Hm, cu ce l-a mai supărat de data asta Patriciu pe „Jucător”? Că văd că e pomenit şi de oficină, şi de Stolojan şi de Cezar Preda? Nu mai auzisem nimic despre Dinu Patriciu de vreo jumătate de an. (Evident, vorbim de atenţia acordată de trompetele prezidenţiale.) Chestia asta mă face să-mi dau seama că am ajuns să citesc presa ca pe vremea lui Ceauşescu. Ca să înţelegi ceva trebuie să cunoşti „cheia”. Nu mai contează ce se scrie, ci „de ce”, dar mai ales ce nu apare.
Posted inPoliTichii
Le-o fi adus aminte topul Forbes…
Uite că la asta nu m-am gândit :D, dar e perfect plauzibilă.
Am ramas dator
Referitor la “Victoria lui Adrian Năstase – consecinţe”
1. PNL mult peste 20%??? Cel mult 10%. De fapt, ar fi nedrept pt. taranisti ca PNL sa prinda Parlamentul … Ei au gresit mult mai putin. PNL a facut 13% la Europarlamentare cu oameni ceva mai curati (primii doi candidati nu erau membri PNL, iar ceilalti erau din esalonul doi). La Parlamentare vor trebui sa iasa în fata Ghise, Orban, Norica, Crin, Hasotti, Fenechiu, Rusanu. Oameni de mare moralitate :)) Si buni de dat din gura. A, ii uitasem pe Stroe si micul Goe, aaaaaa, pardon, t.chiuariu. Sunt cresteri de preturi la toate produsele si serviciile. Daca mai pui si modificarea bugetara facuta la doar 2 luni ….
2. Lehamitea faţă de Băsescu: Nu, nu e atat de mare. Iar eu vorbeam de audienta politica, nu fotbalistica …
3. PNL si PSD pot veni cu o majoritate doar cu alianta facuta la tribunal si apoi peste 50% la alegeri. Adica never. La 40% nu au cum ajunge. Au facut impreuna 36 % in conditiile in care au avut aceeasi votanti, iar prezenta urbana a fost f. mica comparativ cu ruralul.
4. Galagie maxima? Iluzii desarte… Economia o ia in jos … Si cand buzunarul e gaurit, nici sa te imbeti nu poti … Oamenii realizeaza. Un exemplu, eu am incarcat niste cartele telefonice cu 7 Euro. In loc de 25 lei, am dat 32 pe fiecare. E un soc care te trezeste la realitate. Sa-i punem pe cei ce au rate la banca in alta moneda decat leu ???
Iar de cedat, Basescu o facea inainte de referendumul de suspendare.
„DESPRE PD”
Certitudinea plasării în opoziţie :
Vedeti mai sus ce am spus la pct.3. Apropo, cam prost acum cu noua lege electorala (ca uninominala nu e). Nu poti fi sigur de nici un loc in Parlament la alegeri. Ma rog, doar daca faci peste 50%, insa asta se va intampla doar in tinutul secuiesc. In plus, e f. posibil sa avem 2 partide maghiare in Parlament.
Impotenţa politică:
Aici poate aveti dreptate. Insa comparatia tine doar cu clasele politice din tarile vestice. In Romania, e diferenta mare in favoarea lor. Daca-mi spuneti niste oameni capabili in celelalte partide, ar fi excellent. Eu nu vad decat insi care fac gargara … cu pioneze
Oala sub presiune:
Aiurea. PSD = Iliescu (generatia asteptata), PC = Voiculescu (l-au dat afar pe candidatul Popei), PNL = Patriciu. Uite ca nu e singurul.
Absenţa ideologiei
Aici e problema majora la clasa noastra politica. NICI UN PARTID NU ARE IDEOLOGIE. Daca aveau, nu existau traseistii. Astia trebuiau sa-si incheiau cariera politica sau sa lupte pentru ideile lor in partid.
Inconsistenţa liderilor
In PSD si PNL profesionisti? Doar cand furtul, mitocania, marlania si minciuna vor deveni slujbe. Un exemplu Mitrea – dupa accidentul de la Mihailesti unde au murit 18 oameni, va amintiti prima masura luata de el? Sa se repare toata zona pentru ca a doua zi sa se poata circula … Intrucat avea un minister mamut, trag concluzia ca era un profesionist, doar nu punea un incompetent intr-un asemenea loc. Dvs. nu?
