Recomandare bancă

În curând dau drumul unei firme noi. Cum sunt nemulţmit de colaborarea (îndelungată) cu Raiffeisen, vreau recomandări pentru o bancă. Din ce am citit şi din experienţe personale, m-am oprit la Alpha Bank şi Banca Transilvania. Deci, cum aţi relaţionat până acum cu cele două? Mă interesează în primul rând internet bankingul şi cardurile – nu am chef să pierd timpul pe la cozi. Ce am până acum:

Ambele sunt aproape de mine şi este loc de parcare :).

Alpha Bank

(+)

  • Am 2 credite la ei şi am relaţionat bine până acum;
  • Nu au comisioane mari (nu este chiar un criteriu de bază, dar nici nu am chef să fiu jefuit ca la UnicreditŢiriac sau altele);

(-)

  • Overdraft de 3 salarii;
  • Există o limită la tranzacţiile pe internet (nu ştiu politica referitoare la charge back); mă rog, limita poate fi ridicată. dar ca idee mi se pare jenant să pui o limită de 100 euro/zi la tranzacţii online;
  • Trebuie cont separat lei/valută.

Banca Transilvania

(+)

  • E foarte populară şi cred că este banca cu cele mai multe reviewuri pozitive;
  • Overdraft de 6 salarii;
  • Nu este limită la tranzacţiile online (cel puţin eu nu am văzut);
  • Este clar orientată cătreIMM-uri;
  • Se poate schimba pinul direct de la bancomat.

(-)

  • Nu am relaţionat cu ei (decât o dată şi nu am rămas chiar cu o impresie bună – eu voiam să cumpăr cartofi, ei îmi vindeau pătrunjel, că asta aveau în stoc).

14 Comments

  1. eu folosesc de multa vreme internet banking si carduri de la banca transilvania. si conturile personale, si cele ale firmei imi sunt la BT. N-am nimic sa le reprosez pana acum. Cardul mi-a functionat in toate tarile prin care am bantuit, tranzactiile online functioneaza excelent (dar totusi trebuie sa mergi pentru op-uri cand depui actele in contabilitate). Cu Alpha n-am lucrat, dar dintre bancile cu care lucrez eu (BCR, BRD, BT), de departe BT e cea mai… relaxanta. Plus ca, fata de BRD de exemplu, are avantajul ca poti face orice plata online (la BRD poti face doar anumite plati).

  2. BRD nici nu intră în discuţie – cred că este banca ce are cele mai multe reviewuri negative pe net. Am interacţionat cu ei în urmă cu vreo 3-4 ani şi mi-a fost suficient.

    Cu Raiffeisen am interacţionat bine, dar mi se pare aberant ca în 2008 IB pentru firme de la ei să fie 20 de euro/lună. Pentru 4-5 op câte voi avea eu este mult, mai ales că se adaugă comisioanele pentru OP. Iar Online Banking pentru „acasă” – şi el costă 1 euro/lună, de ce oare? n-or avea bani de hosting? =)) – este totuşi nesigur (de aia sunt şi cele mai multe atacuri de phising la adresa lor).

  3. bogdan

    BT de departe ceaa mai buna…

  4. Hotărât BT!
    „Relaţionez” (ce termen cool) cu ei de mult, sunt mulţumit, cardul (embosat VISA silver) merge ok oriunde am avut nevoie, e singura banca de care stiu eu care n-are token pentru internet banking (nu de alta, dar n-am chef sa car inca un gadget prin buzunare numa’ pentru ca asa vrea muschii unei banci).

    Big minus for me:
    – internet banking merge doar pe Idiot Explorer! nu sunt ei singurii in situatia asta, dar pe mine ma freaca la radacina ca trebuie sa-mi verific soldul pe o masina windoze, cand eu sunt toata ziua cu linuxul pe genunchi!

    In rest, numai de bine …

  5. silviu

    Alfa are un serviciu de internet banking foarte rudimentar, ca sa spun doar atat. Nu stiu despre comisioane si altele, insa ibankingul de la Tiriac (dupa ce a fost implementata solutia de la Unicredit!) este de departe cel mai bun pe care l-am vazut pana acum. Asa ca apropierea de casa/firma sau locul de parcare, ca si criterii, nu prea conteaza decat la deschiderea contului – in rest, ibankingul e de baza (recomand solutia cu digipass, nu cea bazata doar pe https).

