A devenit evident motivul pentru care Traian Băsescu a cedat atât de uşor şi l-a nominalizat pe Victor Ponta ca premier. Nu ştiu însă dacă, până la urmă, calculele sale sunt corecte şi vor duce la rezultatul scontat. Ceea ce constatăm, pe măsura escaladării războiului între palate, este radicalizarea taberelor. Problema preşedintelui este însă că tabăra proprie se radicalizează undeva sub 20%, în vreme ce cealaltă este între 50 şi 85% în funcţie de ce comparaţie faci.
Loviturile date de Traian Băsescu USL nu au efectul scontat, deoarece preşedintele însuşi se află într-un minim de încredere, astfel că doar în jur de 10% din electorat ia realmente în serios o manevră a sa. În aceste condiţii, atacul împotriva lui Victor Ponta are efecte slabe în rândurile electoratului USL sau a nehotărâţilor, pentru că:
- Vine de la Traian Băsescu. Deşi iniţial lovitura era orchestrată inteligent, astfel încât să pară venită din exterior, din partea unor instanţe credibile, preşedintel nu s-a abţinut să nu o semneze astfel că singurul rezultat este triumful de moment al organelor de presă prezidenţiale.
- Atinge o chestiune minoră, de care se face însă vinovat şi un personaj puternic în angrenajul puterii prezidenţiale procurorul-şef Codruţa Kovesi. Faptul că este şi Codruţa Koveşi în joc face şi mai stranie intransigenţa propagandiştilor prezidenţiali care nu suflă un cuvânt despre un alt demnitar important al statului aflat într-o situaţie asemănătoare. Normal ar fi fost ca procurorul-şef să demisioneze „ca exemplu”, dar tabăra prezidenţială nu-şi poate permite pierderea unui om cu o funcţie atât de importantă în reglarea timingului. [Nu cred că Traian Băsescu şi acoliţii săi mai pot influenţa decisiv Justiţia, dar pot influenţa impactul public al anumitor procese printr-un timing bine ales.] În sine, acuzaţia de plagiat nu este una serioasă în România, unde este o caracteristică de sistem. De aceea, iacobinismul trompetelor prezidenţiale pedalează în gol.
Cazul Adrian Năstase este o altă lovitură care nimereşte greşit din cauza excesului de zel. Cel puţin, intervenţia Monicăi Macovei a fost de toată jena. Din reacţiile propagandei portocalii impresia mea a fost că nu se doreşte condamnarea lui Adrian Năstase, ci umilirea lui. Tentativa acestuia de sinucidere i-a lăsat fără o bucurie, de aici o enormă frustrare care scoate la iveală un specialist în medicină legală în fiecare postac, mai ales la doamna Macovei care şi-a făcut se pare, un titlu de glorie, în hărţuirea fostului premier şi acum se vede rămasă fără trofeu. Aceste ieşiri grobiane accentuează rolul de victimă a lui Traian Băsescu jucat de Adrian Năstase.
Această strategie a preşedintelui şi a propagandei fidele ajută USL, pe de-o parte să-şi păstreze unitatea, pe de altă parte să-şi păstreze electoratul, pe care loviturile şi acţiunile prezidenţiale nu fac decât să-l radicalizeze. La fel, ajută şi la radicalizarea electoratului propriu. Din păcate, este insuficient, electoratul rămas fidel preşedintelui şi partidului său fiind relativ mic. În plus, acum sunt vreo 3 formaţiuni care şi-l dispută, ceea ce poate afecta scorul general.
Repet ce am mai spus, consensul general în rândul societăţii este pentru ideea că regimul Băsescu trebuie să ia sfârşit. În mod normal, preşdintele ar fi trebuit să adopte o strategie de atenuare a acestei percepţii şi inducere a ideii că trebuie să rămână ca factor de responsabilitate şi stabilitate. Intuiesc că atacurile la adresa lui Ponta, piedica pusă lui Haşoti fac parte din încercarea de a demonstra că noii guvernanţi sunt incompetenţi şi că este nevoie de preşedinte. Mă tem însă că punerea lor în operă are efect contrar, întărind ideea contrară, aceea a unui Traian Băsescu „factor destabilizator” şi „generator de conflicte”. Asta îi poate mobiliza electoratul propriu, dar îl şi poate plictisi, iar şansele de a atrage votanţi noi sunt relativ mici.
