Lucrurile arată destul de prost pentru Traian Băsescu. Aşa cum spuneam într-un comentariu la Dromichaetes, şi cum am spus încă din primăvară, preşedintele are de jucat un rol secundar prin decalarea alegerilor şi ceea ce s-a întâmplat acum este doar intrarea într-o nouă paradigmă prezidenţială. Tot ceea ce a reuşit Băsescu a fost să prelungească iluzia că puterea mai este la el. Asta a fost rolul artileriei grele de dinainte de campania electorală (”numesc pe cine vreau eu”, remember? Na, că a numit şi a ieşit prost.). A fost o perdea de fum, care acum se risipeşte. Sau un balon care se desumflă.
Perspectivele pentru Traian Băsescu nu sunt deloc optimiste: PSD (baronii locali) are (au) tot interesul de a-şi promova candidatul la prezidenţiale pentru a-şi securiza poziţia. PNL, de asemenea, pentru a-şi consolida rolul de lider al opoziţiei. Prin acceptarea troicii Berceanu, Blaga, Videanu în guvern, TraianBăsescu şi-a asigurat, teoretic sprijinul PD. La modul practic însă, prin acceptarea unui guvern cu PSD-ul, el şi-a „trădat” electoratul, iar prin acceptarea în guvern a unor „competenţe” şi „persoane de o moralitate desăvârşită” şi-a cam bătut joc de propriile criterii de selecţie. Coroborat şi cu faptul că toată lumea observă că puterea prezidenţială nu are nici o putere reală va limita decisiv interesul pentru alegerile prezidenţiale.
Din punct de vedere al marketingului politic, Traian Băsescu nu prea are ce idei să impună. Electoratul anti-PSD s-a pierdut, discursul anti-corupţie/justiţiar sau cel despre reforma clasei politice devin hilare în context, accentul pe economic nu poate fi convingător (chiar dacă guvernul Boc poate para din problemele economice – prin orice mijloace, inclusiv cele „criminale” pe termen lung). De partea cealaltă, Mircea Geoană, cel mai probabil candidat, şi-a asigurat sprijinul partidului: a adus PSD (şi PC) la guvernare, a răspuns pozitiv solicitărilor baronilor locali în ceea ce priveşte impunerea oamenilor acestora în guvern. Disidenţa lui Mitrea poate fi eliminată foarte uşor prin promisiunea preşedenţiei Senatului după ce Mircea Geoană ajunge preşedinte.
De partea cealaltă, PNL se va strădui să-şi aproprie electoratul anti-PSD de la PD şi pe o parte din puciştii lui Stolojan. Forţând o dezbatere FSN/anti-FSN, liberalii pot accede în turul doi în dauna lui Traian Băsescu.
Ar fi putut evita Traian Băsescu această situaţie? Desigur. Dacă l-ar fi numit premier pe Călin Popescu Tăriceanu ar fi păstrat electoratul „de dreapta”, ar fi condamnat PNL la un rol minor în politică (n-ar mai fi trecut de 12-15%, pierzând componenta anti-Băsescu). PSD ar fi intrat într-un război intern între federaţiile care îl compun şi nu ar fi fost în cea mai bună formă în vederea alegerilor care vor urma. De ce a ales altfel? De ce, nene Anghelache, de ce?
Dar nenea Anghelache, cuminte, n-a vrut să spună nimic…
Pingback: 3 pareri diferite • Codex Politicus
pai sa vedem:
Base il numeste pe Tariceanu Prim Ministru. asta, dupa 6 luni – un an de zile, ii da afara pe toti PDL-istii, si guverneaza mai departe cu mana PSD.
suna cunoscut???
acu, cat de prost ar fi trebui sa fie Base sa faca asta? DIN NOU!
Sună foarte cunoscut. Dar ce crezi că împiedică PSD-ul să trimită, DIN NOU, PD-ul în opoziţie după ce Traian Băsescu nu va mai fi la Cotroceni (sper că eşti de acord că nu mai intră nici în turul II) şi să guverneze singuri (eventual cu UDMR). Aşa, cel puţin, avea asigurat mandatul la Cotroceni de unde putea proteja cât de cât interesele PD (cum a făcut-o şi până acum).
basescu e intr-adevar intr-o situatie dezavantajoasa. dar solutia oferita de tine – formarea unui guvern condus de tariceanu – nu avea logica. nu avea logica electorala, tinand cont ca PNL a PIERDUT totusi alegerile. un lucru pe care multa lume pare sa nu-l observe.
PNL ar fi trebuit sa ofere PDL aceleasi conditii oferite PSD – la guvernare, fara impunerea lui tariceanu in functia de premier.
p.s. nu spun ca asta ii absolva cumva pe pedelisti de vina unei previzibile guvernari dezastruoase.
Pingback: Cateva vorbe de care o sa mai auzim… « dromichaetes.eu
@Underhill
Totuşi, liberalii au fost 4 ani sub atacul constant al lui Traian Băsescu aşa că solicitarea unei „ancore de stabilitate” era logică şi – excluzând asumata părtinire pro-liberală – cred că (mult mai) uşor de acceptat pentru electoratul PD decât un guvern cu PSD.
Pentru PDL-Basescu guvernarea alaturi de PNL (cu sau fara Tariceanu premier) ar fi insemnat un balon de oxigen.
Basescu ar fi avut un imens cal de bataie in ministrii liberali si in Tariceanu insusi, iar electoratul PDL ar fi inghitit mult mai putin o guvernare cu liberalii decat galusca cu PSD-istii.
Rectific: electoratul PDL ar fi inghitit mult mai USOR o guvernare cu liberalii…
Dacă te uiţi la Guvern (primul ministru, miniştrii), la Parlament (conducere, comisii), este evident că alegerile le-a câştigat Băsescu. 😉