Ipohondria distruge România

Enjoy life
© Zackary Canepari/Panos Pictures

„Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-ştiu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee. A intrat la o idee? Fandacsia e gata. Ei! şi după aia din fandacsie cade în ipohondrie… Pe urmă, fireşte, şi nimica mişcă.” (spune Leonida în „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I. L. Caragiale)

Andreea Moldovan de la Ministerul Sănătății este reprezentantul tipic al unui grup aparent destul de mare de ipohondri pentru care izolarea și carantina nu sunt o problemă, care trăiesc bine-mersi în Work From Home cu bringo/glovo și FB pentru care pandemia a venit de minune.

Grup care este incapabil să vadă dincolo de bula lor aseptică și pentru care viața normală a devenit o formă de terorism, o formă de atentare fizică la viața lor. Ei nu mai fac nici o legătură logică cu faptul că viața normală le întreține în realitate bula aseptică și că la un moment dat vor fi chiar ei afectați.

De altfel, observ la cei din zona 25-35 de ani, care nu au mai prins nimic din dictatură, o înclinare spre „fascism”, spre ură socială pentru orice este diferit de ei, o apetență ferventă către „kick away the ladder” ca să vorbim pe înțelesul lor.

Să se interzică, să aresteze, să se amendeze, să se taie, orice este bun pentru „ceilalți”, indiferent care or fi ei – bătrâni, pesediști, „pensionari cu locuri de parcare ADP”, știrbi, „asistați social” (aici este absolut comic, de exemplu, faptul că un astfel de personaj primește de la stat o subvenție pentru o mașină electrică cât 10 familii de asistați real într-un an de zile).Se simte o tensiune socială în creștere, accentuată și de presiunea psihică indusă de pandemie și din ce în ce mai mult îmi pare că trăim din nou anii ’30 ai secolului trecut.

Valul acesta de ură și agresivitate se revarsă nu doar pe pagini ale unor Andrei Caramitru, de exemplu, dar și la unele mult mai pașnice, cum ar fi grupuri de cartier sau de sector, în care, indiferent de subiectul discuției nu există nu apară cineva care să solicite măsuri extreme. Sigur, Caragiale, cu al său „ne trebuie o tiranie ca-n Rusia” ne arată că nu e nimic rău sub soare, Eminescu însuși invocându-l pe Țepeș, care rămâne în continuare modelul românesc de bună guvernare. Deci, problema este veche.

Pe de altă parte, ăia în anii 20-30 erau la nivelul de „nu am nimic de pierdut”, în război măcar primeau haine și drept de furt/viol. Ăștia de azi s-ar înmuia instant când le-o pica internetul. Dacă oprești Waze, ai nenorocit tot Bucureștiul că nu mai știu să ajungă acasă și acolo mor cu mașina.

Fără internet pa Glovo/Bringo, înapoi alături de plebe la coadă la Carrefour. Cine știe, e posibil și să le placă.

Sursa foto

3 Comments

  1. Asdad2005

    Povestea cu izolarea si carantinarea nu e noua si nu este ceva specific unei generatii. Mai degraba este specific unor oameni ce inteleg cam cum sta treaba cu spitalele din Romania si nu vor sa riste. In acelasi timp sunt si multi oameni ce nu prea s-au lovit de sistemul sanitar romanesc, ca deh sanatosi tun si care se cred invicibili. Si cand astia din urma se lovesc de marele sistem sanitar romanesc devin ipohondrii agresivi pe care am ajuns deja sa-i detestam.
    Andreea Moldovan a facut multe greseli in exprimare, dar obiectivul ei a fost sa salveze cat mai multe vieti. Ca acestea se salveaza cu diverse masuri nepopulare este o discutie separata(visul umed al carantinarii oraselor, reprezinta o solutie, in foarte putine cazuri).
    La ora, la care vorbim situatia e destul de urata la nivel de Bucuresti gurile rele spun ca e mai nasol cand aveam nevoie de alegeri. Acum care e situatia din teren nu o putem sti. Cert este ca odata cu plecarea marilor valori din minister, virusul nu va disparea odata cu ei din pacate.

