Minutul și scorul

Cred că este cea mai neinteresantă campanie electorală din câte am comentat vreodată 🙂 Nu neapărat că lucrurile sunt mai bine știute, ci pur și simplu pentru că nu mai există vreo miză. Coaliția actuală nu a enervat major, Johannis a obosit pe toată lumea, iar USR și AUR implodează sub propriile greutăți.

Cazul AUR este cel mai interesant, pentru că, de regulă, până acum, implozia se petrecea după alegeri. Sigur, scorul partidului va fi un pic mai mare decât arată sondajele, pentru că avem pe de-o parte „spirala tăcerii” cauzată de valul de ură revărsat asupra suporterilor AUR, iar pe de altă parte avem totuși un război la graniță și propaganda rusă folosește AUR ca vehicul politic, profitând de anumite teme care au oarecare succes la public. De asemenea, avem diaspora, care în ultima vreme acumulează frustrări serioase pe măsură ce situația de acasă devine mai bună decât ce au ei acolo și le va ridica scorul. E adevărat, vorbim doar de câteva orașe – București, Iași, Cluj, Timișoara, poate Brașov, Sibiu, Constanța, Pitești, Craiova. Dar avem deja doi ani de când numărul celor plecați este mai mic decât celor care se întorc (trendul începuse deja prin 2018-2019, dar l-a întrerupt pandemia).

AUR a fost o supapă de pandemie, când restricțiile, temerile de viitor au creat o anxietate puternică pentru care partidele „clasice” nu au avut un răspuns politic. Acum, economia este OK, războiul nu ne afectează foarte tare, UE nu mai pare chiar atât de rea, iar NATO e binevenit în contextul extern actual. De aia nici AUR nu exploatează foarte puternic temele suveraniste, dincolo de posterele cu Fane Babanu, Mișu Curajosu și Dracula și tradiționalele clipulețe cu „pușca și cureaua lată, ce suverani eram noi odată”, când lumea se uimea la ce gip 4×4 era ARO care nici japonezii nu aveau asemenea tehnologie, de veneau inginerii de la Toyota la Câmpulung să învețe tainele tracțiunii integrale. Ideea este însă că, deși temele sunt foarte populare și filmulețele respective se viralizează instant, ele nu produc o enervare care să ducă lumea la vot, așa cum nimeni nu a emigrat la Moscova ci tot în UE. Momentan, frustrarea cea mai mare este în diaspora, și de acolo vor veni multe voturi pentru AUR.

AUR și USR sunt partide de emoție, ne-existând emoție, scorul lor electoral e minim. Aici este amuzant cum ambele fac non-combat la București. USR s-a ascuns în spatele celui pe care l-au dat afară din partid și se pregătesc să clameze victoria ca musca la arat (deși, probabil se va retrage va fi retras Piedone și va câștiga Firea). Cei doi primari în funcție ai USR au șanse mari să piardă. Cuplarea localelor cu europarlamentarele lasă puțin loc de speranță pentru ambele partide, pentru că primarii lor sunt mai degrabă controversați și nu prea se pot lăuda (ca Ciucu la sectorul 6) și temele „europene” sunt inexistente. Inclusiv apropriatul Nicușor Dan, care nu a comunicat nimic în cei 4 ani de zile nu are la modul real decât 2 puncte bifate – achitarea datoriilor istorice (discutabilă ca realizare, că și Ceaușescu a plătit datoriile, cu prețul distrugerii economiei) și înlocuirea a vreo 30% din țevi. În rest, a blocat și apoi deblocat proiecte ale Gabrielei Firea, a blocat aiurea proiecte ale primarilor locali – Prelungirea Ghencea, de exemplu, proiect început de Firea, blocat de Nicușor 3 ani de zile și care conform graficului inițial acum era terminat, proiectul lui Ciucu cu Valea Largă blocat pentru „4 copaci” aproape un an…

Sigur, Firea este enervantă, și practic acesta a fost singurul motiv pentru care ea nu a fost de la bun început candidatul PSDNL, teama că va enerva lumea și va atrage vot negativ, stricând planurile coaliției. Aparent, nu enervează chiar atât de tare și recuperează destul de bine. Povestea cu „rivalitatea” dintre Firea și Ciolacu sunt „servite” ale coloneilor din presă (chiar, or mai fi avansat și ei în grad?). Iar povestea aia cu „cine câștigă Bucureștiul, câștigă președinția” e o mare prostie, a fost un singur caz, și acela special, Băsescu, imposibil de repetat. În rest, Ciorbea, Lis, Oprescu nici măcar nu au încercat.

Și apropo de Ciorbea. Mi se pare extraordinară asemănarea între USR și PNȚCD. Asemenea PNȚCD în 1990, ei au venit cu o intransigență morală (#corupțiaucide) pe care nu au putut-o susține (până și „zeița” Koveși a lăsat-o mai moale și a modificat discursul, insistând că nu România e cea mai coruptă țară din Europa), iar cei „15.000 de specialiști” au fost un eșec total – Stelică „garsonieră”, Epilatoarea, Vlăduț, Ghinea „PNRR”, Prunăsui, Barna, Drulă…

Susținătorii lor sunt blocați într-un anti-pesedism agresiv și frustrat de faptul că, de fiecare dată în istorie, „ai lor” s-au dovedit fie mai proști, fie mai ticăloși decât PSD. Acest anti-pesedism agresiv îl văd la mulți din generația mea, blocați încă în Piața Universității. Sunt, totuși, 30 de ani de atunci, Ion Iliescu e pensionat de 20 de ani, până și ambasadoarea „licuriciului” îl iubește pe Marcel :), poate că ar trebui să depășim momentul ăsta. Nu neapărat să uităm ce a fost. Doar că am sărit de 50 de ani, mâine poimâine te pocnește un AVC de atâția nervi…

