Este foarte greu de estimat care va fi rezultatul în Capitală. Aşa cum am spus ieri, pentru PD cred că oricum nu prea mai contează, decât ca eventual pansament al unui orgoliu rănit. Faptul că sunt la egalitate cu PSD-ul, iar PNL le este ostil le confirmă statutul de partid de opoziţie şi îi predispune la viitoare frământări interne. Revenind la Capitală, singurul lucru cert este că Blaga intră cu şansa a doua.
Vasile Blaga
Intră în turul doi după un rezultat mediocru al partidului în raport cu aşteptările iniţiale – practic, ei au mai puţin cu aproape 8 procente decât îşi planificaseră „realist” – fiindcă estimările mai puţin realiste vorbeau chiar de peste 40%. Din acest punct de vedere, electoratul propriu – altfel, foarte eterogen – trebuie să fie în mod cert uşor dezamăgit şi probabil demotivat în a mai veni la vot.
Deşi multă lume consideră că o prezenţă scăzută la vot îl avantajează pe Blaga, am uşoare dubii în acest sens. Electoratul anti-Băsescu este în mod evident mai motivat să se prezinte la vot, „mirosind” schimbarea, în vreme ce electorii anti-Oprescu (la modul „votăm cu oricine numai să nu iasă Oprescu”) sunt relativ puţini, omul fiind realmente charismatic şi popular, spre deosebire de liderul PD.
În plus, avem două sectoare – unul fiind chiar fieful democraţilor, sectorul 3 – în care în mod previzibil prezenţa va fi foarte scăzută, lipsind miza „locală”. Pe lângă asta, în alte 2 sectoare (4 şi 5) candidatul PD porneşte cu şansa a doua, la destulă distanţă de candidatul de pe primul loc, încă un motiv de demobilizare a electoratului democrat. Abia în sectorul unu şi, respectiv, şase, candidaţii democraţi au şanse şi se poate presupune că se vor prezenta la vot mai mulţi simpatizanţi PD.
Pe de altă parte însă, în primul tur, avem o parte din electoratul democrat (sunt aproape 7 procente din total electorilor care au venit la vot şi aproape 20% din electoratul democrat) care a votat cu un alt candidat decât Blaga, cel mai probabil cu Oprescu, deci pentru Blaga miza este dublă: să convingă electoratul democrat să vină la vot şi să-i convingă pe toţi să îl voteze pe el!
Din punct de vedere al campaniei, Blaga a început cu stângul. Focusarea pe mineriadă şi pe ideea „păpuşii lui Iliescu” este complet greşită. Dacă aş fi membru PD eu m-aş feri ca dracul de tămâie de tema „păpuşilor”, în condiţiile în care în acest partid nimeni nu mişcă în front în faţa păpuşarului-şef. Mineriada mi se pare, de asemenea, o temă greşit aleasă, deşi este amplificată de calendar. Sigur, ideea este destul de transparentă, speriarea electoratului de dreapta astfel încât măcar să nu se mai prezinte la vot. Totuşi, vorbim de poveşti de acum 18 ani. Pentru electoratul PNL, cei patru ani de încercări de distruge a partidului sunt mult mai aproape decât anii de domnie ai lui Ion Iliescu. Mai degrabă, acestui electorat ar fi trebuit să i se vorbească despre proiecte, nu despre emoţii. Nu pot să înţeleg de ce Blaga nu-şi concentrează campania pe concret, acolo unde are reale şanse în faţa unui adversar care nu deţine nici măcar o minimă competenţă administrativă.
Sorin Oprescu
Intervenţia de ieri a lui Vanghelie îi dă exact ceea ce avea nevoie într-un moment în care independenţa sa era pusă serios în discuţie. Desigur, acesta nu încearcă decât să-şi scape cumva pielea, fiind de presupus că va fi unul dintre cei care vor plăti în cazul în care Sorin Oprescu va ajunge primar. Ţinând cont că virulenţa atacului său este similară cu virulenţa atacurilor democraţilor, mi se pare tot mai evident că Geoană şi Vanghelie sunt „blat” cu democraţii. Numai că atacul lui Vanghelie nu face decât să-l ajute pe Oprescu.
La Sorin Oprescu este vizibil un bun management de campanie. În prima parte a evitat destul de bine să se implice în discuţii şi lupte, reuşind să-şi conserve în final avantajul cu care a pornit în campanie. La fel de vizibil este că este din plin ajutat de lipsa de inspiraţie a adversarilor. Ce poate fi mai benefic pentru un independent cu un discurs anti-sistem decât să pui tot sistemul împotriva sa? Preşedintele, o parte a mass-mediei, primarii de sector, liderii propriului partid, pensionarele vigilente, toţi îl atacă violent, nefăcând altceva decât să-i potenţeze discursul. Apropo de discurs, cel de ieri a fost unul dintre cele mai bune discursuri politice.
În ritmul acesta, Oprescu poate, pur şi simplu, să nu facă nimic şi trebuie doar să aibă grijă să nu mai facă vreo gafă majoră de genul „autostrăzii suspendate” (care, totuşi, nu este o idee foarte rea, din păcate a fost prezentată superficial şi mass-media a adus-o din condei).
Tinand cont de starea actuala a administratiei locale a Bucurestiului, personal as fi interesat sa aflu daca vreunul din cei doi candidati, odata ajuns primar, va avea de gand sa cerceteze in Primaria Generala a Bucurestiului toate faradelegile facute de Adriean Videanu si afacerile lui dubioase cu borduri, pasaje, parcari, etc. .
