Monkey sees, monkey does

Monkey sees, monkey does

Atâta timp cât la nivel european a început „închiderea”, România nu avea cum să rămână o excepție. Datorită alegerilor, PNL și Johannis au încercat să amâne cât s-a putut momentul, dar apropierea și depășirea probabil azi a pragului „psihologic” de 10.000 de cazuri pe zi face necesar ca „guvernul să ia măsurile care se impun”, copiate după cele „de afară”.

Realitatea este că există o puternică nevoie psihologică de măsuri. Văd din ce în ce mai multe persoane care vor să se facă ceva. Orice. Care abia așteaptă să se închidă totul. Presiunea psihologică și depresia atinge praguri îngrijorătoare. Chiar sunt mulți cei care vor să se izoleze, speriați, îngroziți la dreptul. Ne apropiem destul de mult de o panică colectivă. Pe de-o parte, cei care își trăiesc acum depresia și panica, pe de altă parte cei care și-au consumat-o în primăvară și acum nu mai suportă încă o restricție.

Cifrele nu arată neapărat îngrijorător. Numărul de cazuri crește fulminant peste tot, dar mortalitatea rămâne relativ constantă, inclusiv la noi, cu tot sistemul nostru medical catastrofal, mortalitatea nu a crescut proporțional. Avem deja date concrete de la singura țară care a făcut testare în masă și a descoperit un nivel de infectare de 1% din populație. Pentru România, asta ar fi între 160-200.000 de cazuri active. În momentul de față, autoritățile raportează 78.000 de cazuri active, ceea ce înseamnă o rată de „detecție” de 1 din 2, ceea ce este foarte bine. Chiar și la decese, media de 100 de decese zilnice reprezintă 2% din cazurile zilnice noi. Medie mai ridicată din cauza situației medicale românești, în care nu există prevenția. Nu există un sistem național de analize obligatorii anuale, nu există programe de screening. La noi se moare excesiv cu COVID, nu de COVID. Așa-zisele decese ale unor persoane care „nu aveau comorbidități” cel mai probabil sunt comorbidități nedetectate, în principal diabet sau hipertensiune, boli cronice care nu au simptome și care apar la vârste destul de mici (în jur de 30 de ani).

Nu există date, studii, lucrurile sunt în desfășurare, dar sunt câteva chestii logice:

  1. Acum boala afectează persoane mai tinere, cu o stare de sănătate mai bună, de aceea se înregistrează forme ușoare sau chiar asimptomatice.
  2. Tratamentele s-au îmbunătățit. Se știe că sunt factori favorizanți – deficitul de vitamina D, de exemplu. Relațiile interpersonale au devenit un pic mai precaute, oameni păstrează o distanță. Nu este foarte clar dacă masca ajută sau nu, nu este dispozitiv medical, nu filtrează particulele de dimensiunea virușilor, e cam ca agheasma, nici nu face rău, nici nu ajută cine știe ce, poate doar la confortul psihic.
  3. Posibil chiar să fie o mutație mai puțin virulentă.

În schimb, momentul găsește un PNL cu credibilitatea la pământ. Președintele Johannis este acum la un nivel de încredere de aproape 20%. Lipsa completă de măsuri, comportamentul aberant au redus suportul popular de care se mai bucură autoritățile. Practic, în afară de categoria „speriaților”, sprijinul pentru autorități tinde acum către 0, PNL și Johannis apropiindu-se de situația PD din 2012. Nu cred că s-a ajuns încă la nivel de ură fizică, dar este destul de aproape, mai ales că se apropie și sărbătorile.

Economic, în momentul de față stăm ceva mai bine decât mă gândeam în primăvară, unde estimam o scădere de 2 cifre. Probabil că va fi în jur de 6%, ceea ce e un lucru bun. Eventualele restricții care vor fi impuse vor afecta acum mai puțin, fiindcă deja firmele s-au reorganizat, adaptat sau sunt în proces de. Da, rămân afectate zonele vulnerabile, HORECA, micile afaceri, dar aici este oricum o zonă cu volatilitate ridicată.

Ținând cont de efectul de bază, este posibil ca anul viitor să se înregistreze creșteri ușoare, dar o revenire la momentul 2019 nu va fi posibil mai devreme de 3 ani de la finalizarea pandemiei.

3 Comments

  1. Asdad2005

    În teorie contează ce îți dorești sa obții. Sa invingi virusul în acest moment se poate prin 2 variante:
    – Imunizarea de turma cu diverse efecte pe termen lung. Aici gurile rele vorbesc ca numărul de morti ar fi imens, dar niciodată nu dau numere. Chixu dat cu Suedia în primavara nu a fost uitat.
    – Apariția unui tratament/vaccin. Aici nimeni nu are un calendar precis, dar baiatu de la Cotroceni a rumegat ceva de primăvară.
    Și cum fiecare viata contează, mai toate țările unde sistemul de sănătate e mai performant ca al nostru au luat decizia de carantinare. Desigur, decizia este mega discutabila întrucât efectele pe termen scurt pălesc în fata celor pe termen lung, dar am salva niște vieți. Ca și idee, carantina în cel mai bun caz scade numărul de infectați, dar numărul de decese procentual rămâne la fel. Adica în cel mai bun caz la noi numărul de cazuri va ajunge la 5-6 mii, numai ca decesele vor fi tot in zona magica a numărului 100.
    Carantina în schimb are marele beneficiu, ca „degrevezi” sistemul medical plus scapi de diversele întrebări incomode. Sigur ea merge după ce televiziunile plătite de tine au băgat spaima un pic în populație.

    • Eu nu aveam nici o pretenție de originalitate sau de cine știe ce măsuri curajoase. Ceea ce este de reproșat este comportamentul milițienesc, de tratare a populației în stil Cocoșilă (eu știu, dar nu vă spun, bă, că oricum sunteți proști și nu pricepeți nimic), continua învrăjbire și aruncare a vinii pe PSD (ei, dacă nu era pesede și Avocatul Poporului, acum eram scăpați de virus), nebunia cu armele și deciziile aberante, cum este asta cu închiderea piețelor.

      • Asdad2005

        Sunt cateva nuante de mentionat:
        1. Meteahna asta de a conduce este la orice partid politic. Ciocu mic ca noi suntem la putere.
        2. Felul de comunicare al oricarui partid politic pe orice problema este dezastruos. In afara de niste ppt-uri puse si niste cuvinte goale de sens, nimeni nu poate mai mult.
        3. Povestea in care PSD e de vina ca tara e in cacat prinde foarte bine la public. Si nu pentru ca nu are o bruma de adevar ci pentru ca este mai usor sa dai vina pe un partid pentru toate nerealizarile tale.
        In rest toate deciziile au fost luate prost si cat mai tarziu din considerente electorale nimeni nu a stiut sa le comunice. Si ceea ce deranjeaza si mai mult este ca orice om cu scaun la cap stie ca masuri mult mai dure vor fi dupa 6 decembrie.

Comments are closed