Dacă privim cu atenţie sondajele de opinie şi evoluţiile principalelor partide politice, se poate spune că, deşi a scăzut la un minim al ultimilor 4-5 ani, PD se întăreşte şi capătă consistenţă ca partid de dreapta. Nu sunt sociolog şi nici nu am la îndemână date exacte (poate găseşte ceva Turambar prin excelurile sale), dar, ca partid catch-all, PD îşi formase un bazin electoral compus din ex-peremişti, becalieni, alegători „de stânga” din perioada socialistă a partidului, ţărănişti, alegători ai CDR. Or, scăderea PD este foarte puţin valorificată de PNL – partidul care se declară de dreapta şi intenţionează să ajungă unicul pe acest culoar, ci preponderent de PRM/PP şi o mică parte la PSD. Deci, ţinând cont de locul unde au migrat voturile, putem trage liniştiţi concluzia că PD a rămas cu electoratul „adevărat” de dreapta şi pare acum mult mai omogen şi consistent, mai ales că vorbim de un electorat nu tocmai sensibil la populisme ieftine. În condiţiile în care PNL nu are nici o ofertă concretă, ci baleiază haotic între apropierea de PSD şi frica de a evolua singur, democraţii au şansa de a-şi păstra acest bazin electoral şi a-şi consolida „ideologia”. Este clar că partidul evoluează către conservatorism cu vagi accente liberale şi, după ani de apăsat pe pedala populismului deşănţat, mizează acum pe raţionalism, profitând şi de absenţa alternativelor, de orice ideologie. PNL este pe cale să irosească o şansă istorică.
Posted inPoliTichii
🙂
38 19 19 12.
12 sint ramasitele de populism care, sucarite, s-au rupt si se transfera la alta echipa nou infiintzata, bine definita ideologic: populism.
🙂 😉
cristi: PD pierde in zonele din care a luat si probabil o parte din ei trec intai prin purgatoriul indecisilor si/sau „scarbitilor”.
problema reala ramane in ce masura PNL reuseste sa pastreze electoratul liberal traditional si nu cumva resturile atrase din pd-l vin peste pierderile celor care asteptau demersuri „liberale”.
mirel: care ramasite bre ? 🙂 la scorurile astea nu sunt chiar ramasite 🙁
@Cristi (Banu): evolutia asta a PNL nu e de ieri, de alaltaieri. Diferenta acum este ca multi simpatizanti abia acum incep sa realizeze ca speranta intr-o pozitionare mai serioasa e desarta! Bun venit in „purgatoriul indecisilor si / sau scarbitilor”, cum bine zicea tizul tau!
@Cristi (Parvan): agreed 100%
Ce consideri ca ar trebui sa faca efectiv in plus PNL-ul. Sa faca practic, nu incepe cu „pozitionare”, „activ”, etc.
Ce te face sa crezi ca PD-ul a avut vreodata un miez consistent de electorat liberal pe care acum il consolideaza?
La ultimele alegeri, PD-ul a adunat nemultumiti atat de la celelalte partide cat si dintre nehotarati. Cei de la PSD si PNL s-au reintors partial acolo – crescand scorur partidelor aproximativ cu 10 respectiv 5 procente. Cei foarte nemultumiti (si mai „dezghetati”) s-au indreptat catre partidul poporului. In PD-L au ramas cei care inca nu vor sa recunoasca faptul ca au fost inselati.
@Cos
A
1) Să schimbe urgent conducerea cu una credibilă.
2) Să alcătuiască rapid un program de guvernare serios, nu gluma cu „reduceri de taxe şi impozite” sau „renunţăm la FMI”.
3) Să vină cu propuneri concrete de miniştri, dar fără Orban, Asteluţei, Vosganian, Fenechiu & Comp.
B) Nu am spus că a avut un miez electoral liberal, ci „de dreapta”. E o mică mare diferenţă. În general, e vorba de electoratul CDR şi PNŢCD (un pic peste 10%, hai 15%). Coincidenţă, cam acesta este scorul.