Amesteci mere cu pere. Pleci de la premiza ca cetateanul roman e fie in tabara basescu, fie in tabara ponta/nastase. Ultimele saptaman au aruncat la gunoi aura din jurul usl, iar procentajele de incredere(parerea mea) tind sa se apropie intre cele doua tabere, dar de asemenea sa scada vertiginos pentru usl.
Care sunt merele şi care sunt perele?
În rest, wishfull thinking de postac.
Abia astept sondajele, atunci se va vedea cat de eficiente sunt diversele tactici…
Cred c-ajungem, din nou, la vorba lui Andries: „In toata tara, liniste, liniste…”. De fapt, cred ca lumea s-a cam saturat de razboiul continuu. Ghici cien-l provoaca?
@Bujold,
de fapt, ambele tabere se provoacă una pe cealaltă, USL nu stă chiar cu mâinile în sân (Bruxelles, ICR, legea referendumului, coloneii, Koveşi…)
@Radu
nu cred că sondajele vor arăta vreo schimbare, electoratul pare suficient de radicalizat ca să mai fie deturnat, iar nehotărâţii suficient de dezgustaţi de ambele tabere pentru a modifica ceva semnificativ.
ascunderea lui Nastase in spital pentru o zgarietura (nu doar logica, dar si cei de pe ambulanta spun asta; nu tii peste 10 ore pe cineva ca sa-l operezi, cand ii e viata in pericol) sigur o sa castige o gramada de voturi pentru USL 🙂
Sunt convins că eşti doctor specializat în medicină legală, specialist în psihologie şi ştii mai bine decât pafariştii ăia de la Floreasca care este tratamentul în cazul tentativei de sinucidere.
Sau eşti de la siesai Baku şi ai dovedit că a fost a înscenare 😉 Caz în care, dimpreună cu Monica pune potera pe ei.
@cristian
io n-oi fi specialist in medicina legala, desi cred ca am dreptul sa-mi pun intrebarea cum aia calului face un glonte PATRU plagi impuscate (Matrix curat, frate! accept si desene!), asa cum declara marele chirug dupa fustele caruia se ascunde Nastase.
da ce zici, aia de la ambulanta (cei mai buni din acel serviciu de ambulanta! dupa cum declara firma) or fi stiind ceva despre medicina? ca aia sunt cei care au declarat ca „rana mortala” e de fapt un rahat de zgarietura.
intreb si io, nu dau cu paru 😀
Întrebarea corectă care se pune este a fost sau nu a fost tentativă de sinucidere?
Logica mă face să cred că a fost, pentru că:
– Nu avea nimic de câştigat dintr-o tentativă ratată. Tot ajunge la puşcărie. 2-3 zile, o lună în plus nu schimbă nimic. Din contră umilinţa este mai mare.
– Pentru simulare, avea variante mult mai comode şi mai uşoare (şi mult mai plauzibile raportat la antecedentele sale medicale): infarct, accident vascular celebral urmat de paralizie etc.
– Sinuciderea presupune un scenariu foarte elaborat, mult peste capacităţile intelectuale ale lui Năstase (să nu uităm că omul a inventat o mătuşă ca să-şi justifice averea)
– Este prea arogant ca să-şi însceneze un eşec.
Tu te legi de consecinţe – respectiv rănile fizice – care sunt mai puţin relevante. Poate că poliţistul i-a sucit mâna şi glonţul abia l-a atins. Nu ştim exact ce s-a petrecut acolo. Practic, avem doar ce spune familia şi speculaţiile presei. Din ce ştiu eu, nimeni nu a afirmat că rănile sunt/au fost grave şi că i-au pus în pericol viaţa. Că nu poate fi transferat chiar acum în arest poate fi o consecinţă a impactului psihologic al tentativei de sinucidere.
sunt convins ca a incercat sa se sinucida, pe bune. e mult prea riscant sa te joci cu un pistol ca sa regizezi (e mult mai sigur cu pastile, de exemplu).
numai ca porcovanu profita de faptu ca a ratat, si si-a pus in miscare toata gasca, ca sa-l faca scapat pe motive medicale. ca doar nu-i primul care scapa asa.
practic, toate indiciile (lipsa sangerare, asistenta minima acordata de meseriasii in medicina de urgenta, declaratiile acelori meseriasi cum ca rana e o zgarietura, declaratia unuia dintre medicii participanti la operatie de genu ca „pacientul nu a prezentat probleme de chirurgie generala”, intarzierea de 11 ore in startul unui operatii care „e de viata si moarte”, secretomania familiei, numarul masiv de vizitatori primiti fiind „pe moarte” etc) indica faptul ca are doar niste rani usoare.
fireste ca ma leg de consecinte: infractorul trebuie cazat la parnaie, si nu la un spital normal. nu vad de ce infractorul Nastase ar trebui sa beneficieze de drepturi suplimentare fata de alti infractori. chiar nu vad nici un motiv.
