Prostie sau pragmatism?

Este decizia PNL de a se alia cu PC o prostie sau simplu pragmatism? Hai să vedem ce ar fi de câştigat şi de pierdut.Electorat

S-a spus că această decizie de aliere cu „un securist notoriu” îi va costa electoral. Nu am date, probabil că nici „stăpânul excelurilor” nu le are, însă cred că în momentul de faţă electoratul PNL se suprapune destul de mult pe cel al lui Crin Antonescu şi cei ca mine, Dan sau Deceneu probabil suntem o minoritate care oricum nu vota. Eu cel puţin, nu am mai votat cu PNL de la ascensiunea fulminantă a Noricăi Nicolai în fruntea listei pentru europarlamentare.

Probabil, calculul PNL este de a strânge, cu ajutorul Antenelor, electoratul anti-băsescian, oricum în creştere, furând electorat mai degrabă de la PSD decât de la PD. De altfel, măsura pare mai degrabă îndreptată către PSD, cu care PNL se luptă pentru a deveni liderul opoziţiei. Alianţa izolează mediatic PSD, care se vede acum fără nici un sprijin.

PNL a înregistrat o uşoară creştere spre 25% însă de ceva vreme s-a plafonat, atingându-şi limitele „organice”. O astfel de mişcare poate aduce creşterea către nivelul următor, de 30%, de unde va putea discuta altfel, atât cu PSD, cât şi cu PD.

Suportul mediatic

Deşi toată lumea îl înjură, trustul media Intact are influenţă şi poate ajuta la impunerea PNL ca lider necontestat al Opoziţiei la regimul băsescian, miza fiind poziţia PSD. Chiar dacă audienţa nu pare mare, PNL nu a avut niciodată un trust media de partea sa, din contră, în timpul guvernării liberalilor a avut aproape întreaga mass-medie împotrivă, de aici şi scorurile mai mici decât ale celorlalte partide (care, desigur, au şi o capacitate organizatorică mai bună).

Am văzut pusă problema că „PNL oricum beneficia de suport mediatic”, dată fiind poziţia anti-băsesciană, asemănătoare cu a trustului. Acum, mă îndoiesc că acest sprijin este total dezinteresat. PSD anunţase deja că nu mai doreşte să fie vehicul electoral pentru PC aşa că dragostea pentru liberali nu a apărut din senin şi e greu de crezut că dacă tranzacţia nu s-ar fi finalizat pozitiv pentru conservatori ar fi continuat pe termen lung.

PD

Această Alianţă va hrăni în mod cert tema favorită a lui Băsescu cu „mogulii”, „Alianţa de Grivco”… Nu ştiu însă cât mai prinde ea, chiar şi la nucleul dur. Totuşi, vorbim de un partid cu performanţe absolut lamentabile la guvernare, care s-a dovedit cu nimic diferit de PSD lui Adrian Năstase. E cam aiurea să vorbeşti de „moguli” când o ascunzi pe Ridzi, când Elena Udrea devine din ce în ce mai importantă în partid. Tema s-a fumat la alegerile precedente care au dovedit că „votul împotriva mogulilor” poate fi uneori mai rău decât votul pentru..

Apoi, Traian Băsescu a mai făcut o dată un parteneriat cu Voiculescu şi nu văd un obstacol în a mai face unul, dacă interesele o cer.

Ideologia

A discuta despre ideologie când vorbim de clasa politică actuală e ridicol.

Per total, aş zice că PNL are mai mult de câştigat decât de pierdut din această alianţă.

22 Comments

  1. Corect, dar eram asa nervos aseara ca nu m-am putut stapani. :-). Si oricum, un alegator, pe mine m-au pierdut, iar eu fac cat 10 procente. 🙂

  2. Corect ce ai spus. Dar redau un comentariu postat si pe un alt blog legat de aceeasi tema.

    Cred ca principalul benificiar al acestei miscari e PC. Nu neaparat prin amploarea castigului, ci prin perioada de timp castigata. Voiculescu a negociat si va trage si mai mult de locurile din Parlament in 2012. Mai mult ca sigur PC va avea un numar de parlamentari care i-ar da posibilitatea sa alcatuiasca grup parlamentar. Ce-i aduce asta? Cuvant in politica romaneasca pentru urmatorii cel putin 5 ani. Un cuvant mai important decat cel avut in perioada 2008-2012.

