Nu e suficient

gauriCând eram mic, m-a marcat o poveste despre consecințe. Era prima povestire pe care o citeam fără happy end. Era vorba despre un băiețel neascultător. Ori de câte ori făcea vreo prostie, tatăl său bătea un cui în ușă, până când aceasta s-a umplut. Copilul crescuse între timp suficient de mare și l-a întrebat care-i treaba cu cuiele din ușă. Când a realizat ce se întâmplase, copilul a promis că va face numai fapte bune și că de fiecare dată când va face una, va scoate un cui. Într-o zi, bucuros, s-a dus la tatăl său: – Tată, acesta este ultimul cui! Am reușit! – Bravo, fiule, dar găurile?

Acum, PNL și PD își dau mâna într-o alianță care va duce la crearea „marelui partid de dreapta”, izbăvitorul de pesediști. Va fi un eșec. În 1996, CDR era schimbarea. În 2004, Alianța DA a venit cu o ofertă atractivă pentru o categorie importantă din electorat – cota unică și justiția. Dar, din punct de vedere economic, ambele guvernări ale dreptei au fost un dezastru. Am făcut de curând o paralelă între miniștri de Finanțe ai „dreptei” și ai „stângii”, nu foarte măgulitor pentru dreapta. Propaganda de dreapta a reușit să impună ca succes al dreptei faptul că „a dat orientarea europeană a României” și mai sunt încă talibani ai dreptei care susțin că dacă PSD va deține integral puterea ne vom integra în noul URSS, ceea ce este o aberație, fiindcă averile pesediștilor sunt pitite în Elveția, nu la Moscova, iar „baronii” lor se distrează tot la Monaco, nu la Soci. Însă această spaimă nu este de ajuns.

PSD fură. La fel cum a făcut-o și Băsescu și gașca lui. Diferența pentru omul de rând este că Băsescu a tăiat salariile și a mărit TVA. Băsescu este acum Ceaușescu anilor ’80. Asociat cu mizeria și sărăcia. Iar dreapta este asociată cu Băsescu. În „marele partid de dreapta” îi vom regăsi pe Boc, pe Pogea, pe Ialomițeanu, pe invizibilul primar al sectorului 6, pe Chiuariu, pe Sapă ăla cu acciza la pornache…

Nu e ca și când mâine devin toți mai curați, mai inteligenți și mai competenți. Tot fără nici un plan, tot fără nici un program sunt. Vor da din gură cum vor ajuta ei clasa mijlocie și pe antreprenori, deși unul n-a lucrat măcar juma’ de oră la privat, habar nu au ce înseamnă un contract de muncă, serviciu extern de seseme și cum se calculează TVA. Vor reduce taxele și impozitele din vorbe, că din fapte n-o să-i lase FMI. Gazul va merge la americani, noi vom strânge în continuare cureaua, jandarmii îi vor căpăci în continuare pe țăranii proști care nu „înțeleg”, iar marile corporații vor face în continuare ce vor cu muncitorii români, aici și pretutindeni, plătindu-i cu salarii de mizerie „să zică mersi că au salariu și nu moare de foame”, dar exportându-și fără jenă profiturile.

Da, este bine că „dreapta” se unește. Până acum s-au mai unit odată între ei și fiecare câte o dată cu PSD. E senzațional. Ar trebui acum să-l respect pe Crin Antonescu? Care a condus dezastruos PNL 6 ani? Care l-a pus în guvern pe Fenechiu, în Parlamentul European pe Norica și la sectorul 6 pe Rareș „care nu există” Mănescu? Că l-a adus în PNL pe Becali și pe Roșca Stănescu și că s-a aliat cu Felix? Trebuie să-l aplaud acum ca pe un lider genial doar ca să nu iasă Ponta? [Înlocuiți numele de la PNL cu cele de la PD, e aceeași mizerie.]

„Liderii” „dreptei” ar trebui să priceapă că „ca să nu iasă PSD” mai este un motiv suficient de vot, și nici nu reprezintă un program politic. De pe urma lor încă mai sunt în ușă multe cuie. Și vor rămâne găurile. Va trebui fie ca PSD să o dea rău de tot de gard, fie ca noul partid să scoată în față o echipă imbatabilă de profesioniști ca „dreapta” să mai conteze în viitorul apropiat. Și, din păcate, șansele ca vreunul din aceste lucruri să se întâmple sunt minime.

1 Comment

  1. Ionuț

    Rezumându-mă la concluzii am impresia că tot nu e suficient. PSD ar putea să o dea rău de gard, dar vorba lui CTP – de 23 de ani românii tooot aleg într-o veselie PSD-ul, deci nu e ca și cum ar dispărea peste noapte. În fond până și „dictatorul” încă mai are cota lui de popularitate, deci de ce nu ar avea-o și Ponta, mai ales că dau mereu de fani de-ai lui pe teren. Iar cu ăilalți stai liniștit, de unde crezi că vor scoate specialiști, hai nu 15.000, dar măcar 500 care să formeze o elită?

    Nu știu dacă ți-am zis, uitându-mă la documentare cu președinți și diplomați americani am realizat că noi suntem cu vreo 200 de ani în urma lor. Ăia au 200 de ani de carieră în așa ceva, noi avem amatori raportat la ei. Știu că nu îţi place de americani, dar au și ei meritele lor. Iar cu 1-2 diplomați de carieră de-ai noștri, de care nu află nimeni că ar fi realizat ceva pe timpul exercitării funcției, nu se face primăvară.

Comments are closed