian Băsescu a luat de la PNL o bună parte a electoratului urban, de dreapta, auto-declarat liberal (interesant de observat cum o bună parte dintre cei mai violenţi atacatori ai PNL îşi încep discursul demolator cu „ştiţi, eu sunt liberal, şi am votat PNL la toate alegerile”) pe care îl abandonează pe zi ce trece în favoarea electoratului popular urban sau rural. Acest electorat este bulversat şi de partizanatul exagerat şi unidirecţionat al societăţii civile, ultimul exemplu fiind cazul Dăianu, din care SAR (altfel un ThinkTank foarte bun, singular în peisajul intelectual românesc) iese foarte nasol. Există riscul din ce în ce mai mare ca Traian Băsescu să piardă definitiv acest electorat în favoarea PNL deoarece se apropie cu paşi repezi de momentul în care acţiunile sale vor fi considerate mai periculoase decât eventualele acte de corupţie ale guvernului Tăriceanu (care nu sunt nici atât de multe şi nici atât de grave). S-ar putea ca dispreţul faţă de constituţie, vendetta politică, problemele proprii în justiţie, utilizarea acesteia pe post de poliţie politică să fie considerate mult mai nocive decât călcatul pe bec al unor miniştri.

Marele avantaj al PNL este că a lăsat mediul de afaceri în pace, nu a pus beţe în roate firmelor tradiţional abonate la contractele cu statul, indiferent de culoarea lor. Sub ministeriatele liberale au făcut afaceri şi democraţii, şi social-democraţii şi liberalii (şi acum vorbim de contracte şi lictaţii legale, foarte puţine fiind contractele controversate din guvernarea Tăriceanu). Or aşa ceva este greu de crezut că poate asigura Traian Băsescu.

Pentru Traian Băsescu, pericolul principal îl reprezintă pierderea credibilităţii, de care se află din ce în ce mai aproape. Cum am mai spus, atuu-ul său era că ţintele alese erau în general corecte. Numai că mijloacele devin din ce în ce mai discutabile şi mai greu scuzabile.

4 Comments

  1. bogdan

    o sa sustin si in fata plutonului de executie faptul ca referendumul din 19 mai a reprezentat un esec pt TB si ca in 2009 poate pierde alegerile in fata unor contracandidati de genul C. Antonescu, M. Isarescu care vor fi mult mai proaspeti fata de un TB epuizat de atatea batalii castigate la tv si care nu au avut nici o finalitate concreta

  2. Si mie mi se pare ca Basescu joaca aiurea toata treaba cu uninominalul si referendumul. E interesant daca PD si PSD pun mana de la mana in Parlament si adopta un uninominal majoritar in doua tururi care sa-l inlocuiasca pe cel de la PNL si Pro Democratia. Atunci o sa fie „a whole other ball game”, ca sa zic asa…

  3. @bogdan
    Referendumul a fost într-adevăr un eşec pentru Traian Băsescu, deşi scorul ar indica altceva.

    @moromete
    cred că principala miză nu este uninominalul – o nouă alianţă PD-PSD ar avantaja PNL-ul din motive evidente.
    Apariţia alternativei va duce la îngroparea definitivă a subiectului, ceea ce îi va permite din nou lui Traian Băsescu să arate cu degetul clasa politică „incapabilă să se reformeze”. Numai că nu ştiu cât de uşor va trece electoratul mai destupat la minte peste faptul că PD, PSD şi PNL avuseseră un acord, încălcat iniţial de PSD prin propunerea unei variante noi, apoi de Traian Băsescu şi acum de PD.

    Mişto ar fi ca Tăriceanu să-şi asume responsabilitatea pe proiectul PSD 😀 Dar şi mai mişto ar fi ca asumarea să fie urmată de o moţiune de cenzură şi de căderea guvernului. Cred că scorul PD se va reduce la jumătate 🙂

  4. Pai nu sunt prea multe variante. Daca guvernul cade pe varianta pro-democratia, cu PD aliat cu PSD, probabil ca vom avea alegeri anticipate, ca nu se vor alia pentru guvern PD cu PSD parerea mea, si la alegeri vom avea vot pe liste, cu liberalii aratand cu degetul la PD-PSD ca nu au vrut uninominal, si vor castiga procente frumoase. Asta ar fi varianta optima pentru liberali zic eu. Daca guvernul nu pica, Basescu o sa bata in continuare moneda pe faptul ca nu e vot uninominal cu adevarat, ca clasa politica nu s-a reformat, etc, etc. PD o sa scada usor usor pe masura ce se erodeaza basescu, liberalii or sa castige ceva din faptul ca si-au asumat schimbarea modelului electoral, iar PSD se va vedea in situatia sa se apropie tot mai mult de PD.

Comments are closed