Elodia, Mailat şi referendumul lui Traian Băsescu

La jumătatea campaniei electorale, se impun câteva concluzii:

  • Traian Băsescu nu face campanie PD-ului, poate PLD-ului, în încercarea de a-i trece pragul electoral. Chestie care nu ştiu cât de tare convide PD-ului, deoarece Stolojan ia din voturile democraţilor. Mă aştept ca sondajele următoare să dea PLD în jur de 5-6% pentru a evita descutrajarea celor care ar fi votat cu ei, fiindcă se ştie că există un grup important de alegători pragmatici care nu mai votează cu partidele care nu au şanse.
  • Astfel, devine plauzibilă explicaţia că preşedintele chiar doreşte vot uninominal în două tururi. Însă nu face acest lucru pentru a impune dominaţia PD-ului (eu rămân convins că un asemenea vot nu avantajează PD-ul care nu dispune de personalităţi suficiente pentru un vot uninominal şi nici nu deţine poziţii suficient de solide în teritoriu astfel încât să câştige cele mai multe colegii). Scopul lui Traian Băsescu este altul şi l-a enunţat de mai multe ori: subminarea partidelor politice. Acest tip de vot uninominal avantajează indivizii, nu partidele, ceea ce permite migraţia. Este de ajuns să vedem câţi primari mai îşi păstrează partidul la 3 ani de mandat. Mult mai uşor convingi un parlamentar să colaboreze, decât un partid. În acest mod, Traian Băsescu îşi poate asigura o majoritate parlamentară, indiferent de scorul partidelor.
  • Se vede diferenţa de potenţial între PD şi PLD, aceştia din urmă reuşind să aducă doar 400 de persoane la Iaşi. Întrebarea care se pune este dacă preşedintele va mai continua să mizeze pe acest proiect politic falimentar.
  • Cazul Mailat (şi Elodia, of course) a reuşit să trimită în anonimat orice discuţie politică, desigur, şi ca urmare a totalului dezinteres al partidelor pentru campania electorală. Democraţii par să fi cedat spaţiile PLD-ului, singurul partid care are oarece activitate, PNL acţionează mai mult de formă (interesant este că PNL îşi promovează candidaţii individual, în vreme ce ceilalţi au numai „poze de grup”). PSD este absent complet din peisaj, la fel ca şi celelalte partide. În aceste condiţii, n-ar fi exclusă o surpriză. Scorul va depinde de mobilizarea şi, desigur, de „autobuze”.

3 Comments

  1. Si de cine reuseste sa faca cele mai putine gafe in aceste ultime doua saptamani… nu de alta, dar daca oamenii se enerveaza vor iesi la vot tocmai ca sa voteze „impotriva”…

  2. Nu cred că votul negativ va funcţiona la aceste alegeri, fiindcă lipseşte miza internă. Mai degrabă, se va prezenta la vot doar „nucleul dur” al partidelor. Nu cred că participarea va sări de 35%, cu autobuze, cu tot.

  3. Nu va veni lumea la vot ca s-a saturat de clasa politica din Romania infrunte cu Base !

Comments are closed