Concluzii după alegeri

O parte din ele le-am tras în articolul de după primul tur, altele s-au impus după cel de-al doilea şi după reacţia partidelor la aflarea rezultatelor. Deci…

Întâi, câteva concluzii generale. Se tot afirmă că „stânga a câştigat alegerile”, ceea ce mi se pare o prostie. PSD, deşi a câştigat alegerile, are doar 30%, restul aparţinând unor partide de dreapta sau declarate „de dreapta”. O a doua afirmaţie cu care nu sunt de acord, fiind o simplă preluare pe nemestecate a propagandei PD, o reprezintă „victoria lui Ion Iliescu”. Din contră, acum putem vorbi liniştiţi de sfârşitul politic al „tătucului PSD” – alături de ceilalţi „tătuci” de partide: Traian Băsescu şi Corneliu Vadim Tudor.

La aceste alegeri a predominat un vot pragmatic, dar este greu de intuit cum se va vota la alegerile generale: se va menţine acest tip de vot sau se va reveni la un vot politic? Aş zice, rabinic, că va fi o combinaţie între cele două, contând foarte mult jocurile de putere de la nivel local. Cred că va conta foarte mult recomandarea liderilor locali, validaţi prin aceste alegeri, fără însă a fi decisivă acolo unde candidaţii nu se vor susţine singuri prin prestaţia proprie. „Baronii locali” au fost validaţi nu pentru că „stăpânesc” judeţul, ci pentru că au asfaltat un drum, au reparat nu ştiu ce şcoală, au „băgat gaze”, pe scurt, au făcut ceva pentru comunitate, iar acest lucru a prelevat în faţa propriei îmbogăţiri sau a exceselor. S-a văzut clar că simpla paraşutare în judeţ a unor lideri vedete de la centru nu este suficientă pentru a asigura succesul. De acum încolo va conta foarte tare puterea filialelor şi abilitatea acestora de a impune candidaţii partidului.

Pe de altă parte, însă, alegerile următoare vor avea un grad mare de predictibilitate prin simpla logică elementară care a funcţionat şi la aceste alegeri locale: acolo unde ştiau din start că au şanse puţine, partidele au preferat să pună candidaţi slabi, confirmând astfel dominaţia celorlalţi, deşi excepţiile au demonstrat că atunci când există o alternativă mai mult sau mai puţin validă se poate câştiga.

O altă concluzie importantă a acestor algeri este inutilitatea campaniei electorale. Numărul celor „convertiţi” a fost minim, în general la vot ieşind „nucleul dur” al partidelor. Aici va fi un aspect interesant de urmărit la alegerile viitoare: în ce măsură candidaţii de la centru se vor impune – dincolo de puterea organizaţiei locale.

PD

Democraţii au pierdut o bătălie importantă, dar nu şi războiul! Din păcate însă, în frunte cu liderul său (deşi poate că termenul de ayatolah ar fi mai potrivit) democraţii se comportă ca şi cum l-ar fi pierdut. După ce au făcut alianţa cu Becali devine clar că ei pur şi simplu refuză să tragă o concluzie după alegeri şi să caute să-şi îmbunătăţească prestaţia. Democraţii riscă să-şi îndepărteze definitiv electoratul urban informat, aşa-numit „de dreapta” şi să rămână cu electoratul „anti-sistem”, preluând locul PRM. Dacă iniţial pronosticul meu pentru alegerile din toamnă mergeau spre un 25%, cred că în toamnă PD va fi mai aproape de 20% decât de 25.