La PNL, le-a luat 2 luni juma’ sa gaseasca pe cineva acceptabil. Asta dupa ce Presedintelea le-a dat o data peste mana.
Epuizarea temelor de campanie
Nu-ti fa griji, astea nu se vor epuiza niciodata. Iar deja-vu este deja la PSD. Aceleasi triste/comice figure: Iliescu, Nastase, Geoana, Vanghelie, Mitrea.
Da ştiu că ai scris ceva. Din păcate însă, cam multe lozinci şi prea puţine elemente reale. Mă tem că te uiţi prea mult la TV şi prea puţin pe stradă. Electoratul face însă invers. Audienţele mass-media scad pe măsură ce lipsa acesteia de profesionalism şi partizanatul gregar (de oricare parte) devin absolut jenante.
Acum, pe puncte:
1. PNL se va apropia serios de 20%, nu ştiu dacă va depăşi, fiindcă revenirea lui Adrian Năstase în PSD pare să aibă efecte pozitive nu negative cum preconizam eu. Deja PNL este la 16 şi este în creştere. Nu confunda realitatea cu dorinţele tale. În plus, pe lângă „clasicii” amintiţi de tine, PNL dispune de foarte mulţi tineri bine pregătiţi. Un exemplu este Dragoş Dincă, care va candida la sectorul 2, pe care îl cunosc personal. Ca să nu mai vorbim că nici cu garnitura PD nu mi-e ruşine. Sau Radu Berceanu e un exemplu de profesionalism şi nu ştiu eu? Sau Videanu (dacă eşti din Bucureşti)? Cam ce scor crezi tu că obţine PD în Bucureşti? Ia 15%? Mă îndoiesc. Când va pierde Capitala în faţa lui Oprescu va începe degringolada pentru oamenii preşedintelui.
2. De unde ştii tu că lehamitea de Băsescu nu este mare? Cumva pe baza prezenţei zdrobitoare de la referendum?
3. În ce bază spui tu că PNL şi PSD nu pot veni cu o majoritate decât înregistrată la tribunal? Nu uita că la momentul investiturii noului Parlament, Traian Băsescu va avea doar câteva luni de mandat, aşa că influenţa lui nu va mai fi chiar atât de mare. Oricât de „jucător” va fi Băsescu nu cred că va putea impune un premier cu 35%.
4. Unde naiba o ia economia în jos? Tu pe ce lume trăieşti? Avem o creştere economică de 6,1%, pentru anul acesta deja toată lumea vorbeşte de 6,5% minim. Ford începe producţia la Craiova. Mercedes e pe vine, se discută şi cu Mitsubishi. Se fac investiţii, vin bani europeni… Scăderea leului este conjuncturală – este adevărat o parte din vină o are şi guvernul prin prostul management bugetar. Este adevărat, nu va reveni la 3,1 lei/euro, dar aia era oricum o exagerare. În semestrul doi va reveni iar spre 3,4.
Binenteles ca ma uit la TV. Dar nu e principala sursa. Internetul e mult mai credibil.
1. Sigur, se aproprie. De aia bate campii cu anticipatele PSD. Cat priveste Dragos Dinca, n-am auzit de el asa ca am cautat pe net. Si am gasit, printre altele, asta http://www.nenealars.com/2008/03/03/dragos-dinca-isi-face-campanie-pe-banii-statului/
Sa inteleg ca a fost o greseala. Asta e o alta problema a PNL. N-au oameni care sa faca campanie (nu la candidati ma refer). Iar el candideaza in cel mai greu sector dupa 3. Ontanu e singurul PSD-ist care a castigat in 2004 (Vanghelie era independent). Inca o greseala minora si s-a dus …
Aaaa, Oprescu. El e primul pe care l-am votat. In 1998. Asta a fost situatia atunci. Nu aveam de ales. Alta varianta era Lis Viorel. Acum insa situatia e alta. Pate era bun intre 2000 si 2004 la Sanatate. Acum are si niste probleme cu doctoratul, impreuna cu o parte din colegii sai de la Facultatea de Medicina (la capitolul asta e pe picior de egalitate cu udrea, as putea spune ca e Udrea lui Iliescu).
