Mugurel a pornit imprimanta

Ieri am scos nişte bani de la bancomat, de la două bănci diferite. Am primit bancnote noi-nouţe, cu serii consecutive (de 50 şi 10 lei). Din păcate, n-am avut cum să le fac o poză. Este prima dată când am văzut aşa ceva. Azi la AFI Palace, în trei magazine, am primit rest bancnote noi (nu mai erau serii consecutive, dar restul meu era din aceeaşi serie) şi, în unul dintre ele unde era o coadă ceva mai mare, am observat că toţi cei din faţa mea au primit tot bancnote noi.

8 Comments

  1. berenger

    pai nu tu vorbeai de calitatile cresterii salariului minim? cam cum crezi ca poate creste? vezi ce repede ai primit raspunsul?

    • cam cum crezi ca poate creste?

      Prin redistribuire şi prin reducerea taxelor. Dacă nu înţelegi ce citeşti, poate ar trebui să te orientezi către ceva la nivelul tău.

  2. berenger

    ce-ar fi daca nu ai trata de sus lumea? nu de alta dar infatuarea vorbeste despre tine, nu despre mine.
    asa, si acum, niste lucrusoare economice mai serioase (asta cu bancnotele noi oricum e o prostie. ca orice lucru in uz, ele se mai si uzeaza si se inlocuiesc…)
    tu spui asa (cu cifre inca…): marim salariul minim, creste cererea, stimulam consumul, avem crestere economica. ura. de fapt, avem asa: marim salariul minim, banii in plus pentru cei mai saraci se duc pe cheltuielile ce asigura existenta (mancare), creste cererea (fara sa creasca productia), cresc preturile la produsele de baza (asa cum timpul a aratat, cu un procent mai mare decat cresterea salariala). altfel spus, marim salariul fara acoperire in productie, scadem puterea de cumparare.
    asa: prin redistribuire si reducerea taxelor. vreau si eu, vreau si eu. vraeu taxe zero, se poate? redistribuirea v-o las voua… daca mai aveti ce redistribui dupa aia…

  3. Baţi câmpii folosind nişte idei preluate aiurea şi pe care nu le înţelegi. Să presupunem că vrei să faci un atelier de producţie. Ce faci dacă nu ai o piaţă pentru ceea ce produci? Investeşti şi aştepţi să apară piaţa, poate-poate? Cum poate apărea producţia în absenţa unei cereri?
    1) De ce ar creşte neapărat preţurile? Creşterea veniturilor se duce întotdeauna în categorii superioare de produse. În loc de biscuiţi vărsaţi, biscuiţi ambalaţi, în loc de Logan, Skoda, în loc de produse „no name” produse branded ş.a.m.d.
    2) Producţia nu are cum să se dezvolte dacă nu ai o piaţă care să absoarbă produsele pentru că dai faliment imediat. Întâi trebuie să existe o cerere şi abia apoi va apărea şi cineva care să o satisfacă.
    3) Eu nu am zis să fie taxe zero, am dat nişte calcule care arată foarte clar că o dublare a salariului minim este fezabilă. Dacă tu ai alte teorii, fie îmi arăţi pe bază de calcule că amgreşit, fie eşti liber să le exprimi în altă parte. Deocamdată eşti la categoria bătut câmpii.

    Dacă eu sunt prost şi infatuat, ce spune asta despre tine care vii să mă citeşti şi să mă combaţi?

  4. berenger

    din nou, ai impresia ca esti singurul care intelege ceva, iar restul e prosti (asa face si stiglitz cand ne explica el ce e cu deficitul). confuzia keynesiana in care te afli face ca adevarurile banale si tautologice pe care le spui („Întâi trebuie să existe o cerere şi abia apoi va apărea şi cineva care să o satisfacă.”) sa-si piarda chiar si valoarea evidentei.
    asa: 1. vorbim de oameni care traiesc din salariu minim in romania. cresterea salariilor la nivelul asta nu inseamna skoda in loc de logan, ci doua felii in plus de paine. aici chiar creste consumul. si chiar daca ai avea dreptate, si cheltuielile se duc la nivelul superior, creste acolo presiunea asupra pretului, si tot inflatie ai. invata sa vezi consecintele finale si neintentionate ale teoriilor tale. nu te poti opri unde iti convine.
    2. nu confunda nevoia cu cererea (stiu, e o confuzie frecventa, dar asta nu e o scuza)
    3. vezi mai sus, faza cu consecintele ultime si neintentionate. calculele tale se opresc acolo unde iti convine.

    ps. chiar iti face placere sa te iei de oameni?

  5. În continuare nici un argument, doar teorii nemestecate suficient şi ironie ieftină.

Comments are closed