„Bătălia” de la Piața Unirii este prima dintr-un lung episod care va urma până la viitoarele alegeri. Imediat ce a fost ales primar, Nicușor a promis un referendum pentru mai multe idei ale sale. Acesta va fi pus pe ordinea de zi a Consiliului General luni. Sunt 2 întrebări:
1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
De asemenea, la începerea campaniei electorale, Nicușor Dan a scos un „program politic” în 20 de puncte pe care „îl vinde” contra susținerii sale candidaților la alegerile care urmează.
Prin manevrele acestea, Nicușor Dan se poziționează ca jucător politic activ, spre deosebire de primul mandat când a dormit. Referendumul poate fi interpretat și ca o tentativă de mobilizare la vot a celebrului „electorat de dreapta”, care, cum zice domnul Sebastian Zachmann „ceea ce a reușit Nicușor Dan să trezească aseară e un lucru foarte important și anume sentimentul votanților care nu erau inspirați de oferta politică anti-PSD, oameni care n-ar vota PSD niciodată, care nu l-ar vota pe Marcel Ciolacu nici în ruptul capului, dar care nu erau mulțumiți nici de alternativele prezentate de partidele de dreapta pentru Marcel Ciolacu și pentru funcția de președinte al României. Ei bine, uitându-se la televizor și urmărind rețelele sociale, acest electorat latent și sigur, pretențios (sic!), anti-PSD s-a mobilizat și se va mobiliza la urne, l-a scos cumva Nicușor Dan din adormire, a scos acest electorat din adormire și l-a mobilizat pentru alegerile prezidențiale din luna decembrie”.
E puțin riscant acest pariu. USR a reușit să demonstreze că nici anti-pesedismul, nici anti-corupția nu sunt mize electorale în momentul de față, devenind irelevant politic. Este adevărat că primarul se afirmă a fi de dreapta, deci cumva anti-PSD, însă până acum nu a făcut nici un gest de opoziție, lupta sa cu primarii Băluță și Negoiță fiind una administrativă și nu politică, fiindcă nici cu primarii USR nu a avut vreo relație, nici cu Ciucu de la PNL, pe care, l-a sabotat efectiv refuzând să dea autorizațiile necesare sau chiar blocând administrativ proiecte, cum este cel de lărgire al Prelungirii Ghencea. Gestul de aseară amintește mai degrabă de Just Stop Oil decât de un demers administrativ onest, mai ales că e legat de una din întrebările de la referendum.
Politic, e o eroare gravă dacă Nicușor Dan nu înțelege că el a ajuns primar exclusiv prin blatul PNL-PSD (ca să lămurim odată pentru totdeauna prostia aia, PSD nu a blocat-o pe Firea din cauză că ar fi devenit prea puternică în partid, ci că după scandalul cu azilele era terminată politic și risca să afecteze serios partidul, care are tot interesul să nu enerveze inutil astfel încât să pornească valul de furie anti-pesedistă care i-a frustrat la rândurile anterioare de alegeri). Pe de altă parte, există un culoar liber ca lider de opoziție pe care este evident că și-l dorește.
Problema este că „bătălia” de la Piața Unirii, mai degrabă s-a terminat cu o înfrângere. Marcel Ciolacu s-a dovedit un jucător mai abil, retrăgând „forțele”, permițându-i lui Nicușor să se bâlbâie cu autorizația care este dar nu e bună că o va contesta, cu intabularea „eronată”… Faptul că a devenit subiect de meme îi cam strică proiectul politic, pentru că nu-l va mai lua nimeni în serios. În primul mandat și-a construit reputația de „un lup singuratic”, că „nu răspunde la telefoane”, că „stă ascuns în buncăr”. Acum a picat în cursa PSD, pe un subiect emoțional fix pe narativul „Nicușor blochează tot”, pentru că nu a contestat în nici un fel problema și nici nu explică concret de ce nu vrea să repare planșeul, bâlbâindu-se în niște tehnicalități care mai degrabă întăresc ideea de Gică-Contra după ce s-a demonstrat că autorizația emisă de Primăria Sectorului 3 e legală. Subiectul este pe „agendă” de aproape un an de zile (dacă nu mai bine). Nici un moment Nicușor Dan nu a contestat expertiza, a părut la un moment dat că o bagatelizează fără a da un răspuns da sau nu. Singurul lucru pe care l-a făcut în acest an de zile a fost ca pur și simplu să tacă pe subiect. De aceea mai degrabă cred că e un bun motiv să votezi NU la întrebarea 2, mai ales în condițiile în care speța întrunește toate condițiile de plauzabilitate – este un planșeu foarte vechi, există expertiză tehnică pe care primarul nu a contestat-o. Dacă se lua la trântă cu cine știe ce dezvoltator imobiliar era ceva, așa, a picat pe un subiect controversat care ridică PSD mingea la fileu – „ăsta vrea să blocheze tot”.
Nu sunt convins că prin referendum vrea să ajute USR. Omul efectiv nu a avut nici o relație cu primarii USR, i-a sabotat la fel ca pe ceilalți, nu pare să aibă relații cu partidul, a semnat și pentru Ciucă, nu doar pentru doamna Lasconi și nu a avut vreo implicare pentru alții. Deci, dacă face ceva „jocuri”, acestea sunt exclusiv pentru construirea profilului de prezidențial. Problema reală este că pare un Johannis, care a primit al doilea mandat doar „ca să nu iasă Viorica”. Deci tot cadou de la PSD.