Economia românească îşi revine din leşin…

spune Cotidianul. Nu împărtăşesc deloc entuziasmul lor şi al veselului nostru guvernator care vede, nici mai mult, nici mai puţin decât creştere economică. Hai să fim serioşi.

Este vorba doar de o situaţie conjuncturală cauzată de Paşte. Unele firme au dat prime, deci au crescut veniturile, deci s-a înviorat puţin consumul. 40 de lei în plus la salariul mediu înseamnă cca 200 de milioane euro în plus la consum, deci unele firme au avut bani să-şi mai plătească din datorii.

În plus, aprilie este deadline-ul pentru dările trimestriale (micro-întreprinderi, firme mici) care au ridicat un pic încasările la buget, deci tot o situaţie conjuncturală.

Eu cred că în mai va urma o scădere şi procesul de cădere a economiei va continua. Sunt o mulţime de disponibilizări anunţate, oameni care vor rămâne fără venituri sau cu ele mult diminuate, situaţie care nu are cum să nu se reflecte în consum. Sunt anunţate cca 300.000 de disponibilizări, ceea ce aduce o scădere a consumului cu 300.000.000 lei/lună luând în considerare doar salariul mediu.

Pe lângă disponibilizări, sunt încă efecte ale crizei care nu s-au propagat încă. De exemplu, sunt firme care au avut contracte pe termen mai lung şi care acum încep să resimtă efectele crizei. Sunt disponibilizaţi care au primit salarii compensatorii, deci veniturile nu li s-au diminuat imediat. Sunt firme care sunt proces de restructurare ş.a.md. Numai cele câteva zeci de mii de firme care se vor desfiinţa vor diminua veniturile contabililor cu câteva sute de lei. Băncile au intrat pe pierderi. Banii care intră pe-o parte, ies prin altă parte imediat. Statul se împrumută aspirând lichidităţile de pe piaţă neputând altfel să plătească pensiile şi salariile. Deocamdată nu se vede o încercare de restructurare pentru reducerea cheltuielilor.

Statul nu a reluat comenzile, mai mult, chiar, prin decapitarea deconcetratelor a apărut o sincopă de câteva luni timp în care multe firme nu vor mai supravieţui, ele aşteptând o reluare a comenzilor statului încă din octombrie 2008. Aceste firme au angajaţi, furnizori. Când este vorba de firme care lucrează cu statul, toată lumea are tendinţa să se uite doar la firmele „drumarilor”. Dar sunt mii de firmuliţe care muncesc onest şi care fără aceste contracte mor, deşi în majoritate vorbim de sume mici la care, în baza legii achiziţiilor publice, marja nu este foarte mare fiindcă sunt acceptate doar cele mai ieftine oferte. Nu toate aceste contracte sunt luate „pe şpagă” sau de către „sponsori”.

Atâta timp cât economiile vestice nu dau semne serioase de renaştere, nici la noi nu are cum să fie, cu atât mai mult cu cât avcem un guvern care acţionează haotic şi o bancă centrală care abia ieri a ajuns în septembrie 2008.

1 Comment

Comments are closed