Alegerile locale din acest an se vor desfăşura pe baza unor premise complet diferite de cele anterioare. Schimbarea legislativă prin care preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin vot uninominal schimbă foarte mult datele problemei, atât pentru locale, cât, mai ales, în vederea alegerilor generale.
Această schimbare legislativă revoluţionară va avea consecinţe majore asupra modului în care se va face politica în România. În primul rând, va fi necesară o reformă administrativă pentru a pune în acord atribuţiile preşedinţilor de consilii judeţene cu modul în care sunt aleşi (Sorin Ioniţă explică mai bine în EvZ, aşa că nu mai insist).
În al doilea rând, şi poate cea mai importantă consecinţă, pe termen scurt, o va constitui revirimentul PSD. Acesta are potenţial să câştige între 15-20 de Consilii Judeţene, ceea ce va schimba radical raportul de forţe şi sunt toate şansele ca după alegerile locale PSD să redevină cel mai important partid politic.
Măsura avantajează şi PNL, care deţine prefecţii şi care pot obţine astfel mult mai mult decât în condiţiile în care nu ar fi fost la putere. PD este prins pe picior greşit şi are şanse mici să câştige mai mult de 10 consilii judeţene, ceea ce va reduce drastic forţa sa politică, chiar dacă numeric vor reuşi să câştige mai multe primării decât PSD. Mai mult, PD va avea şi handicapul pierderii Bucureştiului, o pierdere simbolică importantă. Chiar dacă vor reuşi să-l convingă pe Negoiţă – singurul candidat PD cu ceva şanse de a ajunge măcar în turul II – acesta va avea mari dificultăţi în a câştiga, fiind cotat cu puţin peste 20%. Într-o confruntare unul la unu cu Ludovic Orban (PSD va face pasul înapoi la Bucureşti) şansele sunt egale, Orban fiind totuşi mai popular decât scorţosul primar al sectorului 3. Va depinde foarte mult cum va fi ajutat candidatul PD (Negoiţă sau altcineva) de organizaţia locală şi de Traian Băsescu. Nu trebuie uitat că, în Bucureşti, Vanghelie l-a învins cu 2:1 pe Traian Băsescu (este vorba de mitingul organizat de PSD Bucureşti, unde au venit de două ori mai multe persoane decât la mitingul lui Traian Băsescu, la suspendare).
Modul de alegere al preşedinţilor Consiliilor Judeţene va modifica scorul şi la primării, mai ales în zonele rurale unde există dependenţă semnificativă a primarilor de şeful consiliului judeţean. În perioada dintre alegeri, PD a racolat vreo 400 de primari pe care ar putea să-i piardă în condiţiile în care nu mai pot garanta ajutorul financiar pentru aceştia.
Dacă PSD se va duce spre 30% aşa cum pare la o estimare sumară, iar PNL se consolidează la 20% pentru Traian Băsescu şi partidul său se anunţă vremuri foarte grele, mai ales că succesul va întări PSD şi nimeni nu va mai avea vreun interes să colaboreze cu Traian Băsescu aşa cum se întâmplă acum când situaţia este incertă. Acesta este şi motivul agitaţiei puternice în zona prezidenţială şi nervozitatea care domneşte la toate nivelele. Aşa se explică şi ieşirile lui Călin Popescu Tăriceanu împotriva PSD-ului (nu au fost prea tare mediatizate, dar ele sunt), fiindcă se modifică raportul de forţe între PNL şi PSD în favoarea ultimului.
Oricum, orice relaţie între cele trei partide se va stabili abia după alegerile locale, când fiecare va vedea care este forţa sa reală. Oar la alegerile locale va conta mai mult puterea organizaţiilor locale decât farmecul liderilor centrali, ceea ce avantajează PSD şi PNL care au poziţii solide în administraţia locală şi dezavantajează PD care nu poate fi ajutat prea mult de Traian Băsescu.