  6. Raspunsul meu e putin pe langa intrebare dar are cam aceeasi tema. Eu ti-as recomanda sa rasfoiesti si informatiile puse la dispozitie de ING. Eu folosesc de aproape un an serviciile acestei banci si am de spus asa:
    cu plus:
    *) super amabilitate la sediile lor
    *) internet banking excelent (functioneaza sub orice sistem de operare si iti dau un digipass cu care generezi chei RSA pentru acces), fara downtime si alte prostii. Functioneaza absolut impecabil.
    *) cardurile lor pot fi folosite oriunde si oricand (internet, plata la POS)
    *) comisione foarte rezonabile
    *) taxa pentru ebanking 0 (zero)
    *) mai multe carduri atasate la acelasi cont
    *) cardurile pot fi cerute cu limite (tranzactii/sume), implicit sunt fara limite
    *) multimatele iti permit sa depui/scoti bani din cont fara a trece pe la ghiseu
    *) se poate obtine de la multimat, un extras de cont gratis, pe luna.

    cu minus:
    *) sedii relativ putine
    *) multimatele lor sunt accesibile doar intre 07:00 si 23:00
    *) sunt necesare multe hartii pentru deschiderea unui cont pe firma

  7. Silviu, ştiam că Unicredit îl are pe cel de la HVB (care era f bun, dar limitat la IE). În rest, parcarea şi aglomeraţia în filială contează totuşi, că mai ai nevoie şi de interacţiune umană, o hârtie, o ştampilă, o măslină 🙂

    Manuel, „folclorul” spune că ING nu lucrează cu firme cu cifre de afaceri sub şase cifre (în euro), de aceea nu am luat-o în considerare.

  8. Pai .. lucrurile se mai schimba. Eu n-am crezut folclorul asa ca m-am dus eu singurel la banca si am rezolvat 😀

  9. silviu

    @Cristian:
    Am observat o schimbare de soft acum ceva vreme, iar acum totul e branduit cu Unicredit (https://ro.unicreditbanking.net).

    Din experienta proprie pe ebanking nu am folosit decat Unicredit si Alpha – cel din urma pare facut pe genunchi, nu merge decat in Internet Explorer (cel de la Unicredit e prezentat pe pagina lor ca necesitand Windows+Internet Explorer, insa eu il folosesc fara probleme pe Ubuntu+Firefox).

    Am auzit lucruri foarte bune si despre ING („folclorul” e vechi, toate bancile s-au dat si pe retail acum si cauta clienti de orice „greutate”). Iar faptul ca necesita digipass (ca si la Unicredit) nu este decat o masura de siguranta in plus: two-way authentication, adica ceva ce stiu (user/pass) si ceva ce am in posesie (digipass-ul). Parola generata de digipass e valabila o singura data si e valida cateva secunde pentru login (mai tarziu cand fac o tranzactie imi cere sa generez un nou token), iar daca il pierd pe strada nu are nimeni ce sa faca cu el (nu stie parola de generare tokenuri). In schimb, daca pierd sau imi afla cineva user/pass la o solutie https only…

    Sorry pentru comment-ul poate prea lung – nu lucrez la nici o banca si nici nu incerc sa te conving ca „ce-i al meu e cel mai bun” 🙂

  10. =)) Cu securitatea vindeţi castraveţi la grădinar :P. E o parte (momentan foarte mică) din businessul meu. În curând mă certific ca auditor şi pe ISO 27001 (în principiu, luna viitoare) şi poate în decembrie îmi iau şi CISA.

  11. Nu am zis că sunt gratis. Acuma am descoperit că şi Raiffaisen a schimbat politica şi au tarife decente (30 lei/lună). În fine, tot nu înţeleg ideea de a taxa Online Bankingul, din moment ce tu le faci un serviciu folosindu-l, nu ei ţie.

  12. silviu

    @Cristian:
    Ah, touche… 🙂 Am ajuns pe blog-ul asta intamplator, nu m-au interesat alte link-uri despre business-ul tau. Succes in lumea securitatii IT, m-am ocupat si eu o data de ceea ce faci tu acum (pe-atunci ii spunea BS7799).

  13. And the winner is… Banca Transilvania. M-a impresionat plăcut farmecul profesionalismul domnişoarelor din sucursală.

Comments are closed