Aceeași mizerie?

Rămași în tranșee, asemenea războinicului japonez după încheierea celui de-al doilea război mondial, băsiștii, rămași orfani de lider după (vom vedea cât de) lucrativa capitulare a acestuia, au ieșit ieri la atac aducându-ne aminte că a trecut un an de când s-a instalat Victor Ponta la guvernare și străduindu-se să demonstreze că „nu s-a schimbat nimic”.

Lăsând la o parte faptul că guvernul USL conduce propriu-zis abia de prin februarie, 2012 fiind un an de campanii electorale, realitatea este că lucrurile s-au schimbat enorm.

  • A dispărut ura și vehemența. Să ne amintim atmosfera sumbră din România finelui lui 2011 și începutul lui 2012 în care frustrarea socială a culminat cu protestele (e-adevărat, nu foarte puternice, dar susținute de întreaga țară) din iarna lui 2012 care au și dus la căderea regimului Băsescu. Aerul este acum mult mai respirabil.
  • A dispărut nesimțirea și aroganța. Sunt întru totul de acord că membri noului cabinet nu sunt (cu mult) mai competenți sau mai instruiți decât cei din guvernele Boc sau Ungureanu. Dar măcar nu sunt la fel de aroganți și nesimțiți. Nu avem o EBA sau o Elena Udrea, nu avem un premier care trimite disprețuitor bătrânii la muncă sau vreun ministru de externe care… Nici măcar „suspecții de serviciu”, Bănicioiu, Șova, Fenechiu, nu deranjează foarte tare, iar il capo di tutti capi Rușanu e dublat de blajinul Dăianu.
  • A dispărut instigarea la lupta de clasă. Nu mai înfierează nimeni pensiile nesimțite (deși premierul are în continuare o problemă cu salariile „nesimțite”), nu mai sunt acuzate categorii sociale.
  • S-a îmbunătățit „imaginea României”. După acuzațiile aberante ale Monicăi Macovei (care, BTW, în ultimul său raport la Parlamentul European, propune nici mai mult nici mai puțin decât confiscarea averilor presupus a fi obținute prin corupție înainte de pronunțarea justiției) și ale lui Traian Băsescu lumea s-a lămurit că România nu mai e chiar ca pe vremea lui Ceaușescu și nu e nevoie să fim puși la colț pe coji de nucă.
  • Premierul bate câmpiicomunică zilnic, spre deosebire de predecesorii săi, care mai bine tăceau. Sigur, Victor Ponta poate deveni obositor la un moment dat cu atât de multe prezențe, dar dă impresia că este viu, că muncește, că-i pasă. Deocamdată este bine că are o atitutide pozitivă, deschisă, optimistă. În mod clar crește transparența guvernamentală, premierul a prezentat un raport interesant despre „starea națiunii” în care nu a insistat foarte tare pe „greaua moștenire” (deși nu ezită să arunce săgeți la adresa predecesorilor săi).

Desigur, România nu a devenit de a doua zi mai prosperă și, aparent, nimic din cele de mai sus nu influențează nivelul de trai. Dar lucrurile evoluează în bine. Și asta se vede și se simte. Chiar dacă pașii nu sunt atât de rapizi precum am vrea.

7 Comments

  1. Este doar o chestie de perceptie si de manipulare media, nici unul din punctele de mai sus nu s-a schimbat de fapt.

    Faptul ca media care face un fel de agenda pentru cei prosti s-a potolit si nu mai scoate in evidenta lucruri nu inseamna ca acele lucruri de fapt s-au schimbat. Ce este in presa este oricum total rupt de realitate si reprezinta un joc de manevra si manipulare pentru cei intre 6 si 7.4 milioane, care de fapt sunt mai multi.

    La fel de rupt de realitate ca si cel care zice ca lucrurile s-au schimbat in bine in vreun fel in ultimul an, la nivel macro sau micro. Doar agenda media e schimbata si implicit retorica ei. In esenta totul este la fel, adica spre maro.

  2. Nu urmăresc media decât accidental sau indirect. Urmăresc vag fluxul Mediafax și Hotnews, dar rareori trec de titluri. TV doar dacă ajung undeva unde este un televizor deschis pe posturile locale. Ca impresie personală, nu mi se par modificări: Antena tot cu jos Băsescu, B1 tot cu sus Băsescu, la fel și prin rămășițele ziarelor. Cred că pur și simplu frustrările celor 7,4 s-au mai atenuat prin disoluția PD și destructurarea lui Băsescu.

