„Proștii”
Ciolan

„Proștii”

Fotografie de la Igor Meghega: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/punct-de-reper-monument-paris-cladire-16628938/

„Surpriza” de la referendumul din Moldova a adus în prim plan hate speachul tradițional al unei bule. Oamenii sunt proști, plătiți de Rusia, identic cu discursul după fiecare rând de alegeri. Genul acesta de reacție nu doar că a devenit mult prea previzibilă, aș zice „pavloviană”, dar și trădează frustrările și impotența bulei respective.

Nu am urmărit cu prea mare atenție ce se întâmplă în Moldova, dar citind pe la oameni care se pricep, Maia Sandu și partidul său nu prea „a livrat”, referendumul a fost o idee proastă, o aroganță, care acum i-a complicat foarte mult viața, referendumul trecând la limită mai degrabă datorită bâlbâielilor taberei „ruse” care l-a boicotat, pentru că dacă ar fi votat toți la referendum situația ar fi fost clar împotriva vedetei, care pare a fi mai apreciată în România și în UE decât în propria țară.

Sunt convins că Rusia și-a băgat nasul, însă lucrurile nu par atât de grave cum sunt prezentate și mai degrabă vedeta însăși este principala vinovată de situație. Înjurarea „proștilor” care nu votează cum trebuie, își vând voturile, seamă teribil de mult, deși ce se întâmplă în România demonstrează că mai degrabă oamenii sunt proști, ci votează de regulă pragmatic, nu cum trebuie.

Să luăm de exemplu situația USR din București. A avut 2 primari de sector aleși anul trecut în locul unor „corupți”. Nici unul nu a fost reales. În schimb, la sectorul 6, Ciucu (nu e userist, dar e mai aproape de USR decât de PNL), a fost reales cu peste 70%. De ce? Că sunt oamenii proști? Sau pentru că amândoi nu au făcut nimic, Clotilde ținând-o din circ în circ, fiind și „penală”, dar în cazul ei nu se aplică „fără penali în funcție publică”? Legat de Clotilde, că îi mai iau unii apărarea, că „prejudiciul” e mic, dar la modul practic e mai mare decât cel pentru care Liviu Dragnea a ajuns la „facultate”, în condițiile în care Dragnea a și dat banii înapoi. Un alt caz relevant este la sectorul 5 unde a ieșit băiatul lui Piedone, deși USR a oferit o alternativă solidă, un politician cu experiență și notorietate, îmi scapă acum numele, dar îl știți, că e celebru, e… blat. Dar oamenii sunt proști.

Când oamenii au alternativă, votează. Schimbă atunci când e cazul. După mai multe rânduri de primari de „dreapta” – Poteraș, Rareș Mănescu – au ales un pesedist, care nu a făcut nimic, Mutu, (care a avut un slogan de campanie genial – „Vorbește cu Mutu!”), după care a fost ales Ciucu, și acum a fost reales cu aproape 80%, cred că cel mai mare scor obținut de un primar în București. Băluță și Negoiță sunt realeși pentru că nu vine nimeni, nu a existat vreo alternativă – la fel ca la sectorul 5 – dar și pentru că oamenii livrează, sectoarele 3 și 4 de exemplu sunt singurele cu o strategie de parcare inteligentă, au străzi curate și întreținute (acum e la fel și în sectorul 6, dar unde momentan nu există o strategie de parcare, a rămas tot sistemul vechi, primul venit, primul servit). La sectorul 1 și doi au votat 2 necunoscuți doar ca să scape de USR. Valabil și Brașov, de exemplu. În schimb, la Timișoara și Bacău primarii USR au rămas.

Dar oamenii sunt proști că aleg „mafioți” și „vând voturile”. Realitatea este că nu sunt deloc proști și atunci când nu există alternativă care să dea măcar o speranță, oamenii aleg pragmatic „răul” cunoscut.

Sursa foto