Concluziile acestor alegeri. Sunt curios dacă vreun politician le va înțelege și va acționa în consecință.
1. Nu a fost despre Băsescu. Și nici despre Ponta. Aceste alegeri vin să întărească mesajul din 2012: nu este vorba de o persoană, ci este vorba despre un mod de a face politică. PSD și Ponta au crezut că pot face aceleași lucruri ca și Băsescu. Aceiași cretini în funcții publice, aceleași personaje dubioase, aceeași retorică, aceleași politici publice clientelare… aceeași mizerie. Nu mai merge. Și nu, nu a fost numai votul din diaspora: au fost minciunile lui Ponta, au fost mizeriile Gabrielei Firea, au fost lăturile de la Antena 3 și OTv2, au fost Dan Șova, Dan Diaconescu, Vadim Tudor, lansarea de pe 23 August, protejarea corupților în Parlament. Imediat după alegeri, Olguța Vasilescu făcea mișto de diaspora. Atâta pot, atât îi duce capul.
2. TeleviziunileMass-media nu contează. Sunt atât de compromise încât nimeni nu le ia în serios. Au un nucleu de câteva sute de mii de persoane care zapează între ele. Sunt cam aceeași oameni, care au convingeri puternice și care se uită la mediile respective ca să-și confirme idiosincraziile. Ceilalți se informează din alte surse, surse pe care nu ai cum să le controlezi. Cumpărând la grămadă, nu faci altceva decât să-ți tai singur craca. Cel ai recent (și, într-un fel, cel mai trist) exemplu este Mirel Palada, care, dintr-un tip simpatic și cu o bună influență în online, a ajuns acum un papagal penibil. Medium is the message, spunea de mult tata McLuhan. Un mediu corupt transmite un mesaj greșit.
3. Spuneam mai demult că următorul președinte va fi unul cu un profil diferit de Traian Băsescu. Avem un președinte tăcut, care nu a vorbit mult în campanie, nu a promis nimic, nu a dat nimic nimănui. Victor Ponta a copiat însă profilul lui Băsescu, deși sloganul și ideea centrală de campanie era opusă, el se comporta exact ca încă locuitorul palatului Cotroceni. Inclusiv la cele două întâlniri, senzația predominantă a fost că ai în față un surogat de Băsescu. Și asta a contribuit la înfrângere. Nu poți să fii președintele care unește când o pui pe țața Firea să-i înjure pe ăia care n-au copii. În general, țața Firea și Dan „să moară mama dacă vă fac autostradă” Șova nu aveau ce căuta ca purtători de cuvânt ai PSD.
4. Biserica este o instituție compromisă. Comportamentul BOR din ultimii 20 de ani a ajuns să enerveze inclusiv mulți credincioși. Rapacitatea, atât în plan financiar, cât și în imobiliar, prin construirea exagerată de biserici oriunde găsește un spațiu liber, au creat o senzație de respingere puternică. Da, conformismul social face să avem cote mari de încredere în biserică. Dacă însă ar fi întrebarea despre BOR, cred că altul ar fi răspunsul. Viralele cu popi cu limuzine de lux, sau cu banii solicitați pentru orice serviciu, discuțiile din ce în ce mai despre despre religia în școli ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru politicieni. Asocierea PSD cu BOR a dăunat mult în campanie și este și ea parte a enervării generale.
5. Anul 2014. Politicienii români sunt proști, inculți, habar nu au de anul în care trăiesc (și aici nu mă refer numai la PSD, chiar dacă o să dau exemple de la ei). Cu diplome primite de la diverse sereleuri, cu CV vraiște, ei nu realizează că orice informație se poate verifica acum cvasi-instantaneu și că imediat ești prins când comiți prostii de neam prost ca filmulețul țaței Firea despre cât de libere sunt secțiile din Anglia, masterate la StaNDford sau prin Catania, or să poziționezi camera invers. A început să voteze generația care nu a prins comunismul, care a aflat ce înseamnă coadă doar de Crăciun la casă la hypermarketuri, pentru care lipsa apei sau a curentului este o avarie nu o politică de stat, care au crescut cu cablu TV și posturi de desene dedicate, nu cu 10 minute de Mihaela (nu, nu e dragostea lui Mircea Geoană) pe zi. Tinerii au votat într-o proporție mai mare decât cei în vârstă.
6. PSD rămâne numărul 1. PSD demonstrează încă o dată capacitate redutabilă de organizare „la firul ierbii”. Cu sau fără găleți, făină și ulei, ei sunt prezenți în fiecare cătun. Până la urmă asta este esența politicii. Ajung și la oamenii neconectați la internet. Ar fi timpul să terminăm cu fascismele astea cu „votul meu e anulat de o babă/bețiv/whatever”. De ce votul lor e mai „prost” decât al hipsterului #unitisalvam? Fiindcă în această campanie, alături de manipulările PSD am avut și excese „de dreapta”, care vor trebui cumva temperate. Amuzant este că majoritatea celor care le propagă vor o „țară ca afară”, dar în care să trăiască doar ei, elitele. Klaus Johannis nu trebuie să cadă în aceeași capcană ca și Traian Băsescu. El trebuie să fie și președintele „proștilor”, nu doar al „elitelor”.