2. Sper ca PSD si PNL sa continue campania de la referendum si europene si la urmatoarele alegeri … Daca au tupeu …
3. Pe Constitutie.
4. Poate, dar nu una realaa ??? Vom avea si o inflatie de vreo 7% cel putin, ceea ce inseamna zero crestere reala … Cand modifici bugetul dupa 2 luni e semnal foarte prost. Poate nu se observa aici asa de bine, pentru ca se face zgomot pentru nimicuri, dar afara da.
Intrebarea este de ce doar Patriciu este o tinta iar Tiriac nu.
Prietenii stiu de ce …
La 1-2 nu are rost să-ţi răspund fiindcă sunt mizerii.
3. Constituţia dă dreptul preşedintelui să numească orice premier doreşte. Corect! Dar dacă va numi iar un guvern minoritar se creează premisele unui circ continuu cum am avut în ultimii 4 ani. Mă îndoiesc că cineva mai vrea aşa ceva. În condiţiile în care preşedintele va intra în campanie la câteva luni de la nominalizarea guvernului va avea de înfruntat o opoziţie foarte puternică. Nici nu mai poate miza încă o dată pe „soluţii imorale”. În 2004 avea în faţă 5 ani de mandat, acum are 5 luni. PNL şi PSD pot face viaţă amară guvernului în acestea 5 luni – şi şi la ce garnitură de potenţiali miniştri are PD, nici nu va fi greu, astfel încât să îi asigure lui Traian Băsescu o campanie electorală minunată: „Ia priviţi ce incompetenţi a adus ăsta la putere!” „A încălcat Constituţia!” etc. Oricum, Traian Băsescu nu mai câştiga un mandat.
4. Creşterile sunt deflate, deci nu includ inflaţia. Metoda de calculare este cea a Eurostat, pentru a putea avea rezultate comparabile la nivel european. Într-adevăr, de „afară” se vede mai bine. Dar se vede şi dinăuntru. Depinde cine ce vrea să vadă. Apoi, în cazul de faţă, modificările s-au făcut în urma rezultatelor auditurilor interne, în care s-a arătat că o bună parte din bani nu au fost folosiţi cum trebuie sau nu au fost folosiţi deloc. De data asta chiar nu s-a trezit Vosganian peste noapte „Bă, de azi tăiem de la educaţie şi sănătate!”
Mă tem că ai un mod de a vedea lucrurile deformat de şabloanele propagandei prezidenţiale. Partizanatul politic este una, refuzul realităţi şi înghiţirea pe nemestecate a unor clişee propagandistice e altceva.
Ştii ce mă înspăimântă pe mine cel mai tare? Faptul că, după ce am pomenit de Dragoş Dincă, reflexul tău a fost să cauţi „mapa profesională”. Este exact ce fac toate trompetele prezidenţiale. Cum a apărut ideea că Oprescu va candida din nou, cum a apărut „mapa profesională”. Cum a apărut ideea că ar candida Ponta, cum a apărut scandalul meciului de fotbal din curtea liceului… Chiar şi la Predoiu, imediat a apărut că „e omul lui Patriciu”. Eu unul m-am săturat de mentalităţile astea securisto-comuniste. Nu aş fi crezut că la 18 după căderea comunismului vom ajunge să fim iar dominaţi de metodele sale.
1. Eu cred ca exagerati. Mi-ati recomandat o persoana de care nu am auzit si m-am informat. E ceva anormal? Lucru asta il face orice angajator. Iti verifica si CV-ul. Sau dvs. nu angajati oameni fara a le vedea CV? Faptul ca un lucru normal a devenit anormal ar trebui sa ne puna pe ganduri …
Cu oameni slabi de campanie gen Dan Andronic n-ai sanse chiar daca esti Karol Wojtila.
Referitor la S. Oprescu: Nu neg ca stie mai multa medicina decat Udrea drept. Insa ce ma deranjeaza e ca a luat titlul de doctor cu mari semne de intrebare la O FACULTATE DE STAT. Pt. mine facultatile de stat sunt mult mai importante … Poate oi fi ramas eu in urma cu mentalitatile in privinta asta …
Cat priveste tabara antiprezidentiala: Cei din politica si presa fac din tantar armasar. Iar daca nu merge asta, se foloseste partitura „Ba pe-a matii” (scuze de limbaj). Exempele sunt cu duiumul. Sa vi le enumar???