Aceste alegeri au dovedit că este foarte importantă prestaţia candidatului şi mai puţin numele partidului sau al liderului de la Bucureşti. Însă nu sunt de acord că rolul lui Traian Băsescu a fost negativ în campanie, ci, din contră, pozitiv pentru PD. Fără intervenţiile preşedintelui, Vasile Blaga nu intra în turul 2 (el a intrat în campanie cu 9% şi prestaţia sa nu avea cum să-l ducă mai sus). Nu ştiu cum au stat lucrurile la Iaşi, dar bănuiesc că nu au fost diferite. În condiţiile în care aproape o treime din electoratul democrat a votat cu alt candidat, este evident că nu la Traian Băsescu trebuie să ne uităm în primul rând. Pentru pierderea alegerilor din Bucureşti sunt mult mai vinovaţi Videanu (în primul rând), Blaga şi Negoiţă decât Traian Băsescu.

Preşedintele este vinovat pentru izolarea în care se află acum partidul, iar alianţele cu PRM şi PNG sunt de natură a îndepărta definitiv electoratul educat, cel a cărui mobilizare i-a adus lui Traian Băsescu câştigarea alegerilor. Această izolare îi poate împiedica pe democraţi să profite de câştigarea alegerilor în anumite judeţe, afectând scorul general al partidului. Pierderea electoratului educat – a oricărui tip de electorat – este fatală pentru orice partid în condiţiile în care la vot participă în proporţie de 95% doar „nucleul dur”. Aceşti votanţi nu pot fi aduşi la urne cu un mic şi-o bere şi pot avea darul de a influenţa pe alţii în propriul lor cerc.

Dincolo de greşelile evidente făcute în campanie de PD, una mai puţin observată de analişti a fost că au paraşutat în teritorii liderii de la Bucureşti televizor. Au trecut vremurile votului politic când Boc câştiga primăria Clujului pe baza reputaţiei de la nivel naţional.

În plus, este evident că la alegerile următoare va exista o componentă importantă de vot anti-Băsescu şi rămâne de văzut cum vor gestiona democraţii acest aspect. De asemenea, rezultatul relativ mic în raport cu aşteptările poate duce pe lângă debusolarea electoratului şi la debusolarea activiştilor şi a liderilor locali care să înceapă să-şi caute sprijin politic în altă parte. Nu trebuie uitat că în perioada aceasta democraţii au colectat tot soiul de politicieni de la alte formaţiuni care nu au fidelitate faţă de „brand”.

Un alt tip de electorat care lipseşte democraţilor este cel ideologic. Liberalii au un bazin electoral (7-8%, poate 10%) care votează liberalismul, la fel PSD are un nucleu electoral de stânga (probabil la fel ca la liberali). Discursul democraţilor a fost unul catch-all, care a adunat de la intelectuali ca Mircea Cărtărescu până la becalieni sau vadimişti. Un astfel de electorat este greu de gestionat şi mobilizat la urne.

Principala problemă a democraţilor este însă absenţa unor voci credibile de purtători de mesaj. Boc e penibil, Traian Băsescu este în scădere iar cele două Elene… nu are rost să mai vorbim. Faptul că în ultima vreme s-a încercat aducerea în prim-plan a lui Negoiţă s-ar putea să fie prea puţin şi prea târziu, mass-mdia preluând deja clişeul de „partidul stolobocilor”.

PSD

PSD se transformă din ce în ce mai mult într-o federaţie de grupuri de interese. De la structura monolitică de acum 4 ani evoluţia este relativ impresonantă. O altă evoluţie semnificativă pentru PSD este faptul că sunt primele alegeri care au fost câştigate de „partid” şi nu de Ion Iliescu. Voturile PSD au fost aduse de Dragnea, Oprişan, Mazăre şi ceilalţi nu de Iliescu sau Năstase. De aceea am afirmat că Ion Iliescu are acum mai degrabă un rol simbolic, iar concentrarea campaniei PD pe marea ameninţare reprezentată de acesta a fost o tâmpenie. Trebuie recunoscut PSD-ului că la ora actuală este cel ai democratic partid (ştiu că sună ironic pentru urmaşul PCR, dar aceasta este realitatea).

Cheia succesului PSD a fost independenţa filialelor locale, care au câştigat pe „barba” lor. Pentru PSD, provocarea alegerilor următoare va fi modalitatea în care liderii centrali vor colabora în continuare cu filialele.

