Am ajuns la jumătatea unei campanii catalogată ca plictisitoare, deși mi se pare foarte animată în dezvăluiri. Asistăm la desfășurarea unui fenomen pe care îl anticipasem încă din 2011. Va influența acest lucru rezultatul alegerilor? Deocamdată pare că nu, Victor Ponta având un avantaj în turul doi, chiar și luând în considerare bunăvoința sondorilor.
Sondajele în dau pe Ponta în jur de 40%, Johannis în jur de 30%, Elena Udrea, Monica Macovei, Călin Popescu Tăriceanu în jur de 6%, plus/minus marjele de eroare. Între cei 5, Ponta, Elena Udrea și Călin Popescu Tăriceanu vor sub-performa, obținând scoruri mai mici decât în sondaje. Elena Udrea și Călin Popescu Tăriceanu vor obține rezultate mai mici din cauza absenței aparatului de partid care să mobilizeze lumea la vot, iar Victor Ponta din cauza scăderii randamentului aceluiași aparat în urma loviturilor repetate ale Justiției. Primarii acaparați în perioada de mercato nu vor fi de prea mare ajutor.
Nu va trece de 40%, se va opri undeva în zona 37-38%. Pe de-o parte fiindcă nu i-a ieșit mișcarea de a transforma aceste alegeri într-unele despre Băsescu și regimul său, acesta nemaifiind perceput ca un personaj politic principal, dovadă că și recentul scandal cu ofițerul acoperit nu a depășit studiourile televiziunilor „de știri”. Pe de altă parte, fiindcă electoratul său potențial este inevitabil limitat, încercările de a avea alte abordări fiind sortite eșecului (vezi repetatele gafe ale echipei „online”, taxate prompt). L-a mai ajutat și Gabriela Vrânceanu-Firea să mai piardă câteva voturi, care vor conta în turul II, dar și prestația generală a sa și a guvernului pe care îl conduce de doi ani.
Scandalurile pădurilor și cel numit „Microsoft” nu aduc nimic în plus sau în minus la electorat. Imaginea PSD este bine desenată, nimeni nu are nici o surpriză. Ele contează în lupta internă din PSD, unde lupii bătrâni sunt înlocuiți de generația mai tânără (și mult mai necoaptă la minte) și afectează capacitatea de luptă a PSD – problemele lui Viorică vor afecta scorul general al PSD în Moldova (așa cum s-a văzut la alegerile precedente în Constanța, Pitești sau Caraș Severin – unde baronii locali au probleme cu justiția). De aici puțin, de dincolo puțin, totalul PSD scade și de altundeva nu are de unde să vină.
Johannis are o campanie domoală, evitând scandalurile și disputele de mahala. Prestațiile live nu sunt atât de dezastruoase pe cât încearcă unii să le înfățișeze, din contră. Crește, a adunat aproape 10% de când a început campania, ceea ce este performanță, în condițiile în care este sabotat de proprii oameni și ajutorul ACL este mai degrabă absent. Pentru prima dată impresia pe care mi-o lasă este că el ar putea să câștige. Să câștige el, nu să piardă Ponta. Se joacă.
Elena Udrea nu reușește să iasă din zona în care a eșuat Traian Băsescu. Nu are de unde să ia electorat. Muncește (nu e chiar atât de simplu să bați țara la pas, să lași toți bețivii să te pupe, să faci glume cu tractoriștii. În ciuda glumelor și miștourilor ieftine, Elena Udrea este candidatul care muncește cel mai mult în această campanie. Nu e suficient.
Monica Macovei are o evoluție interesantă. Este clar că bătălia ei este cu Elena Udrea. Însă, mă așteptam să vină cu un plan consistent pentru 2016. Din păcate, asistăm la un nou fenomen Nicușor Dan (sau Claudiu Crăciun, dacă preferați). Programul său este o periculoasă sinteză de neoconservatorism care, în două cuvinte, își propune să înlocuiască o elită prădătoare cu o elită „meritorie”.
Călin Popescu Tăriceanu este un caraghios care nu realizează că este folosit și se comportă ca și cum ar conta, ceea ce îl face de tot hazul. Probabil că va scoate sub 3%.
Nu cred ca Ponta poate sa se degradeze suficient de repede pentru a mai pierde alegerile. Daca declinul lui incepea mai devreme, mai din vara, poate, insa asa… Dar evident ca nimeni nu e profet.
Ponta, nu. Însă atmosfera da, contribuind indirect la o accelerare a vitezei cu care Ponta pierde voturi. Nu uita că în 2004 s-a pornit de la 41-32 „la pauză”. Acuma Ponta nu cred că mai trece de 38, darămite de 40, iar Johannis poate scoate 32.
Recentele lovituri primite de PSD pot scoate la iveală „spaime” de genul celor care l-au adus la putere pe Traian Băsescu.