Despre un sondaj interesant

Data Media publică un sondaj interesant, comentat aiurea de Cotidianul. De altfel, cei de la Cotidianul sunt parcă din ce în ce mai des surprinşi în flagrant delict de… prostie. Oricum, ei au avut o campanie furibundă – mult exagerată, în opinia mea – împotriva lui Mircea Geoană. Oricât de proastă ar fi părerea despre un om politic, nu poţi utiliza exclusiv la adresa sa o etichetă mai mult sau mai puţin inspirată şi să te pretinzi ziar „quality”. Dar în România eticheta de quality şi-o arogă orice ziar în care ştirile despre manelişti apar mai rar de una pe zi.

Revenind la sondaj, el a devenit oarecum caduc, de la data realizării lui petrecându-se două evenimente importante: moţiunea de cenzură şi scandalul cu caltaboşii. Este prematur să discutăm încă despre efectele acestora asupra electoratului. Ipoteza mea este că ele nu vor influenţa atât de mult opinia publică deoarece a scăzut enorm audienţa – şi implicit influenţa – mass-mediei, în special a televiziunilor. Se pare că se adânceşte o prăpastie din ce în ce mai mare între realitatea resimţită de cetăţeni şi cea reflectată de mass-media. Audienţa TV scade de la an la an, televiziunile ajungând acum lideri de piaţă cu un număr de spectatori cât un oraş mediu de provincie. Faptul că a crescut tirajul „tabloidelor” este explicabil şi prin faptul că traficul din Capitală devine din ce ce mai dificil şi pur şi simplu lumea se plictiseşte în cele 60-90 de minute necesare până la servici, timp suficieint să lecturezi două tabloide şi-un ziar de sport. Acum deja poţi citi ziarul şi ca şofer nu doar ca pasager în RATB/Metro. Astfel, ziarele nu mai sunt surse de informaţie, ci de „omorâre a timpului”, un fel de „seminţe calde, băieţii”, ronţăite mecanic. Tocmai de aceea scade audienţa televiziunilor, care se tabloidizează, în vreme ce publicul ar vrea lucruri serioase odată ajuns acasă. În lipsă de aşa ceva, eşuează pe OTV unde măcar are parte de un circ autentic, fără nici un fel de pretenţie. La celelalte televiziuni, talk-showurile au ajuns vorbe despre vorbe, nimeni nu mai vorbeşte despre fapte, despre acţiuni, ci doar se comentează ce a zis X sau Y.

Revenind, pentru a doua oară (:D) la sondajul Data Media, este de observat trendul ascendent al lui Geaonă (în condiţiile unor campanii masive împotriva sa duse de Cotidianul România liberă şi Evenimentul Zilei) dar şi a lui Călin Popescu Tăriceanu – trenduri, de altfel, evidenţiate şi de sondajele precedente. De asemenea, PNL şi PSD cresc în dauna PD-ului, ajuns la un mai uman 32% – aproape de potenţialul său maxim real, pe care nu îl văd mai mare de 35% – semn că emoţia referendumului a trecut fără ca democraţii să fi capitalizat ceva. Nu ştiu dacă eşecul moţiunii sau scandalul Remeş să ducă la o scădere. Am mai spus că realitatea pare să demonstreze că electoratul nu mai marşează la acuzaţii de corupţie fiindcă porneşte de la premisa că „oricum, toţi fură”, ba chiar Remeş având un potenţial de a crea simpatie fiindcă aşa cum spunea Alin Fumurescu în Cotidianul „există miros de caltaboş în toaste casele românilor”.

Un alt aspect relevat de sondaj este că numărul nehotărâţilor rămâne relativ constant (variaţie de 1%, adică în marja de eroare), rezultă un grup de aproape 10% care oscilează de la PSD la PD şi de la PNL la PD şi invers. PSD-ul mai face schimb şi cu PNG-ul intrat (cred că definitiv) pe o pantă descendentă.

Ceea ce este interesant este însă faptul că deşi Călin Popescu Tăriceanu creşte în ponderea opiniilor favorabile, scade numărul celor care cred că „ne îndreptăm într-o direcţie bună” şi care sunt „mulţumiţi de viaţa lor”, semn că liberalii chiar au o problemă în a obţine beneficiile guvernării.

3 Comments

  1. Lasand la o parte cifrele pe alocuri ciudate ale sondajului… Cred ca decuplarea de care vorbesti e mai degraba o decuplare de politica. Intr-un mini-focus-grup cu prietenii mei (vreo 6) la o bere am descoperit ca mai toti cred ca traiesc mai bine si ca or sa o duca si mai bine dar nici unul nu lega asta cu activitatea guvernului, Parlamentului sau altor actori care pot sa fie definiti ca politici.

  2. Combo postase comentariul de mai jos pe care l-am şters din greşeală. Sorry.

    Combo a spus:
    @moromete
    Pai asta imi place mie la guvernul asta. Macar nu se baga sa strice. Macar daca nu se pricep nici nu se abereaza aiurea. Cu exceptiile de rigoare bineinteles.

  3. @Combo
    Aici ai nimerit-o foarte bine. Marele merit al guvernului Tăriceanu este că a lăsat în pace mediul de afaceri, astfel încât şi simpatizanţii PD, şi cei ai PSD au putut să-şi vadă liniştiţi de afaceri. Şi din feedbackul pe care îl am există o serioasă reticenţă a mediului de afaceri pentru suplimentarea puterilor lui Traian Băsescu.

Comments are closed