    Nu ma astept ca scena politica romaneasca sa dea dovada de echilibru in urmatorii ani. Sa nu ne mintim singuri, coalitiile importante nu vor dura decenii, iar puterea va depinde tot de cele 5-10% fara de care n-ai majoritate. Iar faptul ca PC va putea sa dea acele cateva procente (transformate in voturi in Parlament) ii ridica rangul.

    • @Dan, de când nu-i mai votez eu, au crescut cu 10% 😆
      @Adi Zăbavă – o alianţă de succes presupune o înţelegere win-win, nu? PNL se pare că a vrut să-i preia prin absorbţie, dar nu le-a ieşit.

  3. parvan

    apropo de „exceluri” stapanite sau nu 🙂 .
    Miscarea in sine era pretestabila (nu era nici mare secret si nici nu presupunea prea multi parametrii dinamici) deci premisa mai logica e ca s-a testat impactul asupra simpatizantilor PNL (poate si ai PC daca esantionul a fost suficient 😛 ) .

    Privit in ansamblu: coagularea discursurilor PNL cu PC cred ca genereaza mai mult interes decat PSD+PC, iar eventualele pierderi ale PNL pe motiv de disonanta cu PC probabil sunt mai mici decat pierderile PSD din disonanta cu PC.

    Ce nu cred ca s-a putut pretesta este efectul de reincurajare a proguvernamentalilor carora li s-a oferit pretextul pt reincalzirea vechii ciorbe a coalitei Grivco, santajului pentru a avea acces la tv, anticomunism, primenirea clasei politice bla bla

  4. „însă cred că în momentul de faţă electoratul PNL se suprapune destul de mult pe cel al lui Crin Antonescu
    Nu cred.
    Eu cred ca PNL-ul are un electorat fidel care ar fi l-ar votat indiferent cine era lider.
    Daca Crin ar fi adus electorat atunci, dupa scaderea dramatica a PDL, PNL-ul ar fi trebuit sa aiba o cota mult mai mare. Unde s-a dus electoratul dezamagit de PD-L? Spre PSD. De ce nu l-a atras Crin Antonescu daca are priza? Pentru ca are mesaj „spumos” dar fara consistena.

    • PNL are într-adevăr un electorat fidel care l-a votat indiferent de lideri şi candidaţi. Cam 13%, câţi au fost la europarlamentare, punctul de maximă dezamăgire. Cum după au tot fost dezamăgiri, eu zic că a mai scăzut. Acum PNL este la 25%, Crin se apropie de 30%. De asemenea, cei care s-au dus la PSD, de fapt, s-au întors. Uiţi că PD a pornit de la 10-12%, iar electoratul său e foarte eterogen, provenind de la PNŢCD, PRM, PSD şi PNL. Şi ca să fie şi mai complicat, Crin e votat şi de PSD sau PD 😉

  5. De acord in mare cu analiza ta. Scrupulele legate de intinarea puritatii ideologice PNL-iste (ha-ha!!), sau de scarba fata de un personaj ca Voiculescu (nu, zau? a fost pana acum in toate combinatiile posibile si nimeni nu a lesinat de greata) sunt o falsa problema. In plus, situatia actuala ar justifica chiar si astfel de combinatii, daca aduc solutii pentru iesirea tarii din marasmul in care a adus-o actuala putere.

