România educată – pentru ce și pentru cine?

Educație, pentru ce?

Una dintre cele mai mari prostii pe care le aud în ultima vreme este că „școala nu pregătește tinerii pentru piața muncii”. Chiar acesta să fie rostul școlii? Să pregătească sclavi la bandă? Fie că banda aia este cu șuruburi sau exceluri. Evident că nu.

Am intrat la școală în septembrie 1978. Televiziunea era alb-negru, televizoarele încă preponderent pe lămpi, telefonia era pe fir, computerele erau niște mașini industriale uriașe. Facem abstracție de orânduirea socială – comunismul în România nu intrase încă în criză, abia din 1981 se va întâmpla asta. În anii 70/80 ascensorul social încă mai funcționa. Educația însemna încă o șansă pentru o viață mai bună decât a părinților. Numărul celor cu studii superioare era redus peste tot.

Astăzi, deși doar 10% din joburi necesită studii superioare – și probabil AI va reduce la jumătate în următorii zece ani acest procent – ai o medie generală de 30% persoane cu studii superioare. Ascensorul social a luat-o invers și eu chiar mă tem că copii noștri o vor duce mai prost decât am dus-o noi. Ai internet, orice telefon de azi are o capacitate de calcul mai mare decât un computer din anii 70. Ai acces la mai multă informație decât vreodată în istoria omenirii.

Pur și simplu, lumea s-a schimbat enorm, iar ritmul schimbărilor se accelerează. Deci, pentru ce „piață a muncii” să pregătească școala? Pentru aia de la momentul intrării în școală? Peste aia de peste 30 de ani? Intuia cineva că monstruozitatea aia de 4-5 m3 care se numea computer se va reduce la un dreptunghi de 3×10 cm și 2 cm grosime? (Mă refer aici la acele Intel Compustick și similare, care, deși penibile ca performanțe pentru standardele de azi sunt de 10 ori mai rapide decât acum 30 de ani)? Intuia cineva că o combină va înlocui munca fizică a 3-4000 de oameni? Asta doar așa, exemple aleatoare.

Cred că școala ar trebui să se limiteze pur și simplu la a-i învăța pe copii să învețe singuri.

5 Comments

  1. GR

    Asa este.
    Aud de mii de ori : Scoala sa pregateasca absolventi in concordanta cu piata muncii dar nu se tine cont ca de cand incepe elevul respectiv si pana termina, lumea este un loc diferit. Nimeni nu poate anticipa din pacate nimic privind evolutia. Citesc cu amuzament predictiile futurologilor de prin anii 70′ ai secolului XX si ma apuca rasul. Tangential cateve ghiceli si mii de erori grosolane. Scoala trebuie sa se asigure ca oamenii inteleg ca prin o invatare permanenta vor fi cat de cat conectati la viitor. Disciplinile gen matematica, fizica ajuta mult sa-ti formezi o logica si sa intelegi principiile de functionare a lumii – dar predate complet diferit, oamenii sa inteleaga de la inceput la ce ajuta acela stiinte si ca nu trebuie invatate mecanic (exemplele de aplicatii ale fizicii trebuie date de exemplu permanent…).

  2. Lucian

    Salut. Imi amintesc si acum destul de bine cum ni s-a spus in anul 1 de politehnica (am absolvit in 2010) ca nu ne va invata nimeni nimic concret in facultate. Ci ca ne vor invata sa invatam. Ceea ce au si facut. Venit din lejeritatea liceului (unde totul era mura in gura si trebuia doar sa repeti putin acasa si sa lucrezi la mate/fizica pentru a deprinde niste moduri de lucru) si izbindu-ma de stilul din facultate am avut un mic soc in primul semestru. Apoi m-am adunat si am avut 3 ani si jumatate foarte frumosi unde am pus serios umarul la treaba.
    Da, sunt de acord ca pana in clasa a 12-a nu ai cum sa pregatesti copiii pentru piata muncii. Asta se poate face tangential prin specializarile din facultati…..in masura in care se poate.

  3. Denis

    Sunteti cat se poate de indusi in eroare, trebuie educatie, acolo unde nu este, sunt locuri in Romania unde copii cresc cu Salam si nu ma refer la produsele din carne, se fac mari, nu stiu nimic si voteaza. Si iese PSD, iese politistul politist, medicul cere bani, soferul fura motorina, ambulatierul la fel, constructorul etc. Aici EDUACATIA este de vina, din familie si de la SCOALA. Sunt foarte multi copii de tigani care au facut scoala si au ajuns directori de companii, etc. pentru ca au facut EDUCATIE, din pacate sunt multi romani care devin din ce in ce mai tigani pentru ca refuza sau nu au acces la educatie… Am devenit un mix de rase si din pacate nu am luat decat cele rele, manelisme, religie excesiva, hotie, grandomanie, lene etc. SI NE CONDUC !
    Ca autorul acestui anunt sa inteleaga, il invit la Cluj sa vada ce inseamna un profesor educat, un taximetrist, un ospatar, un OM oarecare…

    DECI TREBUIE EDUCATIE !

    • mArius

      Nu stiu unde ai citit tu ca nu trebuie educatie. Articolul nu spune ca nu trebuie educatie, ci ca aceasta educatie trebuie sa ne invete sa invatam, nu sa ne pregateasca pt o meserie sau alta.

Comments are closed