Faptul că au mai multe consilii judeţene decât democraţii le va spori şansele de a câştiga mai multe mandate decât aceştia. În plus, au avantajul unui electorat omogen, uşor de mobilizat la urne în sistemul „clasic”. De aceea, social-democraţii au perspectivs unui scor mult mai bun, poate chiar apropiat de cel din 2004.

PNL

Scorul PNL a surprins pe toată lumea şi schimbă complet datele problemei. Profitând de degringolada democraţilor şi de greşelile neforţate pe care aceştia continuă să le facă (alianţa cu Becali) PNL se poate afirma ca singurul reprezentant al dreptei şi poate revendica statutul de partid principal în detrimentul democraţilor.

Pentru PNL, trei sunt problemele de rezolvat:

  • eliminarea din prim-plan a liderilor cu potenţial negativ de imagine (Adomniţei, Nicolăescu, David, Norica Nicolai etc.);
  • comunicarea mai bună a rezultatelor economice şi scoaterea în evidenţă a meritelor guvernului Tăriceanu;
  • mobilizarea electoratului.

Aceasta din urmă va fi foarte greu de făcut, mai ales că, în general, electoratul se mobilizează pe vot negativ, nu pozitiv. Pentru PNL, cheia va fi echilibristica pe care vor trebui să o facă în perioada următoare în relaţia cu PSD, fiindcă există şansa reală ca liberalii să ajungă partid principal în locul PD, deoarece odată intrat Traian Băsescu pe trend descendent democraţilor le va fi greu să păstreze acest statut. Pe de altă parte însă, faptul că majoritatea filialelor locale au ales să colaboreze cu PSD nu cu PD arată că posibilităţile reale de colaborare cu democraţii sunt reduse. Este însă de văzut dacă asta se datorează istoriei recente sau este rodul relaţiilor personale.

7 Comments

  1. Barengott

    PLD – au facut o greseala majora. Asteapta sa le aduca Presedintele voturi.
    Sa nu se izoleze de alte partide? Cu cine sa comunice? PNL? PSD? Sunt de fapt unul si acelasi partid. Bine a zis ala din PNG. „PNL e partid de stanga prin ceea ce face.”
    Si indiferent cati opresti ajung primari, doar faptele conteaza …

    PSD – mare democratie in partidul asta. De fapt, aici s-a nascut, si nu la Atena … Inteleg ca va place momentan alianta cu ei, dar nu uita, sunteti doar amanti. Iar sotul e electoratul …

    PNL – lasa, ca seful le rezolva pe toate. Invers decat trebuie. In campanie a renuntat Orban la trancaneala de la TV impotriva Presedintelui si, in plus, l-a mai si altoit pe Rusanu din vorbe? Da? Atunci OOOOOOOUUUUUTTTT!!!
    Nu vrea sa demisioneze? Pe langa fost gargaragiu, acum e si nesimtit. Stai ca ii dau prefectul afara. :)) Ce-mi pasa. Am deja oameni. Mi-i livreaza ii. Cunostinte de-a lui cozmanca…
    Cum ti-am zis PNL=PSD.
    Puneti o intrebare. Cum se face ca dupa in locul celui destituit urmeaza sa ii i-a locul un PSD-ist si7sau cu bube in cap? Iar aliantele facute intre PSD si PNL la nivel judetean ii va costa scump de tot in toata tara.

  2. @barengott

    Dupa aceasi logica de balta putem trage concluzia ca:
    PDL = PNG = PRM
    Asa ca ce o fi mai bun PNG,PRM sau PSD?
    =)))))

  3. „inutilitatea campaniei electorale” ? Banuiesc ca vorbesti doar de cele care incercau sa convinga, sa creeze simpatie, sa genereze adeziuni …. ca alea mobilizatoare pe vot … se pare ca au functionat 🙂

    De acord ca Basescu trage in sus PD-L si nu invers. E evident . Mesajul pe dos am crezut ca e doar pt a forta decuplari din PD-L (nici asta foarte pragmatic).

