PD-ul este încă o dată salvat de la ridicol de o fumigenă prezidenţială. În ziua votării moţiunii de cenzură, Traian Băsescu semnează decretul de suspendare a lui Nagy Zsolt din funcţie, asta după ce democraţii şi udemerişti negociaseră, fără succes, ieşirea acestora de la guvernare în vederea împingerii PSD-ului în braţele PNL-ului. De altfel, ministrul Comunicaţiilor „o păţeşte” de fiecare dată când UDMR-ul nu răspunde la comenzile prezidenţiale. Coincidenţa este atât de mare încât trebuie să fii orb să nu o vezi şi m-a întristat să-l aud pe Sorin Ioniţă – un tip altfel deştept, care „vede” şi scrie foarte bine – că „eu chiar nu văd vreo ingerinţă politică asupra procurorilor”.
Desigur, lui Nagy i se pot reproşa multe, după cum o fac oamenii de specialitate, însă acuzaţiile pentru care a fost suspendat sunt cel puţin ridicole.
Înainte de asta, fusese episodul cu „guvernul PNL-PD-PLD”, menit să mascheze intrarea în PD a tot felul de traseişti politici şi incapacitatea democraţilor de a duce până la capăt o acţiune politică. A fost chiar comic să-l vedem pe domnul Boc cerând după ce moţiunea a picat demisia premierului, ca un disc vechi de vinilin care a făcut şanţ. „Eminentul jurist” Emil Boc este o dovadă vie a faptului că ridicolul ucide, mai eficient decât orice. Ce a mai rămas din unul dintre cei mai buni parlamentari ai sesiunii 2000-2004?
Dacă pe termen scurt o astfel de tactică poate funcţiona, nu ştiu cât de fezabilă se va dovedi ea pe termen lung dacă preşedintele va trebui să arunce câte o fumigenă ori de câte ori democraţii mai fac câte o prostie.
De asemenea, este de urmărit cum va evolua relaţia PD-PLD, fiindcă ieri am avut încă un episod de refuz al avansării acesteia la un alt nivel, rămânând la nivel de „colaborare”, în ciuda dorinţelor preşedintelui, care s-a sforţat – oarecu surprinzător – să dea publicităţii stenograma discuţiilor cu liberalii ca să vadă Stolojan ce tare i-a certat pe „oligarhi” că l-au dat afară din partid.
Democraţii par să adopte o tactică de guerilla, aşa cum ştiu ei mai bine, atacând guvernul şi pe Tăriceanu din toate poziţiile. Dacă pe termen scurt o astfel de strategie poate fi de succes în preluarea rolului de opoziţie la PNL, pe termen lung riscă să plictisească sau măcar să-şi obosească electoratul, fix înainte de alegeri. Mai ales că primul scrutin vizează alegerile euro-parlamentare, o premieră pentru România şi este dificil să se facă o predicţie asupra scorului partidelor, deoarece miza este uşor diferită. Un eventual eşec al democraţilor – aici „eşec” înseamnă orice scor sub 35% – se poate repercuta negativ la alegerile care contează, cele locale şi parlamentare, mai ales dacă PNL şi PSD vor fi suficient de inteligente pentru a impune votul uninominal, un alt „proiect fumigenă” al preşedintelui. Susţinerea votului uninominal de către preşedinte se bazează doar pe faptul că este un subiect popular iar PNL şi PSD se opun (din prostie) sau cel puţin par să se opună. Traian Băsescu a mai luat o dată ţeapă cu o asemenea tactică la „demisionez în cinci minute”. Votul uninominal dezavantajează partidele anti-sistem, care depind exclusiv de lider. În cazul votului uni-nominal, PD-ul riscă să fie redus la nivel de partid regional – el fiind foarte bine reprezentat şi organizat doar în Ardeal, în celelalte zone având şanse mici de a obţine un scor bun, după cum s-a observat la referendum unde în Moldova şi Muntenia s-au obţinut rezultate sub media pe ţară, atât ca procent favorabil lui Traian Băsescu, cât şi ca participare.
Parerea mea e ca, la cate personalitati are PD, nu sunt avantajati de votul uninominal si in curind o sa se eschiveze si nu-l vor mai dori.
Votul uninominal avantajeaza partidele cu personalitati locale sau nationale cunoscute si apreciate, ori la capitolul asta PNL sta mai bine, chiar si PSD (pentru electoratul lor).
Asadar, cred ca ar trebui grabita adoptarea votului uninominal.
prin suspendarea lui nagy, basescu a demonstrat…daca mai era nevoie…ca nu e decat un santajist ordinar. daca udmr vota motiunea nagy n-avea nici o problema oricat de corupt ar fi fost, asa insa..
