Intervenţia preşedintelui de la TVR vine să întărească scenariul conform căruia Mircea Geoană este protejatul său. Atacul puternic la adresa lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase într-un moment în care acesta din urmă se pregăteşte să revină şi oficial în fruntea PSD arată că un asemenea eveniment este foarte deranjant pentru Traian Băsescu fiindcă poate însemna pierderea controlului asupra social-democraţilor.
Atacul este interesant şi ca tactică, deoarece în intervenţia sa a minimalizat complet PNL şi pe Călin Popescu Tăriceanu, insinuând indirect că principalul pericol pentru România ar fi cuplul Iliescu-Năstase, premierul nefiind altceva decât o „marionetă” a celor doi (şi mai interesant este că de la o vreme se pare că au renunţat la ideea de „marionetă a lui Patriciu” şi, în general, nu prea se mai fac referiri la acesta în mass-media). Faţă de PNL şi guvern, preşedintele a utilizat când mila („el săracu’ n-are nici o vină, Iliescu este tartorul”), când l-a mângâiat prieteneşte pe umăr („a procedat corect cu CNSAS”), de unde rezultă că în mod evident preşedintele se teme mai mult de PNL decât de PSD.
Strategia este perpetuată şi de osanalişti care în toate osanalizele lor pornesc de la premisa că PNL este prea slab ca să prezinte vreo importanţă, mai având doar puţin până la a-l include în categoria PC, PIN, PNŢCD & rest. Numai că strategia asta a înregistrat prima fisură la europarlamentare, când partidul care „nici nu mai trece pragul electoral” a obţinut un scor aproape dublu faţă de predicţiile osanaliştilor.
Până acum, PNL a reuşit să dribleze destul de elegant alăturarea de PSD, graţie şi incoerenţelor lui Mircea Geoană, iar Traian Băsescu va avea probleme ulterior în a explica asocierea argaţilor săi cu un partid atât de demonizat, cu toate încercările de a diferenţia între „PSD cel bun” şi „PSD cel rău”. Deocamdată, „PSD cel rău” se rezumă la două persoane, Iliescu şi Năstase, care nici una nu are o poziţie clară în partid, şi nici nu este foarte clar care este sprijinul de care se (mai) bucură în interiorul acestuia, în condiţiile în care Mircea Geoană are o ofertă clară şi concretă de participare la guvernare iar ei înseamnă opoziţie încă 4 ani.