De ce nu scoate AUR lumea în stradă? De când se chinuie AUR, nu a reușit să scoată în stradă mai mult de câteva sute de persoane. Asta, în ciuda unui sprijin popular real. Pentru că cele 15-20% din sondaje sunt acolo, vor fi prezente la vot.
Dacă ne uităm în urmă, observăm că protestele masive au venit în urma unor enervări serioase (nu discut acum motivele sau logica lor). Colectiv, Dragnea, ordonanța 13. Dragnea însuși, cu toată forța administrativă a PSD, abia a reușit să umple Piața Victoriei cu autobuzele din provincie.
În schimb, publicul AUR este mai de grabă de tip „taximetrist”. Indignați, enervați, dar la modul „neimplicat”, la modul discuțiilor la o bere (sau în taxi până la destinație). „Toți e hoți”, „se duce dracului țara”, „ne omoară străinii”, „s-a furat tot în țara asta”, „nu se mai face nimic în țara asta”, „UE ne-a colonizat”, „suntem colonie americană” etc.
Realitatea este însă că lucrurile nu merg rău, lumea are bani. S-a făcut benzina 8 lei, nu a scăzut nici un pic traficul. Creșterile aberante la gaze și electricitate „lovesc” doar câțiva „chiaburi” (ca mine, bunăoară, care consumăm peste pragul de subvenție), 80% încadrându-se în cei 255 kwh subvenționați. Vor mai fi câteva firme/domenii de activitate „sacrificate”, dar posibil ca și pentru ei să se găsească soluții.
În rest, criza n-a venit, încă, avem în continuare creștere economică și asta se simte prin magazine, pe stradă. Da, se mai închid niște firme, da unii o duc mai greu – datorită activității profesionale am contact cu o diversitate destul de mare de companii, deci iau pulsul corect – doar că sunt firme care oricum ar fi intrat în probleme mai devreme sau mai târziu, fiindcă originea e în altă parte.
La nivel politic, Johannis e caricatură, Ciucă și Ciolacu la fel (pe bune, cine se poate enerva pe Ciucă-al nostru? Sau pe Marcelică? Ambii sunt moartea pasiunii, nici măcar SRI nu poate face din ei martiri ca pe Livache să-i arunce la gloată). Aici cam o să fie o problemă dacă situația chiar va degenera undeva anul viitor prin februarie-martie.
Deci, efectiv, nu ai motiv serios de nervi, de ieșit în stradă. AUR este pentru oamenii de rând supapa care a fost USR pentru corporatriști, doar că ăia au fost mai praf, iar publicul lor mai inteligent și s-a prins că „ai noștri sunt mai proști și mai corupți decât ai lor”. Adică la modul că sloganul cu care Nicușor candidează la un nou mandat e „măcar n-a furat”. Sau „n-a făcut, dar nici n-a furat”. Whatever.
Așa că „ne fură străinii”, „nu se face nimic în țara asta”, „au distrus economia”, „suntem colonie” sunt chestii mult prea abstracte ca să mobilizeze oamenii și să-i scoată în stradă. Ele sunt bune de indignări la cârciumă, când se dezbate intens valoarea internațională și respectul de care s-a bucurat Ceaușescu, ce mașină tare era ARO, ce industrie performantă am avut și cum suntem acum vai de mama noastră sclavi la străini. Băieți, mai luăm un rând?
Problema AUR si a partidelor de acest gen este una extrem de simpla. Acestea se „hranesc” foarte mult din frustrarea sociala si mai ales din frustrarea oamenilor care au ajuns irelevanti(din varii motive). La toata povestea asta adauga si faptul ca sustinerea „discreta” a Moscovei pentru acest tip de partide s-a mai diminuat si o sa vezi ca atat s-a putut.
Romania ca tara si mai ales ca societate reprezinta destul de bine ceea ce se intampla acum prin lume. Pe de o parte avem asezarile urbane unde salariile s-au cam aliniat cu ceea ce gaseai prin Vest acum 3-4 ani. Pe de alta parte avem asezarile rurale de unde oamenii pleaca pentru ca in loc de Torino, poti incerca ceva in Cluj/Timisoara/Bucuresti si esti totusi in tara ta. Un instalator/electrician priceput poate face lejer 2-3k eur pe luna daca isi doreste. Un meserias abia la inceput poate incerca glovo/tazz plus meseria de baza si tot poate scoate 1200 sau 1500 eur pe luna. Intretinerea si chiriile sunt inca jos si cu exceptia Clujului poti gasi ceva decent la 300-400 de euro pe luna. Banii astia sunt wow chiar si pentru occident, daramite pentru Romania. Foarte pe scurt lumea care pleca din tara pentru ca nu se ajungea cu banii a inceput sa aleaga Romania in detrimentul Occidentului.
