OK, ministrul Educaţiei s-a umplut de penibil desfiinţând comisia cu prea multe iniţiale care trebuia să demonstreze plagiatul lui Ponta. Acum se înţelege şi de ce Ecaterina Andronescu nu a fost încă numită. Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece. Deci, avem o măgărie clară a lui Ponta, printr-un trepăduş dispensabil. Practic, cazul este „închis”, cine a citit materialele şi-a făcut o idee. Plagiatul nu s-a întâmplat ieri, ci acum aproape 10 ani, Ponta a fost de câteva ori ministru, ultima oară chiar în guvernul Boc. Interesase pe cineva teza lui de doctorat? Şi Codruţa Koveşi este încă în funcţie nederanjată de nimeni. Deci, de ce mai trebuia să se întrunească o comisie desfiinţată? De ce trebuia să se pronunţe tocmai Miclea, consilier al lui Băsescu? Din acelaşi motiv pentru care Traian Băsescu nu s-a putut abţine să nu semneze „lovitura”. Trebuie să-l facem. ACUM! Nu mâine, nu peste 10 zile, nu peste o lună. ACUM! Plus cei 30 de cetăţeni indignaţi şi vigilenţi care l-au reclamat pe Ponta că s-a dus la Bruxelles (cu toate că decizia CC nu este încă operabilă ŞI NU pentru că Monitorul Oficial este acum în subordinea lui Ponta, ci pentru că CC nu şi-a motivat încă decizia şi deci nu se poate publica în MO). Plângeri care se vor traduce într-un dosar penal cu care Băsescu va încerca să-l demită pe Ponta. Urgenţa şi precipitarea mă face să cred că la mijloc trebuie să fie altceva.
Posted inPolitice
Miza o fi în ce i-a spus Gitenstein, de nu s-a dus şi el la Bruxelles? Şi vrea să moară cu Ponta de gât? Se apropie periculos de ceva dovezi? Nu mai curge banu’?
cum era cu socoteala mea inginereasca? 😀
mie, in calitate de profan, imi iesisera 71 de pagini copiate porceste.
Aşa cum ţi-am spus, nu este un aspect pe care să-l discuţi inginereşte. Când 95% din diplomele universitare de la noi sunt pe acelaşi tipic a te lega de Ponta este penibil. E o problemă de sistem, nu una individuală. Părerea mea este că tot acest rahat aruncat în ventilator se va sfârşi prin scoaterea ventilatorului din priză. Rahatul rămâne, dar nu ne mai împroaşcă pe toţi.
A cerut demisia lui Mang? Da? Atunci să o ceară și pe a lui CTRL-V. Ponta.
Dacă nu are vreun silver bullet, va trebui să şi-o dea, presiunea mediatică este destul de puternică şi mai devreme sau mai târziu baronii vor acţiona. Chestia este că PSD nu prea are alternativă acum, nu are un plan B aşa că se mai lălăie, mai ales că nu este un subiect chiar presant la electoratul lor. Dar sunt şi prea multe greşeli într-un timp scurt. O variantă este şi un switch de tip „Dragă Stolo” cu Antonescu pentru alegerile parlamentare, urmând ca PSD să dea un candidat la prezidenţiale.
Sper că o să-și dea. Deja devine periculos ce face tovarășul…
„Periculos” e o exagerare. Nu a făcut nimic nou sau deosebit faţă de PD. Ce avem până acum?
Scandalul ICR – momentan în stand by (PD nu a avut greţuri să-l schimbe pe Buzura)
Schimbarea conducerii TVR – ceva nou?
Mersul la Bruxelles – Constituţional, are dreptate. Mă rog, CC a zis că nu, dar s-a pronunţat târziu. Overall, o schimbare era necesară şi dorită (la Bruxelles, unde nu a fosrt rău primit – îţi dai seama ce orgasme aveau hotnews şi colonelul Turcescu dacă era ceva)
Schimbări de comitete şi comiţii – Oau, ce noutate în administraţia românească!
Deci, unde e pericolul? Unde e lovitura de stat?
Îți înțeleg partizanatul. Cred însă că existau alte priorități.
ISC: care e urgența? ICR: care e urgența? Demiterea lui Băsescu: care e urgența și de ce se dorește răsturnarea statului de drept? Omul ăla a fost votat acolo, Ponta nu. Vrem, nu vrem, republica semi-prezidențială în care trăim spune că președintele e ales prin vot, nu de către parlament.
TVR: ce e nou e că se sesizează acea ‘independență stranie’ a TVRInfo.
Mersul la Bruxelles: bravo lui: couldn’t give a rat’s ass.
