Din punct de vedere practic, este un joc în „oglindă”. Victor Ponta se bate cu Victor Ponta. Rar putem vedea o asemenea situație, în care cei doi candidați care contează se zbat din răsputeri să piardă alegerile.
Asistăm la cea mai ciudată campanie electorală. Practic, fiecare candidat luptă din răsputeri să facă victoria celorlalți mai ușoară. Victor Ponta face greșeli după greșeli, Klaus Johannis este complet absent și dacă nu ar fi remarcile critice ale adversarilor, nici n-am ști că omul acesta candidează. Ceilalți figuranți, se agită în vederea creării de atuuri de negociere pentru turul doi sau cu bătaie mai lungă, 2016. Sondajele părute în august și septembrie dau un tablou relativ clar: Victor Ponta între 39-42, Klaus Johannis între 27-32, Tăriceanu 7-10, Elena Udrea 5-8, Macovei 2-3. Ponta, Udrea trend descendent, Johannis, Macovei trend crescător (inclusiv în sondajul „de casă” al lui Victor Ponta, Johannis crește de la 24% la 27% într-o lună).
Miza lui Victor Ponta este viitorul politic. Ca premier nu mai poate rezista încă doi ani fără să fie terminat politic. Nu livrează nimic, nici pentru partid, nici pentru electorat, nici pentru „părțile interesate”. Mimează lupta cu Băsescu, iar după ce acesta va ieși din politică va încerca să justifice nimicul prin „greaua moștenire”. Dar e greu să mai accepte cineva asta când, după doi ani de guvernare economia este în recesiune, taxarea a crescut, investițiile s-au redus și, în general, percepția este că lucrurile merg din ce în ce mai prost. Ca președinte, nu ar avea nici o responsabilitate și și-ar putea permite să supraviețuiască liniștit încă 10-15 ani (presupunând o pauză între mandate). Deocamdată, nivelul de enervare îi permite încă să câștige turul doi, însă scorul devine destul de apropiat pentru a-i da ceva emoții.
Miza lui Johannis este… Greu de spus. Cred că nici el nu știe de ce candidează și ce o să facă în eventualitatea (încă probabilă) că va câștiga. Președinția PNL nu o văd ca o miză pentru el – nu pare genul de om care să se agațe de funcții – și nici nu cred că o va putea pierde fiindcă nu are cine să o ia (Predoiu este chiar mai plictisitor ca Johannis). El nu se bate cu nimeni, nu are adversar direct.
Miza lui Tăriceanu este postul de premier fluturat ca variantă de Ponta. Speră să strângă suficiente voturi pe care să le ofere în turul doi pentru a-și securiza poziția. Aventura lui o să se termine prost. A uitat că a mai așteptat o dată postul de premier de la PSD și aceștia au intrat la guvernare cu PDL. Așa a pierdut președinția PNL în favoarea lui Antonescu, așa va cădea în ridicol și acum. Este adevărat că a atras o parte din fostul PNL, însă nu sunt breșe semnificative, nici la nivel central, nici în teritoriu. PSD nu va ceda niciodată postul de premier și nici nu-l văd pe Ponta suficient de curajos să se lupte cu baronii pentru Tăriceanu.
Scorul surprinzător de mare al lui Tăriceanu este explicația apariției bruște a candidaturii lui Meleșcanu, însă nu cred că acesta va disloca prea multe voturi de la fostul lider PNL. Ponta, Tăriceanu, Meleșcanu, Dan Diaconescu se bat pe același electorat și efectul s-ar putea să fie un scor sub 40% al lui Victor Ponta în primul tur, ceea ce i-ar aduce unele probleme în vederea turului doi. Un scor de genul 38-32 (nu chiar imposibil, fiind în marjele de eroare ale sondajelor) ar schimba un pic optica pentru turul doi.
Miza lui Macovei este, în plan intern, un partid semnificativ pentru 2016. Nu neg că Monica Macovei poate viza un post mai nalt la nivel european (așa cum sugerează unii) însă nu văd în ce logică alegerile prezidențiale din România o vor ajuta în acest demers. Ea și Elena Udrea se bat pe moștenirea politică a lui Traian Băsescu. Monica Macovei s-a ales cu intelectualii, Elena Udrea cu „talpa țării”. Pronosticul meu este că Macovei va fi peste Elena Udrea, dar ambele în zona 3-4%. Pentru Traian Băsescu va fi un prilej să vadă cât a mai rămas din baza sa electorală și dacă mai are rost să continue.
Udrea 6%, Macovei 2%.