Pe măsură ce se așterne praful și actorii se re-poziționează, înclin din ce în ce mai mult să cred că eliminarea doamnei Șoșoacă de pe lista pentru prezidențiale nu a fost o „făcătură” a [insert conspiracy here]. A fost o decizie asumată și calculată a CCR pentru a-și confirma rolul de jucător politic pe care și-l asumă de ceva vreme.
Acum este un pic discutabil acest nou rol, însă nu vreau să glosez prea mult pe tema asta. Am pierdut 5-10 minute ca să citesc celebra motivație. „Ce vrea să ne spună nouă poetul în aceste cuvinte nepereche?” În linii mari, ideea este „președinția e o chestie serioasă, nu acceptăm candidaturi la mișto a unor persoane care prin tot ceea ce au făcut în politică arată că nu sunt capabili să exercite această funcție.” That’s it folks. Nu sunt suficient de jurist să discern validitatea juridică a argumentului, dar este logic și principial corect. Adică, până acum toți candidații, inclusiv ciudații, au respectat principiul „râdem, glumim, dar nu părăsim incinta”. Doamna Șoșoacă, în mod mai mult decât evident, nu.
Cred că subiectul principal al dezbaterii este propriu-zis „libertatea de a bate câmpii”. Iar doamna Șoșoacă îi bătea în dușmănie. CCR trage o graniță, dacă bați câmpii nu ai voie la președinție. Că nu scrie în Constituție că președintele nu are voie să bată câmpii, ok, dar alea au fost scrise acum 30-50-100-200 de ani când nu aveai FB și TikTok, când nu erau atât de mulți nebuni în libertate. „Cine decide cine bate câmpii?” Bunul simț? Nu e suficient? Hai să folosim în primul rând bunul simț. Da, mă, da Ciolacu a furat. O fi furat, dar nu există nici o dovadă, nici o condamnare și în afară de chioșcul de covrigi, poza cu teroristul și diploma de liceu nu s-a găsit mare lucru. Are 2 ani ca premier timp în care cât de cât a prestat decent. Ciucă e prost de bubuie, s-a făcut de râs la Măruță (și nu numai). Dar altfel, și el a fost prim-ministru, ministru apărării, de bine de rău se poate spune că „și-a făcut datoria”. Elena „hai să-ți facă mama o ciorbiță” Lasconi e penibilă, la fel de precar educată, dar e primăriță de comună și lumea o apreciază acolo. Putem continua cu Geoană, Simion… Nici unul nu e la nivelul Șoșoacă.
Ok, nu e cea mai bună „garnitură” de prezidențiabili, dar să nu uităm că americanii aveau de ales între doi boșorogi senili, acum un boșorog senil și cam penal după gustul USR și o mami Lasconi.
Sunt multe chestii de care nu scrie în Constituție sau în lege pentru simplul motiv că nu erau inventate sau că oamenii ăia la vremea respectivă nu și-au închipuit că trebuie să reglementezi așa ceva, deci argumentul că „nu scrie în lege” nu e un argument valid. Hai să folosim bunul simț și să nu ne ascundem după „principii”. De aceea consider că argumentația tânărului pensionar Dănileț nu este întru totul întemeiată.
Dincolo de asta, evenimentul se dovedește important dintr-o altă perspectivă. „Buluța” (termen inventat de Mădălin Hodor) și coloneii din presă s-au chinuit să renască celebrul val anti-PSD care s-a creat cu ocazia tuturor alegerilor de până acum, cu excepția celor din 2000, când dezastruoasa guvernare CDR a făcut ca practic „dreapta” să nu aibă, ca și astăzi, un candidat decent. PNL ca urmare a eforturilor cuplului Johannis-Ciucă este pe cale să scadă sub 15%, USR nu trece de 10%. În ceea ce privește candidații, situația este inversă, probabil doamna Lasconi are undeva spre 15% cu voturile PNL, USR și firimiturile desprinse din acesta, iar Ciucă e în pericol să ia mai puțin ca Kelemen Hunor. De data asta nu s-a reușit. Lebăda s-a dovedit a fi gâscă și tot elanul revoluționar s-a năruit pe canapeaua lui Măruță cu onoare, respect și predictibilitate. Nu poți să vrei o dramă și tu să-i distribui în rolurile principale pe Stela și Arșinel, iar pe Nicu Constantin în rolul „numărului 2 în NATO”.
Marcel Ciolacu se dovedește a fi de teflon, nu se prinde nimic de el. Până a ajunge mare demon antidemocratic, dictator wannabe, Liviu Dragnea a jucat ani întregi rolul de „eminență cenușie” a PSD, trăgător de sfori, „baron” județean din anii 90. Ciolacu era total necunoscut înainte de 2022, iar trecutul său este unul banal, fără nimic extravagant, tot ce s-a putut reține despre el e diploma de bac și poza cu teroristu’. Mult prea puțin ca să faci din el un Putin. Și cu atât mai puțin din Șoșoacă martir al democrației.
Există o posibilitate reală ca, indiferent cu cine intră în turul 2 Marcel să câștige. Mi se pare că a rămas prea puțin timp până la alegeri să se mai creeze valul de isterie anti-PSD, iar candidații rămași – Ciucă, Geoană, Lasconi nu au nici unul potențial de a coaliza electoratul de „dreapta”. Presupunând că vreunul dintre ei va scoate mai mult ca Simion. Simion a jucat și el aceeași carte ca PSD, stai pe burtă, nu te implica în scandaluri, lasă adversarii să se facă de râs. Iar Ciucă, Geoană și Lasconi asta au făcut.
Pingback: Știrile zilei – 11 octombrie 2024 • zoso blog
Episodul CCR-Sosoaca vine ca o inchidere a unei situatii penibile pentru Romania. Faptul ca CCR a ales s-o scoata pe Sosoaca din cursa prezidentiala la modul in care a ales s-o faca este discutabil. Discutabil pentru ca de acum incolo orice candidat la prezidentiale poate fi scos din cursa electorala daca CCR doreste. Si daca citesti motivatia CCR nu poti sa nu observi ca ar mai trebui scosi si alti candidati la cursa nu doar Sosoaca. Pur si simplu este un mecanism care momentan este util, dar care pe termen lung s-a putea sa dauneze, timpul ne va spune.
In rest observ o oarecare indecizie combinata cu o lehamite cand vine vorba de vot. La nivel de parlament PSD va fi ca intotdeauna pe primul loc, singurele necunoscute fiind procentul obtinut si cum va juca apoi(aici sunt multe scenarii, dar PNL poate sa vada opozitia cum arata in urmatorii ani). La prezidentiale lucrurile sunt si mai alambicate intrucat nu m-ar mira sa ca 15%-20% sa asigure o intrare in turul 2 data fiind fragmentarea candidatilor.
Dorinta de a crea un val anti-pesede nu mai merge intrucat dupa teapa numita Iohannis oamenii vad ca votul lor nu conteaza. Aici o sa conteze si cum percep unii votul strategic si efectiv cum o sa se redistribuie procentele lui Sosoaca.
Personal nu-l vad pe Ciolacu sa-si doreasca functia e presedinte intrucat ii convine mai mult sa fie premier. Pe de alta parte cand o vad pe Lasconi cum o da de gard cu politica externa, iar apoi pe Geoana cum infige toporul in geam, Ciolacu incepe sa para academician pe langa ei data fiind alura lui de om simplu din popor.