    Problema pe care o am eu e diferita: mutarea asta nu aduce nici o solutie noua, e doar o manevra de pozitionare in perspectiva viitoarelor alegeri (una probabil profitabila pentru PNL, cum zici), dar noua ni se spune altceva. Opozitia continua sa ne ia de fraieri. Mai pe larg: http://rational-idealist.blogspot.com/2011/01/carul-inaintea-boilor-ro.html

  6. parvan

    @Cristi: rezultatul la parlamentare a fost 18.6% CD 18.7% Senat; rezultatul lui Crin a fost 20.2% dupa un an in care au fost aproape singuri in opozitie la o putere cu rezultate jalnice. Argumentul lui cel mare au fost cele ~600.000 in plus iar discutia despre ponderile partidelor in randul celor care nu se duc la vot e neclarificabila(per ansamblu e acceptat ca „liberalii” sunt mai predispusi la absenteism dar in cazul concret al celor ~3 milioane de alegatori suplimentari variabilele care intervin sunt prea multe iar datele masurabile prea putine)

  7. @parvan
    18% e rezultatul lui Tăriceanu. Primul rezultat al lui Crin este 13% la europarlamentare. Ai deja 5% (în care mă includ şi eu) dezamăgiţi de schimbarea de lideri, preponderent din „nucleul dur”. De la 13 la 30% cât are acum e preponderent electorat adunat de el. Dacă nu ar avea atât de desele pauze comunicaţionale, probabil ar fi mult mai sus. De aceea spun că acum electoratul PNL e preponderent al lui Crin. E o repetare oarecum a scenariului Traian Băsescu, care a preluat un partid de 10% şi la dus la 38. Nu e o întâmplare că cele două personaje seamănă atât de mult. Ascensiunea lui CRin este de altfel destul de strâns legată de scăderea lui Traoian Băsescu, încă o dovadă că e cam acelaşi profil electoral.
    Mizez totuşi pe inconstanţa lui Crin care-l va face să rateze prezidenâialele 😀

  8. parvan

    Stiu ce-mi spui caci si eu ma includ acolo 🙂 Dar faptul ca am revenit cu votul la prezidentiale dupa abtinerea de la europarlamenntare n-are legatura cu persoana Antonescu ci cu faptul ca celor doua voturi aveau importanta diferita pentru mine (+ evidenta ca mesajul dat prin abtinere nu a fost receptiona si nu a produs efecte).
    Dimpotriva, motivele pentru care am avut serioase retineri de a pune stampila pe candidatul PNL erau date fix de actiunile tembele ale persoanei Antonescu (ajuns in pozitie cu singura calitate aceea de „a se bate cu tatucul” si actionand la final de tur I fix contrar).

    Daca vorbim de viitor evident ca exista un potential dar din experienta proprie iti spun ca tipul asta de comunicatori care „trec sticla” dar nu reusesc sa transmita mesaje e unul greu de indreptat chiar si atunci cand au „consilieri” care vor sa indrepte (ex: A Gheorghe, C Tabara)

  9. Stapinul excelurilor graieste. Hark my words, thou mortals.

    Din votantii PNL, 70% ar vota cu Antonescu. 5% cu Ponta. Fidelitate: 70%

    Din votantii PSD, 51% ar vota cu Ponta, 23% cu Antonescu. Fidelitate: 51%

    Din votantii PDL, 20% ar vota cu Antonescu, 9% ar vota cu Ponta

    Din nehotaritii la partide, 20% ar vota cu Antonescu, 8% ar vota cu Ponta.

    Analiza pe subtargetul votantilor (46% din total populatie).

    C-asa-i in tenis…

  10. parvan

    🙂 mai interesante erau graieli pe problematica din post decat din comentarii 😛

    PS: ca sa fiu carcotas: fidelitate mai mare pt un candidat cvasidesemnat decat pt un candidat nepropus …. e o comparatie in care „excelul” e mai greu de stapanit 🙂

  11. Hmmm. Hai, ca sa fiu si eu circotas. Avem o situatie in care se stie clar ca este presedinte de partid. Nu are probleme de notorietate. Este de un an de zile la fel de bine expus ca si Antonescu (sondajul a fost facut in dec 2010). In plus, punem intrebarea de tip inchis, lista, in care se mentioneaza atit numele candidatului, cit si al partidului din partea caruia candideaza. In aceste conditii, cind sint toate mura in gura, tu chiar crezi ca boboru e prost si nu stie ca asta este candidatul PSD la presedintie? Intrebarea a fost clara: Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale anticipate si ar candida urmatorii din partea urmatoarelor partide politice, ….

