Cumpărarea RCS&RDS de către Vodafone – informație infirmată

digiUPDATE: RCS-RDS infirmă informația. Dar ce am spus mai jos, rămâne valabil.

Este o mișcare logică pentru ambele părți și mă aștept ca într-un viitor nu foarte îndepărtat și UPC-România să ajungă în grădina Orange, reducând piața telecom la un joc în 3. Pentru Teszari, mișcare are logică, fiindcă el nu a reușit să producă masa critică necesară aducerii afacerii la un nivel sustenabil în raport cu investițiile. 2-3 milioane de clienți câți are RCS&RDS (ultimele date publice vorbeau de 2,4 milioane abonați pe cablu și 1,6 milioane – cel mai probabil, tot dintre primii – la internet fix) sunt puțini comparați cu cei circa 6 pe care îi au ceilalți competitori, iar investițiile în domeniu sunt scumpe, mult prea scumpe pentru a putea fi susținute de un operator low-cost pe termen lung. De altfel, era vizibilă încercarea lui de a trece de la transportul de conținut la producție prin lansarea posturilor proprii. Eliberate de sub tutela firmei de cablu, aceste posturi pot „sparge” concurența în momentul în care vor putea fi preluate fără sughițuri de ceilalți distribuitori.

Cel mai probabil, Vodafone este interesată doar de partea de cablu, satelit și fibră optică, Digi-Mobil urmând să aibă soarta Zapp, neavând sens să fie păstrată de Vodafone, și, desigur, nici de Teszari, care, în absența serviciilor integrate nu poate susține o rețea națională.

RCS&RDS a fost o companie bine condusă, care a zguduit bine de tot piața telecom. Sigur, oferte de genul nelimitat în orice rețea cu 5 euro nu sunt sustenabile pe termen lung, dar sunt bune ca presiune pe concurență, fiindcă Vodafone, Orange și Cosmote și-au cam aliniat ofertele. Din punct de vedere economic, este păcat că se pierde o companie cu potențial de lider regional în favoarea unei multinaționale. La fel, clienții vor trebui să-și ia adio de la oferte și să se aștepte la prețuri „la nivelul pieței”.

1 Comment

Comments are closed