    Altfel, la nivel economic, față de anul trecut, simt ceva mai mult entuziasm, sunt mai multe telefoane, discuții și n-am mai pierdut de luni bune vreun client. Nu cred că este neapărat legat de schimbare, cât de liniștirea apelor în politică. Banii însă se mișcă foarte lent în continuare.

  3. Lol. Ești amuzant, Cristi, serios.

  4. berenger

    fara suparare, dar chiar nu reusesc sa inteleg de ce oameni dealminteri cu capul pe umeri cauta cu tot dinadinsul lucruri bune acolo unde nu-s.

  5. Ionuţ

    Cristi, eşti perfect sănătos până te duci la doctor. În clipa în care mergi la el şi îţi descoperă tot ce ai, nu mai eşti sănătos. La fel şi cu antivirusul: dacă nu ai unul instalat crezi că eşti „curat”. După ce îl instalezi şi îţi dă ditamai lista, zici „al dracu antivirus, mai bine nu îl instalam, că uite ce de viruşi mi-a băgat!” 😆 La fel şi tu cu fluxurile de ştiri: dacă citeai declaraţiile lui Ponta observai că a devenit the-new-Băse. 🙂

    7,4 milioane de logically-challenged au votat ca să moară capra vecinului, nu cu gândul la viitorul lor şi al copiilor lor. Votează la fel cum au votat de ani de zile: cu răul cel mai mic. „Ştiu că şi ăla e hoţ, şi că în final o să ne sodomizeze pe toţi, dar poate ne place”. Corect, cu plăcerile omului de rând nu te pui. 😆

    Zici că atmosfera e mai respirabilă. Eu zic că e calmul dinaintea furtunii. Ăia de anul trecut erau chitiţi pe Băse. Ăştia care or să iasă în stradă în viitor vor fi chitiţi pe USL. Diferenţa va fi că ăştia vor fi mai mulţi, şi mai violenţi. Banii se termină, gradul de îndatorare creşte exponenţial, dobânzile s-au mărit şi penalităţile încep să se aplice pentru nerespectarea angajamentelor. Pentru că „imaginea României s-a îmbunătăţit”. DW zice altceva, şi ăia chiar sunt destul de conservatori spre deosebire de alţii mai radicali.

    Fenechiu nu deranjează foarte tare? Deranjează, dar nu în România (vezi cazul CFR). Ponta zice că va impozita salariile mari de la stat. Aceeaşi mişcare o făcuse şi Boc, şi la fel ca şi atunci îţi zic şi acum: treaba cu bugetarii e de ochii fraierilor, după ei se va lovi masiv în privaţi. Diferenţa e că la stat se mai dau din salarii înapoi peste câteva luni într-o formă sau alta (vezi cazul „tăierilor bugetare”), la privat birurile rămân puse. Şi o să îngroape şi mai multe firme.

    Apropo, citeam că 116.000 de români au emigrat anul trecut în Nemţia. De bine ce e aici. Până atunci eu abia aştept ziua când voi emigra definitiv din Drumul Taberei (care devine pe zi ce trece ghetto).

    • Nevastă-mea e doctor, și chiar e bun, așa că, dacă ai nevoie de recomandări… 😆

      Eu nu-ți împărtășesc pesimismul. Este clar că nu există semne pentru o îmbunătățire semnificativă a situației economice (și România este prea mică și cu lideri prea idioți ca să fie în stare să facă ceva de capul ei în sensul acesta). Dar, pe de altă parte, nici nu există motive pentru o deteriorare semnificativă. Cel mai probabil, vom bălti în continuare în mediocritatea caracteristică, recuperând decalaje mai degrabă prin scăderile celorlalți. Nu cred că vom mai vedea rate de creștere peste 5%.
      Părerea mea este că Europa se va nivela în 10-15 ani undeva la nivelul de trai din zona medie a UE, deci 1200-1300 de euro. Partea bună este că pe noi ne prinde jos, deci vom mai crește.
      Lucrurile se vor schimba destul de mult. Avem sate și orașe care nu se pot susține economic și vor dispărea într-o formă sau alta. Regionalizarea va amplifica scăderea unor orașe și creșterea altora (aici e de urmărit bătălia Brașov-Sibiu).
      Nu vom avea mișcări de stradă. România are debușee pentru frustrări. Nici Ponta, nici Antonescu și nici un alt politician actual nu mai este în stare să stârnească pasiuni ca Băsescu și înaintea lui Iliescu. Chiar dacă guvernarea Ponta va fi un eșec (nu este exclus, oricum, nu are nimic pentryu a deveni un succes), nu va ajunge să fie urât de cineva pentru că nu are o personalitate atât de puternică încât să stârnească pasiuni.

Comments are closed