Colonelul Turcescu: De ce nici pînă acum biroul de presă MApN nu mi-a răspuns la întrebarea prin e-mail? De ce lista lui Gîdea avea scris mare PDL? De ce nu văd lista cu PSD sau PNL sau PC? 😀
Schimbările de comitete și comiții se fac în mod urgent pentru a proteja interesele noii camarile. Încercări disperate de a-l salva pe Năstase, acum alte șmecherii pentru a-l salva pe Felix și pe Ponta.
Încă o dată: îți înțeleg partizanatul. Dar sunt sigur că nu ești naiv. Sunt sigur că-ți pui întrebări. Nu justific comportamentul PDL, dar văd ce se întîmplă acum și mi se pare exagerat.
Și cînd o să se întoarcă PDL la putere și într-o lună o să debarce atîția oameni pentru că au niște pușcăriabili în pericol, o să urlu la fel.
Apropos: pînă una alta, sunt destui din PDL anchetați și urmăriți în timpul lui Boc ca premier. Any comments on this?
Nu, Periculos nu e o exagerare. Încă o dată, înțeleg unde ți-e inima. Folosește-ți și mintea. Doi plus doi nu dă cinci încă. Nu lăsa să dea.
Crezi greşit 🙂 Atât în ceea ce priveşte priorităţile guvernului Ponta, cât şi asupra partizanatului meu. Adică, eu nu sunt atât de sigur de el, mai degrabă m-aş caracteriza „liber cugetător” 😆
În ceea ce priveşte priorităţile, am mai scris. Vorbim de un guvern provizoriu, cu un mandat limitat. Acordul cu FMI/BM a fost securizat pe filieră BNR, deci, economic nu sunt/vor fi derapaje serioase. Mari reforme, schimbări nu pot face din motive evidente.
Deci, guvernul USL are doar o prioritate politică: securizarea puterii. E lucrul de bun simţ pe care l-ar face orice.
Cu puşcăriabili, din nou este discutabil. Cazul Năstase este unul politic. Cel mai bun argument a venit azi cu condamnarea lui Bădălan cu suspendare. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi puşcăriabili PD, pot să-ţi dau un exemplu: Roberta Anastase, cel mai clar caz de furt. NUP. Cazul lui Falcă de la Arad, de 5 ani, silenzio stampa. Când cu unii mumă, cu unii ciumă, nu poţi vorbi de justiţie liberă, ci de cazuri politice, lucrate în funcţie de priorităţi.
Pe de altă parte, USL s-a retras la orice opoziţie – Corina, Mang, ICR, ISC. PD nu s-a retras niciodată. Când a făcut-o, a făcut implozie. Deci,
Eu am o deformaţie profesională, văd foarte bine şi contextualizez, de aia sunt auditor, şi unul foarte bun. Sunt plătit să le arăt oamenilor unde greşesc şi de ce 😉
Apropo de lista MApN, uite-o în EvZ:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/armata-din-parlament-lista-completa-a-ofiterilor-din-politica-romaneasca-989586.html
Pana mea, toată lumea are exclusivități de la MApN. Numai eu nu.
Încă aștept răspuns la mailul meu. O să mai trimit unul. Nu am încredere în ce scriu ziarele, și nici în ce emite Gîdea.
Cît despre felul în care USL a acționat, ești, cum ar zice englezul, biased. Te înțeleg. Nu sunt însă de acord cu tine aici 🙂
Cred că bias ar fi dacă aş aproba şi aş susţine ce face USL, or asta nu am afirmat niciodată, din contră. Este evident că nu am o simpatie deosebită pentru Traian Băsescu, dar asta nu înseamnă automat că „duşmanul duşmanului meu este prietenul meu”. Mai ales că pentru Crin Antonescu am exact aceleaşi sentimente. Cred că ne-am obişnuit prea tare că cineva trebuie să fie al altcuiva.
Un articol care, mai subtil, doar e sociolog, bate în aceeaşi direcţie citii acum la Barbu. Mă cam oftică, fiindcă voiam să bricolez şi eu mai mult în direcţia asta 🙁 . Dacă Ponta demisionează, USL ia 90% la alegeri, PD nu mai intră în Parlament, iar Traian Băsescu o să fie tovarăş de plimbări cu Năstase Adrian.
http://sociollogica.blogspot.ro/2012/06/pe-buza-paharului-plin-cu-apa.html
Atunci nu am înțeles eu prea bine ce vroiai să comunici 😉 Cumva a ajuns la mine mesajul că e ok ce face Ponta, în virtutea faptului că ‘PDL a făcut la fel’ (deși nu a făcut-o așa.
De fapt, discuţia pornise de la „pericol” (sau „lovitura de stat”, „mineriada” – varianta propagandei). Eu doar arătam că nu e nimic nou sau deosebit, şi că lucrurile au logica lor politică. Logică nu este egal cu justificare.