7. Există un potențial semnificativ pentru un partid Facebook. Adică partidul Monica Macovei. Va fi interesant cum va reuși aceasta să-și aproprie acest potențial, care în 2016 poate ajunge spre 20%. Dacă însă va prelua expirați din celelalte partide și eternii „intelectuali ai lui Băsescu”, mai bine scutește efortul. Nu cele 400.000 de voturi de la primul tur contează, ci cele 1,8 milioane de la turul doi.
8. Victor Ponta este cel mai votat pesedist după Ion Iliescu. 5,2 milioane de voturi nu a mai luat nimeni de la PSD, cu atât mai puțin singur (în cele 5,1 milioane ale lui Geoană sunt și 1,5 milioane voturi de la PNL, Năstase a luat 4,8 milioane). Acum lumea vorbește doar despre învingători. Ce se va întâmpla cu cei 5,2 milioane? Are cineva de la PSD curaj să-i dea două palme lui Firea, Șova, Olguța și, evident, lui Ponta însuși pentru performanța de a pierde alegerile cu cel mai bun scor al PSD?
9. Se uită/ignoră că din spatele lui Johannis rânjesc Adriean Videanu, Vasile Blaga, Emil Boc (surprinzător de vocal în ultima vreme), fratele greșit din familia Orban sau un sinistru ca Atanasiu. „Noul” PNL este un partid la fel de mizerabil ca și PSD, la fel de nereformat și de neadaptat. Nu au 38 de anchetați doar fiindcă DNA a început din partea cealaltă și ei nu au apucat să stea chiar atât de mult la putere. Nu, nu-l va numi nimeni premier pe Traian Băsescu, omul are trei nepoți cu care să se joace, iar seara va fi suficient de ocupat pe la tocșouri ca invitat permanent (că politic nu mai contează). Mă amuză ideea „votului pozitiv”. Cei care au votat pozitiv au votat cel mult o metaforă. Momentan, Klaus Johannis nu există în carne și oase, e un simbol în care s-au investit enorme speranțe. Nu știm cu cine va face echipă (din nou, privind cine e în spatele lui, te apucă groaza). Și Traian Băsescu a avut o echipă inițială bună la Cotroceni, după care a apărut Elena Udrea și s-a ales praful de tot.
10. În ciuda miturilor, „proștii nu votează”. Demograficele ultimelor rânduri de alegeri arată că cei în vârstă și cei fără carte votează în proporții mult mai mici decât alte categorii. Victor Ponta a fost votat de mulți tineri, de multe persoane cu studii superioare (da Johannis a avut mai multe voturi în aceste categorii, dar nici la Ponta nu-s de neglijat ponderile). Da, a avut multe voturi în ruralul sărac, dar asta pentru că PSD este singurul care a mers acolo.
E un titlu în ceva ziar de azi, l-am văzut zapând pe la TV: „Iohannis are fundul prea mic pentru câţi se înghesuie să i-l lingă zilele astea”. Pare că nimeni nu bagă de seamă că nu Klaus Iohannis a câștigat alegerile, ci Victor Viorel Ponta le-a pierdut. E o diferenţă fundamentală. Fără românismele făcute (cred că nici ei nu știu de ce) în ultima vreme, probabil Ponta câștiga liniștit Cotroceniul. Blocajul din diaspora i-a mobilizat pe unii aflaţi în ţară să meargă să voteze, chiar dacă nu intenţionau, doar ca să „moară capra vecinului”. E ca în afaceri: într-un final mizeriile pe care le faci se vor întoarce împotriva ta.
Cât privește segregarea pe criterii socio-economice asist cam de anul trecut la o radicalizare a populației corporatiste sau implicate în profesiuni liberale, cu studii medii sau superioare. Mulţi dintre ei sunt la fel de rupţi de realitate ca și cei pe care îi înjură (workeri șantieriști, babe bisericoase, beţivii asistaţi social etc), trăind într-o bulă a statutului social care îi face să se simtă superiori oricui nu face parte din sistemul lor semi-închis, din gașcă. Mare parte din populația online, de Facebook, este pur și simplu mizerabilă în offline, în viața reală. Oamenii ăștia nu înțeleg că sistemul este unul democratic, în care până și baba nebună are drept de vot, ci și-ar dori un sistem despotic, în care ei să joace rol de judecător și călău în același timp. De fapt am impresia că unii nici nu înţeleg ce e aia democrație, la fel cum nici părinții lor nu au înţeles-o când au rămas fără Ceaușescu/PCR.
Nici unul din ei nu s-ar implica în politică să reformeze sistemul din interior, ci se limitează să chibiţeze superior pe la colțuri. Pentru că munca e grea și e doar pentru ăia din clasele inferioare. Acum s-a câștigat din greșeală, să zicem, dar la următoarele alegeri, cu votanţi care aleg mereu „răul cel mai mic” și o clasă politică ce își regândește strategiile, nu cred că vom mai fi la fel de norocoși.
Apropo de titluri, Ciutacu a dat unul mișto, „Penaltyul se ratează, nu se apără”.
poate apare si o lege a impozitarii pentru popime….