Visează Mugurel. Nea Traian ordonă românilor să ia credite de la bănci, care are (sic!) bani de dat. Ce mai staţi? Nu sunteţi deja la coadă la credit? Ce dacă euro ajunge la 5 lei? Las’ că are grijă Nea Traian să vă plătiţi ratele. Al dracului, nea Traian. Da’ nici cu Mugurel nu mi-e ruşine. În vremea asta Pogea taxează pr0nul şi nu ştie de unde să mai acopere găurile din bugetul care trebuia să crească anul acesta cu 18%. Asta în condiţiile în care pe ianuarie încasările au scăzut cu 8,68%, iar în februarie doar cu 8%.
Aceste scăderi ale încasărilor la buget ascund de fapt scăderi mai ample ale cifrei de afaceri şi nu este exclus ca raportul pe primul trimestru să indice o scădere cu 9-10% a PIB, într-un scenariu optimist. Dacă ne uităm la creşterea din T4 vedem că ea provine de la construcţii şi agricultură, în primul caz fiind vorba de terminarea unor lucrări, în cel de-al doilea de recoltele din octombrie/noiembrie, aportul în T1 fiind oricum redus. Retailul mai avea (inerţial, în opinia mea) o creştere, datorată cel mai probabil vânzărilor de Sărbători.
O contracţie de 10% în T1 va fi destul de greu de recuperat în T2, mai repede ne putem gândi la continuarea (să sperăm că într-un ritm măcar la fel de lent) scăderii. Fiind deja în martie şi văzând că nu există nici un semnal de deblocarea a activităţii, perspectivele nu sunt chiar optimiste, ci mai degrabă negative, împingând şansa redresării în T3. În aceste condiţii, deja o scădere de 1% din PIB devine scenariu optimist, 10% fiind o abordare realistă. Asta nu ar fi foarte rău, însemnând practic o întoarcere în 2007.
Cred ca este greu de estimat daca economia se va contracta anul asta si cu ce procent. Eu as miza undeva intre -1% si +1% variatia PIB. 10% contractie este un scenariu apocaliptic totusi, adica o cadere de aproape 20%, de la 9,1%, nu vad cum s-ar intampla asta decat sa intre poate tot mapamondul in cacat si noi odata cu el.
Fă un calcul sumar: pe T4 avem o scădere a creşterii PIB de 6,2% (prin scăderea creşterii de la 9,1% la 2,9%). Pe primele 2 luni avem o scădere a încasărilor de 8%, deci suntem deja în zona negativă. Chiar şi dacă punem acelaşi ritm de decelerare ca în T4 2008, am ajunge la o contracţie de -4%, deşi logic este să se accelereze, ianuarie şi februarie fiind oricum luni slabe (T1 contribuie cu doar 16% la PIB) şi ritmul decelerării să confirme ritmul scăderii încasărilor la buget, deci o cifră mai aproape de realitate ar fi -8-9%. În termeni anuali, scăderea din T1 va induce un -2% în PIB, care ar trebui recuperate în cele 3 trimestre. Cum totul în jurul nostru scade în continuare, iar impactul emoţional restrânge dur cererea, astfel încât chiar şi cei care au bani reduc consumul (mă refer atât la firme, cât şi la persoane fizice) nu văd cum s-ar inversa trendul pe termen mediu.
Lăsând deoparte cifrele efective (cu sau fără zecimale), pot spune că eşti un optimist în încheierea articolului.
2007? nici n-ar fi chiar aşa rău … mai degrabă îmi vine să dau crezare scenariului apocaliptic de aici:
http://www.sfin.ro/articol_15565/despre_democratie_in_romania.html
Acolo sunt descrise câteva din elementele amintite şi de mine în comentariul la articolul lui Sultănescu din ZF. Overall, nu cred că se va ajunge chiar acolo. Poate anul viitor, dacă scăderea va continua.
Ideea este că actuala criză are 2 componente: una economică, cauzată de dezechilibrele economice şi care în Europa, în general, şi la noi, în special, nu sunt foarte puternice, iar cea de-a doua fiind psihologică. Momentan, a doua componentă acţionează ca un factor agravant pentru prima, fiind esenţial să se acţioneze asupra ei. Din păcate, guvernul, BNR şi Traian Băsescu acţionează exact în sens invers, aşa că eventualele veşti pozitive trebuie să vină din economie (ceva de genul veştilor bune de la Dacia).
Criza asta financiara sau economica e doar varful aisbergului.
La ora actuala lumea trece prin cele mai mari transformari din istoria sa (cunoscuta)
Va sugerez sa urcati perspectiva cateva nivele, dincolo de cele economice/politice/sociale pentru a o intelege cu adevarat.