Lucrurile încep să intre pe scenariul prognozat de mine de la bun început. Inclusiv la noi, autoritățile au început să folosească termenul de „jumătatea lunii mai”, în loc de „finalul lunii mai” pentru ridicarea restricțiilor. Către Paște se va ajunge la „după 1 mai”.
- Fără a fi paranoic și a o da în „teoria conspirației”, este clar că avem două strategii de comunicare și comportare în această criză. Pe de-o parte, este modelul chinezo-germano-rus, „no biggie, totul este sub control”, cu o probabilă minimizare a numărului de decese (încă o dată, fără ca acestea să fie „ascundere a adevărului”), cel mai probabil printr-o strictețe a raportărilor, în sensul că sunt raportate ca decese de COVID doar cele acolo unde virusul a fost factorul determinant, spre deosebire de Italia și Spania unde nu contează că a fost călcat de mașină sau avea cancer în fază terminală, este raportat ca deces COVID. De partea cealaltă, avem SUA, Italia, Franța și Spania, care raportează toate decesele ca fiind COVID. Aici, desigur, intrăm într-o dezbatere, dacă fără COVID oamenii aceia ar mai fi trăit bine-mersi sau ar fi fost răpuși în mod normal de o răceală de sezon. Este clar că nu trebuie negată pandemia, că viteza de răspândire este una periculoasă. Ceea ce punctez este doar abordarea politică. Numărul real de decese și diferența față de situația normală o vom ști abia anul viitor când se vor publica statisticile oficiale pe 2020.
- România raportează un număr mult mai mic de cazuri, atât în țară, cât și în rândul românilor de peste hotare. Sunt speculații că este vorba de vaccinul BCG, dar mai pot fi și alți factori, fiindcă o corelație nu este totdeauna o cauzalitate. Cert este că numărul mic este real, logic, se înscrie în linia altor țări estice și NU are legătură cu numărul de teste.
- Scenariul pe care merg în momentul de față este că vârful va fi atins săptămâna viitoare, iar maximum de decese în jurul Paștelui. Autoritățile vor începe să dea drumul la restricții începând cu 1 mai, de exemplu, deschiderea magazinelor mici, atelierelor, pentru a reporni treptat economia. Probabil restaurantele și cafenelele vor mai aștepta până pe 15, când vor fi redeschise și mall-urile și magazinele mai mari.
- Dacă Germania și alte țări vestice reiau activitatea, se vor reporni și în România, la o săptămână-două, fabricile închise. România nu-și poate permite prea mult, deja bugetul este terminat, probabil în aprilie și mai încasările vor fi la jumătate (ai deja 25% reducere la CAS, la care se adaugă cei care nu au mai plătit, 40-50% reducere la TVA, la fel plus cei care nu au mai plătit deloc).
- Situația o să fie dificilă, dar nu catastrofală. Se pare că șomajul tehnic și-a mai domolit creșterea, posibil să mai avem ceva noi până pe 15 aprilie, dar nu cred că se va trece cu totul de 1,5 milioane. Dintre aceștia, undeva la 300.000 probabil că vor rămâne șomeri și, o dată cu deschiderea granițelor vor pleca. Dar restul vor reveni la lucru.
- Avantajul economiei românești este că este una „parazită”, noi suntem dependenți de economiile externe cărora le asigurăm suport – fie ca servicii, fie ca manufactură. Deci, pornesc și ei activitatea, pornim și noi.
- Nu cred că se va mai prelungi starea de urgență. Clar vor mai rămâne unele restricții, poate până la 1 iunie, nu știu dacă acest lucru va fi posibil legal, caz în care posibil să se mai prelungească până la 31 mai. Gen cinematografe, spectacole, meciuri.
- Cum va fi afectată economia. Destul de serios. Nu cred că se va renunța la tricoul de 300 de lei în favoarea unuia de 30, dar în mod sigur vor fi amânate achiziții de mașini, apartamente, electrocasnice ne-esențiale. Turismul extern va fi mort cel puțin un an. Firme de „servicii ne-esențiale”, gen training, evenimente, publicitate, turism își vor reduce drastic activitatea. Vor rămâne în picioare cele care livrează ce vrea acum toată lumea: networking. Se vor amâna planurile de investiții sau extindere. Se vor limita achizițiile mari în firme – echipamente, automobile, angajări noi. Va urma un val doi de reduceri de angajați. Se vor limita creditele „doar cu buletinul”. Per total, cred că vom vorbi de o scădere cu 10-12% anul acesta (o lună înseamnă 8,33% dintr-un an, sunt deja două luni „pierdute”, probabil încă două de revenire lentă și nu toate pierderile nu vor putea fi recuperate). Posibil să se recupereze ceva, dar cred că vom rămâne cu o scădere de 2 cifre. Partea bună este că, după o astfel de scădere, anul viitor va fi creștere economică din nou :).
- Politic vorbind, PNL a gestionat OK în condițiile date. Au făcut și prostii, însă cred că în circumstanțele date au gestionat acceptabil. Rămân însă la părerea că vor fi penalizați serios în alegeri, însă nu la nivelul PD post criză.