Scurt, pe puncte:
- Preşedintele lasă din nou în ofside PD-ul, un număr important de parlamentari democraţi semnând proiectul ProDemocraţia. E destul de trist momentul, săracii s-au trezit „deviaţionişti”. Sunt curios cum se vor repoziţiona cei de la PD fără să cadă în ridicol. Personal, sunt convins că această „răsucire” va afecta imaginea PD-ului, accentuând ideea de „roboţei teleghidaţi” de la Cotroceni, incapabili de gândire independentă.
- Ieşirea lui Mircea Geoană nu a făcut decât să accentueze recenta amiciţie Băsescu-Geoană. Bucuria cu care preşedintele PSD anunţa că este fericit că preşedintele apreciază PSD şi proiectele sale politice nu face decât să întărească asocierea PD-PSD. O asociere benefică pentru PNL, care rămâne singurul partid cu o identitate politică certă. Ţinând cont că vor merge pe acelaşi proiect, PSD-ul şi Traian Băsescu vor emite mesaje similare, ceea ce va accentua confuzia.
- Traian Băsescu apare într-o lumină proastă, deoarece acţiunea sa poate avea ca efect cel mult blocarea uninominalului. În condiţiile în care guvernul anunţase că îşi asumă răspunderea pentru votul uninominal, gestul său pare va întări ideea exprimată deja de multă lume că „vrea doar să facă propagandă pentru PD” (deşi ideea lui Traian Băsescu este un pic alta, poate am să revin cu un comentariu separat).
- Din nou, Traian Băsescu se pune deasupra partidelor şi chiar împotriva lor (chiar şi a PD-ului, care acceptase proiectul ProDemocraţia). Or sistemul democratic presupune existenţa partidelor politice, nu a persoanelor providenţiale.
- Eşecul referendumului este unul previzibil aşa că va fi greu de explicat de ce a ţinut morţiş să-l organizeze, mai ales că oricum şi dacă referendumul ar fi validat, legea trebuia să treacă prin Parlament, asta în condiţiile în care guvernul îşi asuma răspunderea pentru un vot uninominal.