Lucrurile merg in continuare bine si asta se vede prin orasele mari unde semnele crizei nu au aparut. Insa odata ce ea va veni si sunt semnale clare ca o sa inceapa din zona Euro, AUR poate capitaliza acest val de nemultumuiri, in fond pandemia i-a ridicat destul de bine nu vad de ce nu ar face-o si o criza economica. Cu toate acestea problema partidelor extremiste este una simpla nu au solutii alta decat o dictatura. Si mai toate statele care au experimentat aceasta „revolta democratica” au schimbat foaia la vremuri tulburi. Acum Italia si Suedia au ales partide din zona extremei drepte, insa asteptarile nu sunt prea mari. In Italia se discuta ca Meloni si ce guvern va forma vor avea un an ragaz si apoi iarasi nebunie. In Suedia situatia este mai delicata deoarece anii aia de progresism feroce promovat de socialisti au dus la cresterea criminalitatii in tara si pentru moment vor sa incerce alta foaie. Situatia nu este asa de dramatica ca in Italia, dar migratia din afara spatiului comunitar o sa fie un pic infranata in urmatorii ani. Puse in comparatie aceste doua situatii nu stiu daca AUR sau orice alt partid extremist de acest gen, are niste idei pentru a scoate Romania din criza, cand ea o sa vina.
In acelasi timp trebuie luat in calcul faptul ca Romania si mai toate statele din zona estica a Europei vin dupa niste cresteri sistemice si un oarecare belsug. O sa fie foarte interesant cum o sa se comporte societatea in tot ansamblul ei la o criza economica de mai mari dimensiuni fata de 2008. Si in fond cred ca si cei care fac consultanta politica pentru AUR stiu asta.
Problema reală este că nu doar „populiștii” nu au soluții, la noi s-a văzut și din avion că USR e mai varză decât tot restul. Și nici nu te poți întoarce la soluțiile anilor 50 care au creat prosperitatea europeană, pentru că nu mai ai realitatea și oamenii de atunci. Față de 2008, România este mult mai sus și ar putea suporta mai bine criza, fără a mai fi nevoie de FMI sau alte forme de intervenție. Plus că suntem și cu vreo un milion poate chiar două mai puțini.
Experimentul USR trebuia incercat pentru a vedea si altceva fata de ceea ce am vazut pana acum. Pe de-a intregul pare o imagine foarte proasta insa diferenta este ca cel putin la nivelul perceptiei publice s-a furat mai putin spre deloc. Personal atat Bucurestiul cat si sectorul in care stau nu mi se par mai wow fata de vechea administratie, dar perceptia mea este ca s-a furat, mai putin s-a facut, cat s-a facut si o oarecare schimbare de ton cand intru in contact cu administratia locala. In mare il vad ca pe un pas pe care trebuia sa-l incercam si cumva vine si cu schimbarea generatiei de politicieni.
Cu toate acestea problema resursei umane a ajuns si in zona politica unde altii mai buni nu avem. In fond diluarea asta de cadre din 2000 incoace ne-a adus aici coroborata cu o crasa lipsa de viziune a multora. Iar asta o sa fie o chestie urata in gestiunea crizei economice. Intr-un fel l-am perceput pe Base in 2010 cand a propus acele masuri si in alt fel il voi percepe pe Klaus sau orice alt om din gasca lui. Mai mult si PSD este profund blocat in criza asta de cadre, Ciolacu fiind efectiv moartea pasiunii. Sa vina astia doi si sa propune niste masuri cum a propus Base nu m-ar mira sa se faca plina atat Piata Victoriei cat si pe la kilometru zero.
