În toate analizele plitice – inclusiv ale mele – situaţia a fost analizată exclusiv dintr-o perspectivă politică, ignorându-se perspectiva economică. Or, cred că luând în considerare şi perspectiva economică, rezultatele ar putea fi un pic diferite.
Luând ca bază alegerile euro-parlamentare, se impun de la sine câteva concluzii:
- PSD nu are bani şi are dificultăţi serioase în a strânge fonduri. A avut cea mai modestă campanie electorală şi nici nu pare a avea o relaţie bună cu mediul de afaceri. A avut câteva iniţiative „năstruşnice” care nu au fost tocmai bine primite de mediul de afaceri, cea mai stupidă idee fiind renunţarea la cota unică.
- PD-L nu pare să aibă foarte mulţi bani la dispoziţie. Campaniile celor două partide au fost relativ modeste (cu un plus pentru foştii liberali), la fel ca şi campania prezidenţială. „În piaţă” se ştie că „se lucrează” greu cu democraţi, iar Traian Băsescu nu este un model de consecvenţă şi corectitudine. Aici aş aduce în discuţie sinuciderea lui Anghelescu , făcut uitat, dar care a speriat pe mulţi la vremea respectivă. Lăsând un pic aspectul moral al problemei, omul investise nişte bani în preşedinte şi acesta l-a abandonat. Desigur, Traian Băsescu are oamenii săi, care cotizează în schimbul afacerilor primite, dar, per ansamblu, imaginea în zona economică nu este tocmai fericită.
- PNL a arătat în campanie o adevărată opulenţă (desigur, raportat la cheltuielile generale din campania pentru europarlamentare), fără însă ca cineva să acuze că ea ar proveni din „surse guvernamentale”. Este evident că partidul are resurse şi imaginea lui „în piaţă” – dincolo de acuzele de incompetenţă – este una a unui guvern care nu a deranjat foarte tare mediul de afaceri, ci, din contră a făcut paşi semnificativi în scăderea rolului statului în economie.
Această situaţie mă face să cred că PNL are mai multe şanse decât PSD pentru a deveni alternativa PD-L.
Dacă până acum economia a evoluat ok independent de politică, de acum încolo relaţiile între cele două vor trebui să se strângă, deoarece pur şi simplu economia se va sufoca în 1-2 ani dacă administraţia nu ia măsuri în vederea reabilitării infrastructurii. Blocajul la care s-a ajuns în Bucureşti este încă „parfum” faţă de ce va urma cât de curând. Odată ce vor fi date în funcţiune toate clădirile aflate încă în construcţie în Pipera, zona va fi paralizată pur şi simplu. Acesta este doar un mic exemplu.
Mă aştept ca treptat presiunea mediului de afaceri să devină mai mare şi aici, cu toată incompetenţa lor, liberalii stau cel mai bine. Deja Tăriceanu s-a dus la Isărescu, deja Trichet a dat nişte semnale, cred că lucrurile se mişcă într-o direcţie bună, nu neapărat pentru PNL, cât pur şi simplu pentru România. Până când mediul de afaceri nu va creşte presiunea asupra administraţiei, ea va continua să băltească în mlaştina incompetenţei. Până acum, această mediocritate nu afecta foarte tare mediul de afaceri, care îşi vedea de creşterea proprie. De acum încolo, nu prea se mai poate.
Toti banii din mediul de afaceri investiti intr-o campanie coerenta nu or sa reuseasca sa acopere tampeniile facete la guvernare a la Cioroianu, Norica, Pacuraru et all…
Cioroianu nu a făcut decât o singură gafă, cea cu Egiptul, care însă nu este chiar atât de gogonată… În general, împotriva miniştrilor liberali au fost campanii de presă cu direcţie clară, care au avut doar darul de a submina din ce în ce mai mult credibilitatea trustului respectiv. Este de ajuns să vezi comentariile de pe site-urile lor să vezi că cele critice sunt acum predominante.
Cred că liberalii îşi vor orienta campania pe ideea „om fi noi proşti şi corupţi, dar Băsescu e chiar un pericol pentru ţară” şi nici nu ar fi departe de adevăr. Pe Băsescu îl vor îngropa mijloacele, indiferent cât de nobile vor fi scopurile sale.
Eu zic ca motivul este altul. Una peste alta, ca sa faci niste bani trebuie oarecare doza de inteligenta, si nu pui botul la toate aberatiile. Eu zic ca la oamenii cu bani nu prea tin aburelile cu sistemul ticalosit, clasa politica corupta, etc. Ce vor oamenii de afaceri este un mediu stabil. Chiar daca e ceva coruptie, chiar daca compentele nu sunt la cel mai inalt nivel astea genereaza niste costuri care sunt predictibile. Basescu este imprevizibil si nestatornic. Nu poti sa te bazezi pe el. Si una peste alta, guvernul Tariceanu nu a facut prostii mari in economie, a lasat lucrurile sa se dezvolte singure., si nu s-au miscat rau (lucrurile :D).