Până acum am analizat intrarea în joc a lui Adrian Năstase doar prin prisma faptului că PSD se va concentra asupra PD şi va milita pentru o colaborare post-electorală cu PNL. Pe de altă parte însă, Mircea Geoană a reuşit să impună luarea în discuţie a unei eventuale moţiuni de cenzură împotriva guvernului Tăriceanu.
Un sistem politic tri-partid este inevitabil instabil, cu atât mai mult cu cât avem două partide ajunse acum aproape la egalitate. Chiar dacă, la modul ideal, PSD şi PNL pot colabora mult mai bine decât ar face-o oricare dintre ele cu PD, pe termen mediu sau chiar scurt există posibilitatea ca între ele să apară oncurenţa. În mod evident, această concurenţă nu este deranjantă pentru PNL, dar poate fi pentru PSD, care deja a pierdut statutul de partid principal în favoarea PD şi este din ce în ce mai aproape de a-l pierde şi pe cel de partid major în faţa PNL.
Situaţia în PSD este şi mai încurcată de faptul că este vizibilă existenţa a două tabere, „pesediştii buni” (Geoană, Rus, Dâncu & co) şi „pesediştii răi” (Iliescu&Năstase), cu interese divergente. Preferinţa grupării Geoană pentru Traian Băsescu este vizibilă şi chiar dacă o dată cu venirea lui Adrian Năstase în coducere influenţa sa va scădea vor reprezenta în mod clar o slăbiciune pentru PSD. Pe de altă parte, cealaltă grupare are un potenţial de imagine negativă foarte puternic şi în mod sigur va trage partidul în jos. În acest sens, mă aştept ca în curând să vedem câteva sondaje cu un PSD în jur de sau chiar sub 15% lansate chiar din interior în scopul de a arăta că revenirea lui Adrian Năstase nu a fost benefică pentru partid şi pentru a acoperi astfel şi ineficienţa mandatului lui Geoană.
Până acum, PSD s-a asociat o dată cu PNL pentru suspendarea lui Traian Băsescu şi cu PD pentru demiterea guvernului Tăriceanu, ambele demersuri eşuate şi care au adus prejudicii de imagine semnificative. Un PSD nehotărât nu face decât să încurce pe toată lumea, iar şansele ca acesta să se decidă în favoarea uneia dintre părţi mi se par mici. Este adevărat că status quo avantajează PD, care astfel mută reflectoarele de la problemele lor interne în altă parte, dar tot nu îi ajută foarte mult în perspectiva unei eventuale ajungeri la putere.
Până când în PSD nu se va lămuri disputa Geoană/Năstase astfel încât existe un răspuns coerent, PSD (indiferent de tabără) şi PNL nu au decât de pierdut.