Evenimentul politic al săptămânii îl reprezintă confirmarea cvasioficială a rupturii SOV-Băsescu, eveniment care va influenţa mult campaniile electorale. Deja reorientarea politică a osanaliştilor din trust este vizibilă, culminând cu articolul lui Tapalagă. În momentul de faţă, preşedintele rămâne fără nici un aparat media, silit să o deranjeze pe Monica Columbeanu de la B1 ca să mai apară şi el „pe sticlă”, într-un show caracterizat de toată lumea ca penibil.
Mă tem că asta este o greşeală politică majoră, care, culmea, survine într-un moment în care Traian Băsescu era pe val, de data asta pe bune, summitul fiind un succes real, fie doar şi prin faptul că a demontat integral ideea „izolării externe”, unul dintre caii de bătaie ai adversarilor săi. În momentul de faţă, preşedintele ajunge cu adevărat „singur împotriva tuturor”, ceea ce nu este tocmai bine. Oricât de mult a scăzut încrederea în mass-media sau audienţa acesteia, faptul că toată lumea îl va trata fără indulgenţă la fiecare gafă (cum se întâmplă cu acuzaţia la adresa judecătorului, care altă dată ar fi fost ignorată) va conta foarte mult.
Reorientarea cea mai vizibilă este la Realitatea TV, care, din puţinul cât am apucat eu să văd este deja pro-PSD. Intrarea în luptă a lui Cristian Diaconescu (chiar stau şi mă întreb dacă toată această competiţie Vanghelie-Oprescu-Mitrea nu este cumva o regie de campanie) înseamnă practic consfinţirea înfrângerii lui Vasile Blaga, care va avea de luptat cu Orban pentru a intra în turul doi. Cristian Diaconescu poate atrage pe lângă voturile PSD şi mulţi neutri sau chiar simpatizanţi PD, iar în turul doi poate beneficia fără nici o problemă de sprijinul liberalilor (în cazul în care Orban nu intră în turul doi) sau al democraţilor.