Avem niște alegeri pe care toate forțele politice principale se laudă că le-au câștigat. De pierdut, au pierdut atârnătorii politici, cel mai trist fiind Tăriceanu, dar și Ponta care a tot șantajat PSD și acum se vede nevoit să se ceară înapoi. Singurul care a reușit pe barba lui a fost, încă odată, Traian Băsescu, acest Bruce Willis al politicii noastre.
Victoria clamată de USR înseamnă practic schimbarea de generație în politică. Ies decrețeii, intră milenialii. PSD și PNL se vor uni încă o dată ca alternativă conservatoare la USR, până va apărea din spuma mării ceva nou (mai trece cel puțin un ciclu electoral). La modul practic nu cred că PNL/PSD mai au viitor dincolo de vreo 2 cicluri electorale.
Eu am sesizat de ceva vreme că între mine și managementul clienților/potențialilor clienți a apărut „brusc” o diferență semnificativă de vârstă (cam 10 ani), deci era o chestiune de timp până când noua generație va prelua și puterea politică.
E firesc ca și în politică să se schimbe generațiile. Până acum, schimbarea de generație se petrecea în interiorul partidului. La PSD, Iliescu, Năstase, Ponta, end of story. La PNL/PD e aceeași încremenire din 1990, Orban este omul anilor ’90. Faptul că nu s-a mai produs schimbarea în interiorul partidelor „clasice” a permis apariția noilor formațiuni, cum a fost deja în Franța cu partidul lui Macron și cum se va întâmpla probabil și în Germania după ieșirea din scenă a lui Merkel.
Mă surprinde scorul mare la votul „politic” al PSD, este peste 30%, ceea ce înseamnă o revenire față de alegerile europarlamentare. În București, PSD este partidul cu cele mai multe voturi, chiar dacă a pierdut Primăria Capitalei și niște sectoare. În relația cu Firea, PSD clar a „jucat la offside”, lăsând-o singură, însă chiar și în aceste condiții Gabriela Firea a scos peste scorul general al partidului. Pe de altă parte însă, este ultima figură „malefică” din epoca Dragnea și este posibil ca valul de ură anti-PSD să se mai diminueze. Pur și simplu nu poți să-l urăști pe Ciolacu și să ți-l imaginezi ca „geniu malefic”.
Tot în București, PNL este la 19%, bine pitit în spatele celor de la USR aflați spre 30%. De asemenea, au pierdut câteva primării în fața USR – Timișoara, Brașov de mare efect, chiar dacă sunt, teoretic aliați. Urmează câteva luni grele din punct de vedere economic, un nou val de COVID, financiar s-a cam ajuns la fundul sacului. PNL este în momentul de față cel mai vulnerabil.
Pe de altă parte, un nou val de Covid cel mai probabil va elimina votul diasporei, întrucât nu cred că Marea Britanie și Spania vor permite prea multe secții de votare fizică și votul prin corespondență nu tentează pe nimeni, poate în Italia să fie ceva secții de votare. Cam astea sunt comunitățile mari din străinătate. Asta va influența scorul USR, care, în ciuda succesului real de la București, Timișoara și Brașov, rămâne la un scor sub 15% la nivel național.
Eroizarea lui Nicușor Dan poate avea efect de bumerang, pentru că în Capitală lucrurile sunt complicate și greu de rezolvat rapid, iar presiunea este mare, primele declarații par să antagonizeze personalul primăriei care îl poate „sabota”, o eventuală înghețare a șantierelor va crea nervi suplimentari…
Sigur, timpul scurt până la alegeri nu va permite o influență foarte mare a unor eventuale bâlbâieli, însă nu văd perspective de îmbunătățire semnificativă a scorului la nivel național. Da, pot fi 500-600.000 de voturi în plus, din partea celor care nu au putut vota la alegerile locale, însă demolarea „icoanelor răului” pesedist poate limita efectul valului de ură și reduce miza și atunci aportul suplimentar să fie la jumătate. Nu cred că USR mai are loc mult de creștere pe anti-pesedism. Nici de la PNL nu poate lua foarte mult, părerea mea este că electoratul actual PNL este mult mai aproape de PSD decât de USR. Ce transfer era de făcut, s-a făcut deja, de acum încolo trebuie să mizeze exclusiv pe „noua generație” și „politica altfel”.
Stimabile, e foarte buna analiza pe care ati facut-o mai sus!
Intrebare: oare ar fi mai bine sa scapam de pnl si psd, adica aceste partide profund corupte sa ajunga la groapa de gunoi a istoriei?