2. Ma refeream la faptul ca scandalul are o limita, poti face lucru asta o data, la primele alegeri. Apoi se intoarce totul impotriva ta.
3. Daca va propune un premier PSD sau PNL sigur va pierde mandatul. Isi va impune premierul pentru ca bravii nostrii parlamentari n-au curaj sa renunte la scaunele din parlament. De ce credeti ca s-a votat aproape in unanimitate noua lege electorala???
4. Cred ca n-am explicat nici eu foarte bine. Ma refeream la imaginea proasta pe care o creaza modificarea de buget la doar 2 luni.
Vorbiti de mentalitati securisto – comuniste?? Daca se aplica punctul 8 de la Timisoara nu mai vb. de Norica si mapa profesionala pt. ca n-ar fi existat. Ar fi fost lustrata. Si nici nu merita sa discutam despre ea. In fond, e doar o traseista. Dar cum parintii nostri n-au reusit sa aplice acest punct, ne revine noua sarcina. Daca nu reusim nici noi, o va face urmatoarea generatie. Ma intreb de ce ajunge la zicerile din vechiul testament, una dintre ele suna cam asa: “Pentru pacatele parintilor platesc copiii.”
Pe Ponta l-ar trage in jos scandalul chiriilor, nu jucatul in sala de sport. Plus ca are niste mici bube din perioada in care a lucrat in guvernul Nastase care pica prost…
Nu ma dau in vant dupa PD(-L). Eu personal am votat alianta DA in 2004. Insa o parte din liberali au facut invers decat au promis. Mi-au tradat votul.
Iar la cate tradari a facut clasa politica romaneasca in ultimile sute de ani, incep sa cred ca Dumnezeu a gresit atunci cand a ales ca evreii sa-l rastingneasca pe Iisus Hristos. Noi eram mai potriviti…
1. Se verifică CV-ul. Însă v-aţi oprit la o bârfă de pe un blog, la care Dragoş şi răspunsese, clarificând subiectul. Dar asta e, întotdeauna insinuările sunt mai interesante decât adevărul. „Las’ că ştim noi că nu-i aşa…”
2. Mie nu mi s-a părut deloc că cei de la Cotidianul au demonstrat la modul serios că Sorin Oprescu a făcut ceva. Ţinând cont de antecedentele lor, eu nu m-aş baza pe Cotidianul pentru o analiză.
3. Traian Băsescu pierde mandatul oricum:
– Dacă pune un premier PD, va obţine un guvern la fel de slab ca guvernul Tăriceanu şi totul se va întoarce împotriva lui la alegeri. Noul guvern va fi hărţuit din toate părţile şi cum este previzibil că va avea competenţe limitate, va fi foarte uşor de făcut praf. După alegerile prezidenţiale, moţiune de cenzură, pică guvernul, noul preşedinte numeşte un premier şi vom avea guvern PNL-PSD.
– Dacă pune premier PNL-PSD, ar mai avea o şansă în ideea că „este nevoie de cineva care să-i ţină în frâu”.
Indiferent de situaţie, Traian Băsescu are un potenţial electoral în jur de 35%. Înseamnă că are o opoziţie de 65%. În turul doi, indiferent cine îi va fi adversar, va putea coagula acest 65%.
Personal, mă simt mai trădat de Traian Băsescu decât de PNL. Nu aveam mari pretenţie de la moralitatea şi competenţa profesională a aleşilor, dar TB a transformat totul într-un circ penibil, ridicând „dosarul de cadre” la rang de politică de stat. A reuşit să divizeze societatea românească la fel cum o făcuse Ion Iliescu în anii ’90, practic ne-a întors cu vreo 15 ani înapoi. Aceasta este marea vină a lui Traian Băsescu. Că a devenit un Ion Iliescu reloaded. La fel de comunist şi securist. Şi asta este mult mai grav decât trei caltaboşi şi nepoata Noricăi. Mi se pare ciudat că te deranjează Norica Nicolai dar accepţi ascensiunea Elenei Udrea şi a fiicei preşedintelui. Din nou, gustibus, non disputandum.