    Nu-s convins de teoria cu „nucleele dure” mai degraba as merge pe demobilizare/depolarizare/confuzie.

    Referitor la „greseala nefortata” PD-PNG nu stiu cum e cu „electoratul educat” si daca are repercursiuni pana-n toamna … dar cu siguranta pt „interesati” ( membrii dar si structuri, sponsori …) e esential sa se pastreze increderea ca PD-ul va guverna.

    Cat despre PNL… nu vad ce e asa de greu: mesajul negativ e evident: anti-basescu, apararea dreptei … etc.
    Comunicarea rezultatelor pozitive ale guvernarii vine oarecum natural si oricum va fi fortata si de ceilalti. (Rolul PNL-ului e doar sa le aiba pregatite … si eventual asimilate prin tata)

  4. @Parvan
    Ce campanie a convins pe cineva care nu avea chef să se ducă la vot să se prezinte la urne? La vot au venit doar „fanii” partidelor.
    Greşeala neforţată deja a atras o presă negativă, inclusiv în mass-media prietenă şi este vizibil că mass-media care îl critică pe Băsescu are o audienţă mai buneă decât cea prietenoasă, astfel încât trendul s-ar putea generaliza. Ideea este că a fost interpretat ca un gest de „disperare” şi nimănui nu-i plac disperaţii.
    Aici trebuie să fac o precizare: personal, sunt adeptul pragmatismului în politică. PNG a fost validat de electorat, ca atare el nu poate fi eliminat din orice calcule politice. Problema PD este că ei au avut anterior un discurs – ăla cu reforma clasei politice, nu cred că s-a uitat – care excludea o astfel de colaborare. Iar izolarea PD nu a fost iniţiativa PNL sau PSD, ele doar reacţionând la campaniile prezidentului.

  5. Ilfov, sector1, Piedone, Oprescu, Sibiu, Timisoara, Dolj …. uita-te la diferentele de vot/prezenta dintre circumscriptii alaturate/similare si vezi daca se explica prin „fani” si „fan-cluburi”. Mai mult cu tot respecul pt sondaje si pt „optiunile politice ferme” masurate… partidele au mult mai putini fani decat s-ar parea. Si o precizare: campanie nu inseamna numar de panouri/afise/pungi/brichete ci mesaje ajunse la posibilul votant. mise pare evident ca au castigat cele care creeau miza si cereau votul in raportul cu cele „informative” … care cel mult au lasat o „buna impresie”.

    „Greseala nefortata”…. nu contest ca aduce prejudicii de imagine (mai ales pe termen scurt) dar pt „interesati” de care-ti spuneam era esential sa se transmita mesajul … acum.

    De acord:
    cu izolarea: http://www.parvan.ro/?p=54
    cu inconsecventa: http://www.parvan.ro/?p=55
    cu trendul: http://www.parvan.ro/?p=200

    iar la limita sunt de acord si ca mesajele politice au si efecte post-campanie.
    http://www.parvan.ro/?p=70

  6. O mică precizare referitoare la termenul de „fani”. În unele zone s-a reuşit transformarea alegerilor într-un vot anti (Băsescu, primarul în curs…), iar alegătorii nemulţumiţi sunt mai uşor de mobilizat la vot decât cei mulţumiţi.
    Oprescu poate fi explicat prin faptul că a adunat voturile celor obosiţi de preşedinte. La modul teoretic, tabăra anti-prezidenţială este formată cam din 60-70% din electorat. Din punctul acesta de vedere, mobilizarea PD a reuşit doar să reducă din proporţiile scorului. Asta unde a fost vot politic. În rest, s-a redus la prestaţia primarului în funcţiune. Unde a fost OK, a fost confirmat, dar cu o prezenţă redusă (sectorul 2, 3, Sibiu, Cluj).

Comments are closed