Dacă omul ar fi fost acuzat „omeneşte” de corupţie, aş fi înţeles şi poate aş fi acceptat că e o coincidenţă. Însă „spionaj”? Sau „subminarea economiei naţionale”, cum fusese înainte, dar au renunţat? Hai să fim serioşi.
PD-ul nu e avantajat de votul uninominal.In provincie mass-media este privata si deja apartine PSD sau PNL.Rar am auzit de un radio sau un ziar sa fie de o alta orientare decat astea doua.Si e normal sa fie asa , mai ales la liberali.
Referitor la suspendarea ministrului Basescu face ce stie : da la picioare, hahaie , spune lucruri trasnite etc.
INTREBARE : De ce Licuriciul cel Mare a mers in Bulgaria si Albania si nu a venit in vizita la marele strateg al Balcanilor?
RASPUNS: deoarece i-a fost frica sa nu-i fure careva ceasul in Romania, a preferat ca acest lucru sa se intimpla in Albania.
Răspuns greşit. Vizitele şefilor de stat se programează cu foarte mult timp înainte. Ţinând cont că Bush soseşte în România în aprilie anul viitor cu ocazia summitului NATO, o vizită acum ar fi însemnat să acorde României o importanţă exagerată. El deja s-a întâlnit cu Băsescu la Washington.
Mihai, eşti sigur că în provincie presa este pro-PNL? Fiindcă – măcar la nivel central, PNL are o imagine extrem de proastă, practic toată mass-media este contra lor (faptul că o parte îl critică pe Băsescu nu o face automat mai prietenoasă cu liberalii).
E de ajuns exemplul Brasovului, Iasiului, Galatiul, Tulcea, Constanta, Braila, Ploiesti, Pitesti ,Vaslui, Botosani,Suceava ….sa mai continui?
Au si celelalte partide reprezentantii lor dar astea doua PNL s iPSD sunt majoritare.
Sa nu mai vb de judetele sarace gen Ialomita, Giurgiu, unde nu exista decat maxim 2 cotidiene si bataia se duce pe saptamanale!
Imi raspunde cineva la niste intrebari!?
1. Daca „personalitatile locale si nationale ” ale partidelor (cele care au asa ceva) sunt bune si garantie de reusita in alegeri, de ce trebuie schimbata legea electorala ca sa fie alese altfel decat deja sunt!?
2. Cum se reformeaza „clasa politica” in cazul votului „uninominal”?
3. Acceptati ca presa este cea care stabileste ierarhia electorala si nu cetateanul, pe baza participarii sale informate si intereselor sale asumate!?
PS (pentru Cristi)
PNL (din prostie, e adevarat) sustine (sau sustinea cel putin) pe bune votul uninominal; de unde reiese ca nu!?
Mai recent si PSD-ul sustine (din acelasi motiv) un vot uninominal in ciuda faptului ca stie ca nu serveste la nimic bun…
Gabi, am spus că PNL şi PSD se opun deoarece deşi declară că susţin votul uninominal, practic nu fac nimic în acest sens.
În rest, votul uninominal este o soluţie bună, dar la altă problemă 🙂
Reformarea clasei politice are legătură cu cererea şi oferta. Pentru moment, cererea pare să fie pentru personaje ca Băsescu şi Becali, aşa că partidele scot în faţă băseşti şi becali. As simple as that. Dacă cererea se va modifica, se va modifica şi comportamentul partidelor.
Pfui … agreed, Cristi! Tocmai mă pregăteam să spun acelaşi lucru cu alte cuvinte.
Clasa politică NU se reformează cu votul uninominal. Acest tip de vot va aduce în faţă oameni cu bani sau cu capacitate de mobilizare a banilor (din bugete de partid, personale, sponsorizări etc.), pentru că micii şi berea costă!
Nu sunt împotriva votului uninominal, ci pentru impunerea unui prag minim de „decenţă” politică pentru potenţialii candidaţi. Cum ar putea să se facă asta … beats me!
Ati uitat de „vedetele” de genul Guta, Salam si altii care daca ar candida ar intra linistiti in parlament pe vot uninominal!
Asta este o prostie. La votul uninominal contează notorietatea, dar nu orice fel de notorietate, dovadă că nici un manelist nu a ajuns primar, iar Ilie Năstase a ratat şi el de departe primăria capitalei.
Punem pariu ca o Irina Loghin si un Dolanescu intra din prima in Parlament dupa doua -trei concerte la prostime ?
Ilie Nastase a ratat pentru ca nu stie sa injure si mai mult era candidatul PSD, un partid demonizat atunci in presa foarte mult.
Plus ca Ilie nu are stofa de politician mahalagiu si nici raspunsuri care sa prinda la public de genul „Ba pe-a m…” cum face Vanghelie si Becali de exemplu.