Ah. Am înțeles de ce ne certăm. Problema cred eu că e viteza. Cînd ești într-o mașină care se mișcă cu 20kph ești mai ok decît cînd ești într-o mașină care se mișcă la 200kph. That’s what’s bothering me
din ciclul „who watches the watchers?” sau cine-l auditeaza pe auditor (cind greseste) 🙂
cel putin aici – parerea mea 😀 „Când 95% din diplomele universitare de la noi sunt pe acelaşi tipic a te lega de Ponta este penibil” gresesti.
cei 95% nu sint investiti (investiti – nu alesi – sic!) cu una din cele mai puternice (implicit responsabile) puteri in stat – ai pretentia (zic eu, nu degeaba) ca omul ala sa fie cit mai aproape de niste standarde morale. intr-adevar – vina e a sistemului – ca a permis cifra aia de 95% – dar in momentul in care o greseala ajunge in extremitatile vizibile ale sistemului (in ansamblu) te chinui sa o iei de acolo.
nu pui fard peste o gilma de kkt care ti-a aparut in frunte si nu te apuci sa-l omori pe ala care se uita atent si vede ca e kkt.
poti sa ma contrazici – dar zic eu ca a mea comparatie e destul de plastica. in momentul in care pui un hot – care se ascunde dupa tertipuri – in fruntea unui sistem – ce garantie ai ca nu o sa mai fure o data, ce garantie ai ca nu o sa tolereze alte hotii pe principiul ca lui i s-a parut normal sa fure, deci si ceilalti intra in aceeasi norma.
iar chestia cu Kovesi (cum s-o scrie) – e simpla – cine-i opreste pe uslisti sa depuna plingere si sa ceara analiza unei comisii?
sincer – cred ca am mai zis – mie bataia asta mi se pare benefica. se vor epura – 5% 😀 – din politicienii cu bube in cap. e un inceput. nu e de ajuns – dar lumea va prinde gustul sa vrea chestii curate si vor mai misca mai cu curaj
Inevitabil, cei 95% fac parte din elita României, deci dintre ei se aleg vârfurile în orice domeniu, de la SC Gogu SRL, până la guvern. Din câte ştiu eu, Ponta NU este profesor universitar, în sensul că nu predă la vreo universitate, nu îşi foloseşte titlul în vreun fel sau altul, nu şi-a construit o carieră academică, nici măcar juridică. A fost tot timpul activist de partid. Cauza este un pic diferită de cazul Mang, care şi-a construit o carieră academică pe fraudă. Problema se pune la gradul de intransigenţă, fiindcă situaţia este oarecum similară cu cea din 1990, când aveam vreo 4,5 milioane de membri de partid comunist. Îi eliminăm complet pe toţi? Ce punem în loc?
Din punctul meu de vedere, doctoratul este cea mai mică problemă a lui Ponta. Cea mai mare este că este pur şi simplu prost. Prestaţia lui ca premier este mediocră, ceea ce e foarte nasol, ţinând cont de standardele joase stabilite de Boc şi MRU. Nu aşteptam de la el cine ştie ce revoluţii, ci doar o prestaţie decentă. Ceea ce nu e cazul. A fost tot timpul pripit, incorect informat, depăşit de situaţie.
PS Referitor la cine-i verifică pe auditori, în primul rând codul etic, apoi standardele. În cazul meu e mai simplu, fiindcă eu îl auditez pe client la cererea lui, deci nici eu, nici el nu avem interes să ocolim ceva.
@Constantin Gheorghe,
scuze, mesajul a intrat în spam şi nu l-am observat. La ce declaraţie a lui Gitestein te referi?
chestia cu auditorii era un joc de cuvinte, doar voiam sa punctez ca si auditorii pot face greseli. in sensul interpretarii gresite uneori a standardelor, n-a fost ceva sa te atac/ofensez 🙂
uite, la ideea asta nu-ti dau dreptate. nu poti sa tii un om intr-o pozitie de extrema raspundere si/sau expunere in momentul in care a fost dovedit ca hot. chiar daca ar avea super-performanta (ceea ce chiar si tu evaluezi ca mediocra) – pentru ca iti va arunca stigmatul peste toata echipa lui. iar interesul USL-ului ar trebui sa fie pastrarea procentelor – nu lipirea unei etichete de genul „4case” care ar avea ca efect „dezertarea” electoratului „ne-captiv” (indecisii/nu-foarte-suparatii pe PDL/Base, etc)
la comparatia cu anii ’90 – iti aduc aminte de punctul 8 al proclamatiei de la timisoara – gradul de intransigenta trebuie sa fie maxim. acum – parerea mea – e ca lumea e mai „educata” /experimentata decit in anii aia – o asemenea idee ar prinde mult mai mult la public. si da – in contextul actual – o „primenire a clasei politice” (ce uzata e expresia) ar prinde foarte bine la public. cu grija ca in procesul de selectare a noilor politicieni sa nu mai apara derapaje gen DDD
de acord – doctoratul e cea mai mica problema – dar in acelasi timp – cea mai usor de inteles de mase. Nastase a fost perceput ca un avar adunind ca hirciogul si pe asta (plus limitarea libertatii presei) a pierdut.
in fine, ponta a facut multe greseli in ultima saptamina. si de imagine si politice. nu stiu cit de repede va renunta la sefie (posibil sa nu o faca pina in toamna) numai ca spre deosebire de boc – care a fost ferit de acumularea completa de negativism (TB fiind celalalt target) aici VP nu are cu cine sa imparta – iar prin alunecare va impacta USL-ul.
