Încheiam ultima postare de dinainte de alegeri cu versurile lui Jebeleanu. Și n-au învins. La fel ca Hanibal, la fel ca Adrian Năstase, la fel ca Mircea Geoană, Victor Ponta pierde alegerile ca urmare a unei prezențe uriașe la vot, atât în țară, cât și în străinătate. Nu a fost o victorie a lui Johannis, acesta nu există încă, ci a fost o înfrângere dureroasă a PSD.
O lecție că disprețul și aroganța se întorc împotriva ta. Sunt alegeri pierdute de Victor Ponta, el însuși. Pentru că numai el însuși putea să-l învingă pe Victor Ponta. PSD, Dragnea, a făcut tot ce a depins de ei. S-au mobilizat exemplar, deși DNA le ciocănea la ușă. Au adus oamenii la vot, au strâns aproape 6 milioane de voturi, mai multe decât avuseseră Geoană sau Adrian Năstase. N-a fost suficient.
N-au fost fraude semnificative – asta este o țintă falsă. Cele 1,2 milioane de voturi pe liste suplimentare nu sunt rezultatul unui turism electoral, ci al unei legislații a domiciliului tâmpită, moștenire a unui regim comunist în care marile orașe erau „închise”. Ca să vă povestesc despre Teleorman, de unde provin și unde cunosc foarte bine situația: în 1989, Alexandria avea în jur de 70.000 de locuitori. Adică în jur de 70.000 de oameni cu buletin de Alexandria. Vreo 20.000 erau navetiști la întreprinderile din oraș, care primiseră apartament și deveniseră orășeni în acte. Când acestea s-au închis (acum, în Alexandria, sunt vreo 3000 de locuri de muncă la privat, restul la stat), ei s-au întors înapoi la țară, păstrându-și buletinul de orășean, „că nu se știe”, dar Alexandria nu are mai mult de 30.000 de locuitori efectiv. Restul de 40.000 sunt prin țară, prin străinătate sau retrași în satele de unde au venit. Aceștia sunt „turiștii”. Și la fel ca ei sunt mulți în sud, unde nu prea există industrie și orașele sunt moarte economic. Cei care visează turism electoral nu înțeleg ce înseamnă costurile logistice ale unei asemenea întreprinderi și randamentul scăzut. În câte locuri poate vota o mașină de „turiști”? 10 secții de votare? 40-50 de voturi? Nu e mai simplu să „introduci” greșit voturile pe un proces verbal?
Nesimțirea cu voturile din diaspora a fost scânteia care a declanșat explozia. Pe de altă parte, însă, tensiunile sociale acumulate erau imense și așteptau doar un pretext să explodeze. Se acumulaseră multe frustrări – de la stagnarea proiectelor de infrastructură la sumele aberante oferite BOR, de la disprețul față de cetățeni până la megalomanismul patologic al lui Ponta, de la subordonarea instituțiilor statului – vezi anunțul prompt al INS care anunța o creștere economică record până la campania mizerabilă împotriva lui Johannis. Șova, Gabriela Firea, Mircea Badea, Gâdea & comp au contribuit și ei la enervările generale.
Au crezut că dacă au monopol pe mass-media au monopol pe informație însă realitatea a dovedit că Facebook este mai eficient electoral decât Antena 3 (candidații Antena 3 au avut vreo 300.000 de voturi, Mircea Diaconu și vreo 500.000 Tăriceanu, care însă a avut și ceva sprijin administrativ).
Au mizat că ce fac în străinătate nu ajunge în țară, că pot ascunde totul în spatele mașinii de propagandă. S-au comportat efectiv ca Nicolae Ceaușescu a cărui propagandă preamărea realizările epocii de aur în timp ce oamenii nu aveau apă caldă, curent electric iar mâncarea era raționalizată.
Avem al doilea rând de alegeri câștigate de ură (al treilea, dacă punem la socoteală și referendumul). Băsescu a avut nevoie de vreo 6 ani, Ponta a reușit în nici măcar 2. E o performanță.
merită de remarcat și faptul că, inclusiv după ce Ponta se recunoscuse învins, Antena 3 defila pre crawl cu sondajul pufosului… (Sultănescu măcar îl schimbase la ora 23 🙂 ).
Asta cu monopolul pe mass media nu o inteleg.
Tu nu deschizi evz, gandul, adevarul, hotnews?
Ai uitat România liberă :P.
Mai citesc ocazional hotnews 😀 Gândul (și tot Mediafaxul) nu-l suport din cauza titlurilor aberante, ale clipurilor care pornesc automat cu sonor. Pe de altă parte, exceptând Digi 24, relativ echilibrată, au toate televiziunile.
Ideea este că înșiruirea respectivă intră mai degrabă la categoria bloguri decât mass-media, iar impactul lor nu este unul puternic, cu excepția hotnews. Pe gândul, adevărul sau evz majoritatea articolelor au vizualizări cât jumătate din ale mele, în condițiile în care acest blog este actualizat rar.
Eu am votat cu neamtul.
Ziceam ca nu ma duc…
Dar nu mai pot de scarba cand deschid Gandul si vad 25 de articole desprecum Ponta vrea sa ne violeze mamele…
Sau ceva de genul…
„Băsescu a avut nevoie de vreo 6 ani, Ponta a reușit în nici măcar 2. E o performanță.”
Well, nu e „meritul” exclusiv al lui Ponta. Pur si simplu, Romania (inauntru si afara) s-a schimbat in anii astia, a scazut toleranta la tendintele autoritare de partid-stat, s-a mai schimbat structura electoratului, s-a mai activat societatea civila etc.
Am stat ieri aproape 5 ore la coada sa votez si mi-a placut mult de cei cu care am stat la coada.