    Comme on. Sa nu despicam firul in patru pina facem struna de chitara pentru pitici din el.

    :/

  12. parvan

    dap. Tocmai am vazut si eu reactia speriatilor disperati si … regret unele despicari anterioare.
    Nu mai e vremea nuantelor. E momentul ratiunii iar sursele ascesiunii lui Crin (descrise de cristi banu) sunt mai importante decat orice carcoteala inutila (inclusiv a datelor din excelul tau). Varianta nedespicata e mai limpede si e dezirabila.

  13. xavier

    cate trusturi de presa are acum pnl…2
    jurnalul + adevarul…+A123+ online din top 15 stiri pe trafic 5 sunt in unul din cele 2 trusturi.

    for fucks sake daca nici asa nu ajung la 30%….inseamna ca e ceva f gresit acolo

    • xavier, adevărul nu s-a implicat politic până acum, cu atât mai puţin de partea PNL. Şi am vaga impresie că sprijinul şi influenţa lui Patriciu este mai degrabă la nivel de folclor.

  14. Adevarul lui Patriciu a inceput sa se desumfle, in ciuda avalansei de inserturi bagate. Toata presa scrisa e la vale. Catastrofa, maica. Reconversie profesionala: sa vinda covrigi in piata, mama lor de jurnalisti patimasi si tristi 🙁

  15. parvan

    covrigi zici? 🙂

    Deci vor fi partide care se vor face protocoale cu parintii celor din convrigarii ca sa poata sa-i serveasca la covrigarie peste rand?

    Deci vor fi guverne care vor explica doct ca Republicii ii merge prost pentru ca la unele covrigarii se pun „rautati” in covrigi?

    Numai tu stapan al excelului ne poti raspunde 🙂

    Eu, pe partea mea, stiind ca va creste comertul la distanta si ca romanii mananca sarat (probabil pt ca nu se mai uita la tembelizorul care-i invata prostii) … as zice ca discursul cu SAREA si POSTA ar fi mult mai credibil cand mogulii vor fi vanzatorii de covrigi sarati si vor face si livrari. 🙁

  16. Şi eu am strîmbat vîrtos din nas la anunţul alianţei. Prefer să mă mint cu ideea real-politik-ului. Poate că aşa trebuie. Dar ce ziceţi de virulenţa cu care atacă trompetele băsiste? Eu cred că îi doare mai mult decît ne imaginăm. Mai ales că liderii PDL tot mai sperau în refacerea alianţei DA… Or, de-acum au toate uşile închise! http://teaca.wordpress.com/2011/01/09/femeia-care-te-refuza-e-o-curva/

  17. Si eu as inclina sa cred ca PNL are mai degraba de castigat, oricum, nu cine stie ce de pierdut. Pe plan simbolic, deoarece se da un mesaj clar PD ca nu are de asteptat vreo alianta. Probabil izolarea PD e cel mai important castig al miscarilor de alianta care se fac in aceste saptamani. Eu, unul, am stomacul destul de tare si imi ia ceva mai mult sa nu votez un partid decat ca vad 3-4 insi mai dubiosi bagati in fata (gen N. Nicolai, D. Voiculescu si alti cativa mai de planul 3). Banuiesc ca-s destui ca mine. De calcule ideologice nu poate fi vorba, ar fi o imbecilitate. La ora actuala la PD gasesti usor 10-15 insi sinistri in pozitii mult mai insemnate, plus bulibasa de la Cotroceni.

Comments are closed