@fish
evident că nu am luat-o ca un afront personal 🙂 Şi, din păcate, nu am cum să nu-ţi dau dreptate, este un domeniu în care singura garanţie este codul etic.
Ce a mai rămas în discuţie este termenul de „hoţ”, cu care nu sunt de acord. Aici este o formă de conformism social, de adaptare la norma socială. O analogie care mi se pare cea mai potrivită este „wc în fundul curţii”. O chestie care la noi caracterizează, guess what, 95% din locuinţele din mediul rural :). „Dincolo” aşa ceva nu mai poate fi nici măcar imaginat. Mi-aduc aminte de şocul cultural trăit de o amică din Norvegia când a descoperit că „locul acela” este „a hole in the ground!”. Sigur că în privinţa asta suntem sălbatici, necivilizaţi, whatever, dar asta este norma socială la noi. Cam acelaşi lucru este şi cu doctoratele. Trebuie să înţelegem că suntem la vreo 20-30 de ani în urmă faţă de dincolo, şi la ei lucrurile nu s-au întâmplat peste noapte. Sigur, este ideal să tindem către standardele lor, dar suntem încă la „a hole in the ground”. Ca să schimbi asta, trebuie mai întâi canalizare. Iar aici e de luptat. Mai vin cu o poveste. Un primar foarte tânăr şi entuziast a făcut un proiect şi a obţinut bani pentru a introduce canalizare şi apă curentă în comună. A finalizat totul în doi ani. După ce s-a terminat proiectul (dat exemplu la judeţ, la Bruxelles) şi s-a încheiat cu banii europeni, toată instalaţia a mai funcţionat 2 luni. De ce? Sătenii nu au înţeles de ce trebuiau acum să plătească pentru ceva ce înainte aveau gratis (apa din fântână şi WC din curte) şi au refuzat să plătească. Primarul nu a mai fost ales şi chiar şi-acum mai e înjurat de localnici. Ce-ai cu noi, bă? Pentru ce să dăm cu var?
PS Năstase (şi PD) nu erau urâţi pentru că fură, ci fiindcă „fura şi nu împărţea cu alţii”. De asta PSD, ca partid, este încă apreciat, fiindcă „ei măcar te mai lăsau să respiri şi ne dădeau şi nouă câte ceva”.
PS2 Aş face o distincţie între Ponta şi Guvernul Ponta, care deja punctează nişte chestii bune – Hidroelectrica, îndreptarea prostiilor făcute de Boc la Codul Muncii… Se întâmplă nişte lucruri bune.
Articolul sufera de cateva inexactitati.
1. Doar in aparenta gestul lui Pop seamana a magarie. In realitate este un gest normal. Ordinul a fost semnat joi cand NIMENI nici nu visa ca se va intruni CNATDCU.
2. Vineri, Monitorul Oficial NU era in subordinea secretariatului general al guvernului. Abia sambata, la orele 17.30 a aparut Monitorul Oficial nr.436 in care s-a publicat OUG 34/2012 prin care Monitorul Oficial trece in subordinea Guernului
PS
CNATDCU nu era abilitata sa judece teza de doctorat a lui Ponta. OM nr.3.504 din 12 martie 2012, semnat de ministrul Catalin Baba, a aprobat regulamentul CNATDCU privind procedurile legate de tezele de doctorat cu intrarea in vigoare, dica din 4 aprilie, data publicarii in Monitorul Oficial 226 /2012.
Prin absurd, adica prin interpretarea abuziva de catre Marius Andruh a art.27 din regulamentul stabilit de OM 3.504/2012, nici in acest caz CNATDCU nu putea analiza teza lui Ponta. Analiza se facea de o comisie de specialisti in stiinte juridice din subordinea CNATDCU, dupa care se inainta consiliului pentru ratificare.
Ar mai exista o chestie. Mircea Miclea si-a declinat (anterior, nu stiu cand) apartenenta la CNATDCU, dar surpriza, a votat prin e-mail in cazul tezei lui Ponta
Una peste alta, nici nu era nevoie ca POP sa dea OM-ul sau, dar a facut-0 din doua motive: a) preventiv si b) pentru a dilua un organism compus din funeristi basisti