Și aici e fascinant cum de 30 de ani PSD este PSD, tot pe la 30-40%, în vreme ce „opoziția” și-a schimbat de vreo 5-6 ori „brandul” în speranța că „de data asta, sigur-sigur”. Și chiar nu înțeleg prostia USR de a face „marea coaliție de dreapta”, CDR 4? 5? Și cu cine? Cu Șică pe care nu l-au vrut premier și l-au dat jos ca să-l pună pe un nebun care i-a scos de la guvernare? Cu băiatul ăla de la partidul lui Băsescu al cărui nume nu-l știe nimeni? (OK, aici înțeleg, că PMP are de la Băsescu o „zestre imobiliară” utilă la o adică). Și, după 30 de ani, PSDNL este „răul cel mai mic”.

Sper ca USR să fie ultimul eșec al generației din care „cronologic” fac parte, dar în care nu mă mai regăsesc de multă vreme. Din păcate, vor face pragul și vor continua luptele interne. În rest, Ciucă președinte, Ciolacu premier, cum înțelept a spus primarul Capitalei, „E bine că nu suntem mai rău”.

2 Comments

  1. asdad2005

    Campania asta a fost poate cea mai anosta din ultimii 20 de ani. A fost telenovela cu medicul Cirstoiu si in rest cam atat. AUR nu prea a mai avut acea tractiune de anul trecut si USR nu stie pe unde exista sau ce vrea de la viata.
    Acum nu stiu ce a fost prin subteran si ce s-a discutat. Ca o exista un blat intre Ciolacu si Firea nu neg, insa oamenii sunt destul de diferiti unul de celalalt si cu greu ii vad colaborand. Piedone a fost elementul imprevizibil al acestei campanii, dar daca te uitai pe luarile sale de pozitii se vedea de la o posta dorinta sa de afirmare.
    Revenind la campanie si scenarii sunt multe, dar totul se va reduce in final la nivelul de emotie ce trebuie indusa. Cu cat e mai multa emotie si cu cat Firea iese mai mult in evidenta, cu atat mai mult radicalizarea nicusoristilor o sa creasca. Miza ca Piedone se retrage si ca detine voturile alea pe persoana fizica este si ea importanta, dar din nou daca se lasa cu emotie si istericale nicusor are prima sansa. Este oarecum efectul pe care AUR l-a avut in pandemie, raportat la Bucuresti. Daca in schimb Firea lasa povestile si vine cu o campanie curata fix tintita pe ce n-a facut Nicusor plus o oarecare recunoastere a greselilor, Firea ia prim-planul. Asa ca sunt de parere ca ea are prima sansa acum daca nu face vreo prostie. Chiar si asa lupta va fi stransa. La nivel de sectoare, poate in 2 USR sa pastreze primarul, dar in rest vor pierde.
    Referitor la polul dreptei si la tot ce se intampla acolo, lucrurile sunt simple. Oamenii de acolo sunt profund defazati de restul cetatenilor si nu realizeaza asta. De la PSDPNL nu aveai asteptari in privinta asta, dar de la ei da. In acelasi timp povestea cu votul tau conteaza s-a cam fasait si ei au avut un rol determinant in chestia asta.
    Singura chestie interesanta este diaspora unde AUR va avea un rol fruntas, ei avand sanse reale sa iasa pe primu loc in: Spania, Franta, Italia. In acelasi timp socilogic o sa inceapa un conflict intre diaspora si romanii din tara altul decat ce stiam inainte. Se poate vedea cu ochiul liber ca emigrarea nu mai e o solutie pentru toti romanii si multi care sunt ramasi acolo sunt asa pentru ca prin tara nu au alte alternative facile fata de tarile de adoptie. Este adorabil sa-l aud pe Caramitru care vine in fiecare zi si spune ce misto este in Romania si ce prosti sunt diasporenii, fara sa realizeze ca asa se va amorsa un conflict social.

    • Piedone în București este AUR și USR absent, el acumulează voturile anti-sistem și frustrările anti-Nicușor. On the other hand, Firea e peste 90% votată „pozitiv”, nu anti ceva. Nu a fost chiar un primar rău, nici nu se poate spune că a fost mai bună ca Nicușor, cam tot pe acolo, fiecare cu defectele sale. Faptul că Nicușor a continuat o parte din proiecte, a păstrat din companiile municipale, e o bună dovadă în acest sens.
      Conflictul cu diaspora e vechi, a început în 2005 cu „campionatul de vot viteză” de la Paris. A fost o perioadă pe ignore, a reizbucnit în 2019 când s-a votat masiv USR nu neapărat ideologic, ci ca anti-sistem, a fost prima manifestare a frustrărilor acumulate și nu întâmplător coincide cu momentul în care trendul începuse să se inverseze. Ideea este că mulți dintre cei plecați nu se vor întoarce, indiferent de oportunități, pur și simplu s-au integrat pe unde sunt, s-au „legat”, unii au rupt complet legăturile, la alții s-au rupt „natural” după ce au murit părinții din țară. O bună parte nici nu sunt activi, de votat votează undeva la 5-10%, fix cei care au frustrări și simt nevoia să se descarce, aici va fi mereu activ „conflictul”.

Comments are closed