    • Nu cred, aici vorbim de un grup semnificativ de ipohondri care au trăit efectiv carantina și care văd în toți ceilalți niște asasini. Uită-te, de exemplu, pe blog la Răzvan Baciu, sunt câteva postări care ilustrează perfect. Ceea ce spui tu este un pic altceva, aceștia sunt lucizii. Nu discut capacitățile profesionale ale Andreei Moldovan, dar este clar că suferă de boala medicilor din România, care tratează boli nu oameni. Ca funcționar administrativ ea nu dispunea nici de abilități manageriale, nici de empatie, nici nu a arătat că este capabilă să vadă o pădure în locul unor copaci. Nu e un fenomen singular, ea doar a ieșit mai tare în evidență datorită circumstanțelor. Pe de altă parte, la ea nu s-a văzut ceea ce se vede de la o poștă la Vlăduț, și anume impostura.
      Din punct de vedere pandemic datele arată mai bine decât în iarnă, fiindcă nu cred că autoritățile au capacitatea administrativă de a „mânări” datele. Că sunt persoane care nu se înregistrează asta era și înainte și nu cred că s-au schimbat mult datele, estimarea mea (care coincidea la vremea respectivă cu modelarea făcută de un matematician) era că se înregistrează un caz din 3-4, deci la un caz corespund 2 sau 3 neînregistrați. Deci avem undeva la 3 milioane de persoane imunizate natural și cam 2 milioane vaccinate. Acum, este clar că cele două mulțimi se intersectează, doar că nu pot aproxima. În mod clar ar fi undeva la 4 milioane, deci baza de răspândire s-a diminuat mult.
      Efectele sunt mai grave ca urmare a măsurilor de combatere, închiderea spitalelor, frica indusă, ai multe persoane cu boli cronice decompensate și pe care chiar și o simplă răceală îi poate pune la pământ. Noi avem probleme serioase cu bolile cardiovasculare și cu diabetul din cauza obezității (vezi materialele despre Cehia, care este cam în aceeași situație, cu mortalitate excesivă, cazuri grave). Plus, frica de a merge la spital face ca să ajungă direct la ATI. E o părere, dar cred că una din temerile majore la noi este aceea de a nu fi înmormântat „ca păgânii”, o cruzime inutilă a unor birocrați stupizi și unii merg pe ideea „mai bine mor acasă”.

      • asdad2005

        In mare este foarte posibil ca multimile spuse de mine sa se reunifice. Adica ipohondrii de serviciu ce s-au speriat, sa fii cooptat in sfanta lor secta si lucizii. Iar dupa o perioada de timp, in care paranoia si frica au fost la ordinea zilei si acei lucizi s-o fi luat un pic pe aratura. Nu stiu cat de buna poate fi teoria in realitate, dar prin bulele pe care le frecventez o vad mai des, decat mi-ar placea s-o vad.
        La nivel de cifre si evolutia pandemiei, nu am foarte multe de adaugat. Testarea a scazut, vaccinarea se face cat se face. Nu vad a fi mai grava situatia fata de asta iarna pe partea asta. In schimb la nivel de spitale si tot ce inseamna tratare, lucrurile sunt un pic dramatice si de acolo pot aparea multe probleme. Iar daca va mai fi o carantina, foarte probabil o sa fie pentru ca spitalele sunt la capacitate maxima si nu se poate face altceva in sensul asta(cel mai elocvent mi se pare cazul Cehiei).
        Cu toate acestea, daca trecem peste acest hop, foarte probabil ca vom avea o vara cat se poate de normala si o toamna-iarna mai normala fata de anul trecut, dar este doar parerea mea.

Comments are closed