Economic ca si structura suntem mai bine fata de 2008 si cumva anumite lectii le-am invatat. Cu toate acestea faptul ca suntem profund dependenti de zona exterioara in special nucleu dur UE(Franta,Germania,Olanda,Austria) o sa fie dureros. In momentul de fata este foarte clar viitoare criza o sa izbucneasca din zona euro preponderent Germania, urmata de Italia. Daca punem asta plus cresteri de dobanda facute de FED si alte chestii imprevizibile lucrurile vor fi urate. Toate chestiile astea venind spre actuala clasa politica o sa fie „complicat” de gestionat ca sa ma exprim frumos.
FMI/alte forme de interventie vor aparea insa nu la modul din 2009-2010. Mai degraba o sa fie fortarea unor reforme fiscale sau prin zona sistemului de pensii. Chestii care vor fi imposibil de facut anul viitor sau peste doi ani fix din cauza alegerilor, dar 2025/2026 nu m-ar mira. Totul o sa depinda de modul in care UE si toate statele din zona euro vor gestiona criza.
Si cum ma rog ai ajuns tu la concluzia ca USR este mai varza decat restul? Dupa cele 8 luni de guvernare din cei 32 de ani de la revolutie?
Ce-mi plac mie astia de le pute USR, in schimb le place UE-ele primit de la PSD/PNL de 30 de ani. Si totusi USR sunt cei mai varza 🙂
@Razvan
Perceptia publica generala este ca USR e mai varza fata de vechea administratie din cauza unor chestii simple:
1. Nicusor Dan este moartea pasiunii cand are o iesire in public si din pacate nu stie sa se vanda. Concret ca sa aflu de realizarile lui trebuie sa sap foarte mult pentru a afla una alta. Chestia asta n-o s-o vezi la vechea garda. Orice chestie care da bine la public este promovata oriunde se poate. Mai mult problema termoficarii este in ograda lui si anumite zone brusc au probleme cu apa calda si foarte probabil si cu caldura din cauza viitoarelor avarii/reparatii. Toate astea adunate in perceptia omului rand cantaresc greu. Marele beneficiu este ca nu se prea mai fura, dar din nou romanul este artizanul zicalei:”a furat, dar a si facut”.
2. Clotilde Armand a castigat poate cea mai bogata primarie de sector unde se dadeau cele mai mari tunuri pe domenii sensibile. Ea si cu Mihaiu de la sectorul 2 ne-au aratat foarte simplu faptul ca un contract in Romania, facut in detrimentul cetateanului de rand este aproape imposibil de reziliat. Asta cu niste lupte murdare intre Romprest si PS1. Toate astea in ochiul cetateanului de rand au picat foarte simplu: Clotilde e de vina nu Romprest si cu vechea administratie. Sunt nenumarate „izvoare istorice” pe facebook unde se deplange vechea administratie. La asta mai adauga si eternele meciuri din consiliul local unde vechea garda face front comun si vei vedea ca lucrurile sunt simple. Perceptia cetateanului este ca mai bine era cu ailalti ca macar avea ceva.
3. Radu Mihaiu a fost marea surpriza in Sectorul 2 dominat de „supercom” plus alte combinatii eterne imobiliare. A fost singurul care a avut o atitudine de colaborare a incercat sa faca ceva din mers, ce nu a putut livra a explicat si tot asa. Problema reala este ca toate astea s-au intamplat online, iar daca intrebi vreun cetatean mai batran din sector 2(si care merge la vot) nu o sa stie sa-ti spuna cine e primar, daramite ce a facut. Cu toate acestea vede ca s-a mai facut ceva pe la el prin zona, dar nu stie cine ce a facut.
4. Fritz la Timisoara a fost o mare speranta, dar dupa chixurile monumentale date in zona termoficarii cu problema Colterm s-a dus in jos.
Si acesti primari sunt cei care au avut o oarecare expunere in public si care ne-au putut arata realizarile lor. Categoric lumea simte ca nu se mai fura asa mult. Doar ca lehamitea si alegerea raului cel mai mic ne-au adus in punctul in care vrem ca toate esecurile de la Revolutie incoace sa fie rezolvate in 4 ani. Ori asta nimeni nu ti-o poate garanta, iar cei cu viziune au inteles ca fie se implica cat pot, fie se retrag in bula lor. USR va muri speranta si probabil ca in 2024 restauratia va fi completa. Cu toate acestea si garda veche se va adapta la vremuri si anumite lucruri se vor intampla, doar ca prea tarziu si prea incet.