Pot sa sper ca Videanu va fi tras la raspundere pentru raul pe care l-a facut acestui oras?
La fel cum lui Oprescu i s-a cerut sa se dezica de Iliescu (si se pare ca n-o face), as vrea sa-l vad pe Vasile Blaga ca se dezice de tovarasia cu Videanu si ca se angajeaza nu doar sa stopeze actuala mafie ci sa-i traga la raspundere pe cei care si-au batut joc de Bucuresti. Si totusi nimeni nu-l intreaba care e relatia lui cu Videanu…
Nu ai pus in calcul alte chestiuini mai importante:
– infernala masinarie de partid care arunca cu rahat in Oprescu prin trustul lui Vantu (Realitatea – Cotidianul-Hotnews)
– Negoita a castigat din prima. Asta e o mare problema pentru Blaga. Mult electorat PD-L o sa sada acasa in turul 2.
@ Mihai
Cred că ai citit „în diagonală”. Reciteşte paragraful 4 (ptr. faza cu Negoiţă) şi penultimul paragraf pentru „ventilatoare”.
Corect, in diagonala, scuze. 😀
draga bv,
nici un candidat, care ar fi el nu poate trage la raspundere pe un primar. asta o face curtea de conturi. in ceea ce il priveste pe videanu, si nu numai pe el, aceasta s-a pronuntat odata. cat despre „faradelegi”, „afaceri dubioase”, „raul pe care l-a facut acestui oras” pana la eventuale dovezi nu sunt altceva decat chibiteli.
in reste, ai un discurs tipic. pentru cine stii tu.
„Vasile Blaga: Oprescu e un gargaragiu si un cabotin” (hotnews)
Se pare ca a uitat placa cu „solutii NU DISCUTII”. I-a compus Base niste jigniri…
Apropo de „fărădelegi”, „grupuri de interese” & all bs
Nu ar trebui ca cineva să-şi facă griji (sau speranţe) pe ideea că dacă vine Oprescu să vezi ce de dosare or să apară. În acest sens, chiar a existat o afirmaţie interesantă a lui Oprescu, într-un interviu din Evenimentul Zilei, în care afirma că deţine „dosarul Băsescu” încă din 2000 (perfect plauzibil) dar nu l-a folosit (şi Adrian Năstase parcă a spus că avea acest dosar).
După cum se poate observa, nici una din tabere nu scoate dosare serioase (până şi Adrian Năstase este „persecutat” pe tema termopanelor, nu pe ceva serios, Orban a avut grijă la ministerul Transporturilor şi de amicii preşedintelui ş.a.m.d.).
Raţiunea disperării lui Traian Băsescu este pierderea controlului asupra partidului Democrat şi previzibila pierdere a puterii, cu tot ceea ce decurge din asta. Chiar dacă aparent nu există un înlocuitor, acesta poate apărea oricând.
Cum ar fi sa piarda Oprescu acum primaria dar sa castige Cotroceniul anul viitor? 😀
Ironic, nu?
Baselu` se erodeaza pe zi ce trece iar alt contracandidat mai breaz decat Oprescu… nu prea este…
@Mihai,
asta pentru că te uiţi în altă direcţie. Contracandidatul lui Băsescu nu va fi un personaj similar, ci mai degrabă opus. „Modelul” s-a epuizat. Pronosticul meu este că vom avea cuplul Călin Popescu Tăriceanu/Cristian Diaconescu – unul preşedinte, celălalt premier. Distribuţia rolurilor se negociază, dar ţinând cont că toţi preşedinţii sunt în „…escu”, you do the math.
poate imi explici si mie cum sustine un partid pe cineva pe care l-a dat afara (prin reprezentantul sau) pentru incompetenta si management defectuos.
Iulian, despre cine/ce e vorba?
evident: oprescu si pnl (nicolaescu). ca doar nu ai uitat.
Now I get it 😀
În mod oficial, PNL nu susţine pe nimeni. Orban a dat de înţeles clar că nu-l susţine pe Oprescu (celebrul deja „Pe Oprescu să-l votezi tu!”), iar Călin Popescu Tăriceanu i-a certat pe cei care au afirmat susţinerea pentru Oprescu. Personal, sunt de acord cu chestia asta şi am susţinut că PNL nu trebuie să se implice în bătălia dintre PSD şi PD.
Părerea mea despre Oprescu o ai chiar mai sus, întâmplător coincide cu cea a lui Nicolăescu, şi nu din auzite. Am clienţi din zona medicală şi cunosc multe „dedesubturi”.
Ca bucureştean, aşa cum am spus, eu am să mă duc la vot şi am să-i tai cu pixul pe amândoi şi am să fac o căsuţă cu numele lui Orban şi am să pun acolo ştampila.
LOL
ca si cand te-ai supara si ai sterge de pe buletin cetatenia romana si ai scrie americana 🙂
Nu chiar, fiindcă cetăţenia o poţi schimba, dar candidaţi din turul doi nu. 😛
http://www.youtube.com/watch?v=3B7MkK_ukAU&eurl=http://www.ciutacu.ro/articol-784.html
Buna! 🙂
Exista pe undeva statistici din care sa reiasa cum au fost votati Oprescu si Blaga pe sectoare, sau din partea partidelor? Eu nu am gasit. Inca. Doar ce e la BEC pe site am vazut.
Pe sectoare cred că o le găsim la BEC, dar pe partide mă îndoiesc că vor apărea, fiindcă nu ştiu dacă INSOMAR-ul sau CCSB au făcut aşa ceva (şi la cât de eronate au fost rezultatele lor nu ştiu cât de relevante ar fi).