Puşca şi cureaua lată,/Ce partid eram odată…

Puncte-puncte:

  • Prima dată când ajunge şi PD-ul să deţină pâinea şi cuţitul guvernării, le folosesc pentru a tăia feliuţe pentru opoziţie şi partenerii de guvernare şi momentan gura lor nu ajunge să mânâncă şi ea…
  • Iarna nu-i ca vara, şi nici opoziţia ca puterea. PD-ul nu plăteşte doar costurile de mai sus, dar şi nota de plată socială devine din ce în ce mai încărcată. Creşterile de taxe se vor deconta destul de abrubt. Iar când ele vor fi explicate de Andrei Gheorghe… Pe bune, acuma, au pediştii o politică de personal de te doare mintea.
  • Zbaterile lui Cristian Preda par să depăşească nivelul creării unui alibi individual şi mă duc cu gândul la o ipoteză pe care o exprimasem anterior şi anume apariţia unei noi platforme a lui Traian Băsescu prin care să se distanţeze de baronii PD. Sprijinul lui Stolojan ar putea fi o indicaţie în acest sens. Pe de altă parte, retragerea strategică din dezbatere a lui Sever Voinescu şi prezenţa „prietenei” EBE-i (Andreea Paul) arată mai degrabă ca o luptă individuală, decât ca o platformă coerentă. Oricum, ce se întâmplă acum în partid arată că tensiunile acumulate în cei zece ani de dictatură a lui Băsescu sunt pe cale să explodeze.
  • Toată nebunia asta cu amendamentele la buget – 3000 de amendate, scrie prin presă – arată nivelul incredibil de scăzut al clasei politice, preocupată mai degrabă să „şi-o tragă” unii altora.
  • Nu am văzut nici o luare de poziţie publică a vreunui politician (şi destul de puţine prin mass-media) cu privire la bugetele obscene pentru serviciile secrete, armată şi poliţie. Nimănui nu i se pare ciudat să dai profesori şi alţi bugetari afară, dar să continui să menţii armata de securişti? Oricum, rămâne o temă suculentă care poate fi speculată la un moment dat.
  • S-o fi întors Crin Antonescu din vacanţă? Sau, ce atâta grabă? Văd că Tăriceanu şi Cataramă s-au plictisit să facă revoluţie de unii singuri.
  • La PSD, în schimb, mai multă agitaţie ca-ntr-un sifon, dar nici aici nu prevăd mari modificări. Cred că PSD ar mai avea o şansă dacă ar sări o generaţie. Rămânerea lui Geoană e o decizie proastă, venirea lui Adrian Năstase, una şi mai proastă, iar Cristian Diaconescu ar fi o glumă. Dragnea sau Ponta ar fi decizii mai bune pentru ei, din punct de vedere administrativ, dar am dubii că pot aduce electorat. De bine, de rău, aşa inconstant cum e, Crin Antonescu a adus electorat propriu, ceea ce la PSD nu văd pe nimeni în stare, deşi posedă capacităţi administrative mai bune decât celelalte partide.

4 Comments

  1. vali plesca

    cristi, nu fi naiv, mananca gurile pedeliste, stai tu linistit. problema nemultumitilor e ca nu e egalitate intre catei si dulai.
    in alta ordine de idei, inca pastrez speranta ca nu vor creste taxele. iar dincolo de asta, tre sa accept o idee buna a peneleilor (ma rog, jumatate…): reducerea contributiilor sociale (spun jumatate, pentru ca cealalta jumatate, aia cu marirea pensiilor, e o tampenie mai mare decat palatul poporului). nu a calculat nimeni pana acum ce se intampla daca se reduce contributia cu 10%, banii raman toti (inclusiv ai salariatului) la angajatori, iar acestia produc noi locuri de munca ce vor insemna noi contributii la buget etc.?

  2. Daradulea

    Andreea Vass i-a luat apararea lui Preda acum vreo doua zile la emisiunea Gabrielei Firea si parca si pe blog a scris de Honorica Prigonica Jr. Vorba aia, s-a uscat cerneala pe exmatricularea ei din PDL cand a zis ceva de Eba. Cred ca tine intens sa plece din PDL. Nici nu cred ca i-ar strica prea tare. E prea desteapta pentru asa o haita. Sever Voinescu e destept, dar nu cred ca are caracterul Andreei. Nici cand a aparut Eba, nici, Honorica. Preda a trebuit sa se vada cu bostanii in caruta ca sa aiba curajul sa graiasca. Stolojan e la fel cum il stim: multa vorba, putine fapte.

  3. Nu cred ca cearta pe Prigoana are dimensiuni mai mari decat o rafuiala interna in PD care, se stie, e departe de a fi unitar si a alcatuit din diferite bucatele cu istorii si interese diferite. Cat despre problemele PD ca partid aflat la guvernare, fara a le naga, nu pot decat sa spun ca partidul acesta are un imens potential de manipulare care i-ar putea folosi foarte bine acum.

    Vad si eu ca iar a disparut Crin Antonescu de pe radar. Cam proasta idee – discutarea bugetului, mai ales in conditiile de azi, e o buna ocazie de a castiga vizibilitate si de a-ti fructifica recentele realizari electorale.

  4. @vali,
    sigur că mănâncă. Bunăoară, stimabilul Ionuţ Popescu, a cărui numire ne costă cam juma’ de milion despăgubiri la ăia vechii, stimabilul Pogea, stimabilul Croitoru (trei Doamne, şi toţi trei la Fondul Proprietatea), cam la vreo 10.000 de euro pe lună beneficiu. Sau bunăoare amicul Robert Limbă-Dulce Turcescu, ce va să vie şef la radioul public, că tot dă faliment mogulul 😉

Comments are closed