Minutul și scorul

Minutul și scorul

Pentru cei mai tineri, „minutul și scorul” era pe vremea când România mai avea fotbal intern, un segment al emisiunii „Fotbal minut cu minut”, care, în fiecare duminică, transmitea în direct la radio meciurile din divizia A. Cam de două ori pe repriză, Gheorghe Minoiu, „moderatorul” emisiunii, trecea în revistă partidele, pentru a se anunța scorul și minutul.

Pe măsură ce ne apropie de alegeri, sondajele arată o creștere a opțiunilor pentru Opoziție și o scădere a voturilor pentru PSD. Pe piață există sondajul IMAS care dă PSD la 21%, PNL la 25%, USR+ la 18%, ALDE 13%, Ponta 11% și CURS, cu PSD la 26%, USR la 23%, ALDE 19%, PNL la 17% și Ponta la 8%. La IMAS PMP nu trece pragul, la CURS da.

Cele mai mari diferențe sunt între scorurile PSD și PNL în cele două sondaje, care ies mult din marja de eroare. Având date atât de contradictorii, nu putem decât să încercăm să aplicăm un filtru logic.

Având 30% și peste în sondajele de acum câteva luni, PSD nu avea cum să scadă la 21% într-un interval atât de scurt. Că este pe un trend de scădere, este foarte adevărat. Pe de altă parte, scăderile PSD sunt compensate de creșterile ALDE și PSD-AT. Opinia mea este că asistăm la o spirală a tăcerii, în care ca urmare a efectului propagandei agresive și negative la adresa PSD, o parte din alegătorii săi nu mai recunosc că ar vota cu acesta, însă nici nu au trecut de partea Opoziției.

De asemenea, nu există o explicație logică pentru o creștere simultană a PNL și a USR+. De altfel, în ambele sondaje, cuplul PNL-USR+ are în jur de 40% din opțiuni, deci în marja de eroare. Scorul PSD+PSD-AT +ALDE este între 45 și 53 de procente.

Pornind de la premisa unui bias pro-Opoziție al sondajului IMAS și a unuia pro-PSD în cazul CURS, putem face o medie rezonabilă: PSD 23, PNL 22, USR+ 20, ALDE 14, PSD-AT 11. Acestea ar fi intențiile la vot.

Cum se vor materializa ele, este însă o altă discuție. PSD este avantajat de o prezență scăzută la vot. Sunt alegeri fără miză deosebită, iar opinia mea este că referendumul nu va mișca mai nimic în direcția creșterii prezenței, pentru simplul motiv că tema este una abstractă și fără prea mare impact dincolo de secta Martorii DNA. De asemenea, ezitările președintelui nu ajută foarte mult. Este însă de văzut cum ar putea escalada acest subiect mai aproape de alegeri.

Un alt aspect de luat în considerare este câți dintre alegătorii care declară că vor vota alt partid decât PSD vor și vota ALDE sau PSD-AT.

Din punctul de vedere al PSD, un scor care începe cu 2 este o înfrângere pentru Dragnea și poate duce la noi frământări interne. Dar totul depinde de verdictul instanței. O condamnare a acestuia poate reseta cursa.

De partea cealaltă, PNL insistă cu sondajele care îl dau peste PSD. Dacă scorul va fi însă sub al acestuia, sau chiar sub USR+, este foarte posibil ca partidul să aibă probleme serioase, periclitând șansele lui Johannis la un nou mandat.

Așa că, practic, miza acestor alegeri este cine va fi partidul de opoziție principal. PNL sau USR+. Pentru PSD nu văd probleme serioase, o eventuală debarcare a lui Dragnea ca urmare a condamnării ar însemna cel mai probabil revenirea lui Ponta în fruntea partidului și o lovitură puternică pentru Opoziție.

2 Comments

  1. colector

    Chiar sa redevina ponta presedinte la pcr/psd daca pica dragnea? Eu zic ca cine il da jos pe dragnea se autounge prezident pecerist in secunda doi, ca in precedentul istoric dönitz after hitler.

    Firea? Fifor? Nimeni? Vom vedea.

    • În momentul de față nu cred că este cineva în PSD suficient de puternic să preia conducerea post-Dragnea și nici cu notorietatea lui Ponta. Posibil să fie o mișcare inversă. După Dragnea se mută toți la PSD-AT.

Comments are closed