Contrar a ceea ce se comentează acum la cald pe net, demisia lui Emil Boc nu mi se pare planificată:
- Traian Băsescu avea pentru azi o altă agendă. Dacă demisia era convenită dinainte să se efectueze după plecarea FMI, nu avea rost să invite partidele la discuţie pentru detensionarea situaţiei luni. În plus, Traian Băsescu afirmase că „Emil Boc este partenerul său în continuare”.
- UDMR şi UNPR sunt vizibil surprinse de decizie.
- FMI pare să nu ştie nimic, conform declaraţiilor lui Franks. Acum, nu cred că discutau cu FMI fără să-i anunţe că după ce pleacă va fi un alt premier.
- România se află sub viscol, nu era chiar un moment potrivit pentru o dimisie de guvern – se putea aştepta încă o săptămână.
Ce rezultă de aici?
- Presiunea partidului a fost mai mare decât cea de la Cotroceni. Asta îl lasă pe Traian Băsescu fără control asupra executivului – desigur, nu putea controla întregul executiv, aşa cum s-a văzut, dar avea oamenii lui acolo (Elena Udrea, Anca Boagiu). Este a doua oară când Emil Boc „i-o trage” lui Traian Băsescu, după schimbarea lui Baconsky.
- PD pare să-şi asume faptul că Traian Băsescu nu mai este o locomotivă pentru partid şi să încerce să-şi conserve cât mai poate din poziţiile cucerite în teritoriu. Ţinta pare să fie un scor bun la locale care să dinamizeze partidul în vederea alegerilor parlamentare – la termen sau anticipate.
- UDMR şi UNPR sunt prinse în offside. Faptul că PD nu a discutat nimic cu partenerii este dovedit şi de faptul că UDMR solicită un guvern politic, în vreme ce PD vrea un tehnocrat.
Rămâne de văzut ce mutare va face Traian Băsescu. Sunt toate şansele ca următorul premier să fie viitorul lider al PD.
Pana la urma, daca interpretez corect, e 1-0 pentru Basescu, care a si-a pus „tehnocratul” pe care l-a vrut, indiferent ce politician ar fi visat PD. In plus, inteleg ca raman in guvern tocmai ministrii cei mai devotati cotroceanului, asadar control cat cuprinde.
PD a inghitit repede dumicatul, UNPR si el, pe nemestecate, UDMR cu noduri, dar in afara de cateva cracneli pe la colturi s-a facut cum a vrut Basescu.
Se va zice ca votul de investitura poate aduce suprize. Nu e exclus, ci doar putin probabil.
Actually, este 1-1. Să vedem însă dacă golul nu va fiu anulat pe motiv de fault în atac… Guvernul acesta mai trebuie să şi treacă prin Parlament.
Părerea mea este că mişcarea prefigurează un alt partid. Vechiul PD, al lui Emil Boc şi al baronilor local, versus noul PD al „reformei statului”.
Dacă lista vehiculată de mass-media este reală, practic PD s-a retras de la guvernare. Momentan nu ştiu la cine să trec „golul” ăsta.