Bradisteanu:
„Adrian Năstase nu este într-o stare bună. În jur de ora 9.00 intrăm în operaţie cu o echipă complexă. Operaţia nu se poate amâna. Este conştient, dar nu poate fi vizitat decât de echipele medicale. Alături de el se află şi poliţiştii. Există mai multe plăgi împuşcate”.
cat despre faptul ca sta prost cu moralul, ce sa zic. cre ca au psoholog si la parnaie, iar infractorul Nastase poate apela cu aceeasi incredere ca si ceilalti condamnati. acu ce facem, nu mai bagam nici un infractor in puscarie, nu cumva sa se sinucida micutul de el??? pai super, bine ca stiu. e suficient sa ameninti cu sinuciderea, si nu mai faci parnaie. habar n-aveam ce simplu e.
Vezi că nu este suficient doar să ameninţi, trebuie să te şi răneşti 😉 Şi, evident, în cazul unor probleme medicale, sunt convins că vei apela cu cea mai mare încredere şi bucurie la specialiştii din sistemul penitenciar. Doar aşa a procedat şi preţedintele. Oh, wait, el s-a dus la Viena. Nu-i timpul pierdut. Mai vorbim peste câtva timp.
omule, nu vorbim de un om liber, precum presedintele, care se paote duce la ce spital vrea muschiu lui, ca si tine sau mine.
vorbim de un infractor condamnat, care trebuie tratat absolut la fel ca toti ceilalti colegi de „suferinta”. nu vad de ce Gigi Tiganu care a cirdit 2 gaste tre sa fie la Rahova, iar Nastase la pension.
Greşeşti.
Adrian Năstase era încă un om liber în momentul comiterii tentativei de sinuciderii. Dacă tentativa se petrecea în penitenciar era altceva. Aşa, ea s-a produs înainte de finalizarea procedurilor, deci este corectă trimiterea lui la un spital civil de urgenţă. Momentan, nu-mi este foarte clar ce vrea DNA de la Lascăr, Brădişteanu şi cei trei poliţişti şi în ce mod au „favorizat infractorul” şi „îngreunat aplicarea pedepsei”, mai ales în cazul poliţiştilor.
Doamne fereste!
Intre 2001 – 2004 nu puteam sa-l sufar pe Nastase! Era prezent peste tot, patrona macar inchizand ochii un sistem sinistru (a se vedea si arestarea lui Ciuvica), a incercat sa desfiinteze opozitia.
Dupa 2004 exact aceleasi lucruri le-a facut si Jucatoru care in plus a incercat sa desfiinteze|anexeze si partidul care l-a salvat de la disparitia politica (in 2003-2004 PNL era peste PDL). In plus l-a umilit pe Nastase intr-un mod in care acesta NU a facut-o in perioada in care era premier. Nu uitati ca primarii nu au niciun fel de imunitate deci AN putea sa-l haituiasca nu doar cu flota ci si cu multe si marunte alte chestii (de la Ministerul Transporturilor, de la Primarie, am vazut si noi cum se creeaza dosare…).
Acum Nastase se impusca.Nu as face asa ceva, sunt crestin, dar imi pare rau pentru el ca nu a reusit. Sa inchei negocierile cu UE, sa aduci Romania in NATO si dupa aia sa te terfeleasca analfabeti precum Cartianu (nu mai vorbesc de toti specialistii in balistica si medicina legala care au impanzit netul) este cred mai mult decat ar putea suporta un om…
@radu
Si sa intelegem ca daca bagi romania in nato, automat primesti imunitate? Nimeni nu e mai presus de lege si o fapta buna nu poate spala una rea. Sau acum vrei sa ne intoarcem in evul mediu unde soarta oamenilor e decisa arbitrar?
Unde am scris ca merita imunitate Nastase?
Am spus ca merita sa-i reuseasca tentativa de sinucidere pentru ca nu merita injuraturile unora precum Cartianu sau ale unor trogloditi precum aia de la R Libera (ce-a ajuns si ziarul asta). Asta mi se pare cea mai sinistra pedeapsa!
„sa cazi inseamna sa mori o data, sa decazi inseamna sa mori in fiecare zi” (Victor Hugo)